× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βασιλόπιτα Επιμελητηρίου και εμπόρων

Με απολογισμό χρονιάς, προγραμματισμό και ολίγη…. γκρίνια

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/2/2019

Βασιλόπιτα Επιμελητηρίου και εμπόρων
' χρόνος ανάγνωσης
Στην αίθουσα του συνεδριακού  κέντρου «Ιωάννης Παυλακέλλης» το Επιμελητήριο Λέσβου και ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έκοψαν χθες Σάββατο 2 Φεβρουαρίου τη βασιλόπιτα τους. Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, και των Σωμάτων Ασφαλείας ενώ τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος.Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου καθώς και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Μια χρονιά δράσεων
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις που ανέπτυξε το Επιμελητήριο το 2018, τονίζοντας ότι «η χρονιά που πέρασε είχε θετικό πρόσημο». Στη συνέχεια  μίλησε για τις στοχεύσεις που έχει βάλει η διοίκηση του φορέα για αυτή τη χρονιά.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τον απολογισμό της δράσης του Επιμελητηρίου ο κ. Μυρσινιάς απαρίθμησε τις πολυάριθμες συμμετοχές και διοργανώσεις σε σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια και εκθέσεις. Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στις διοργανώσεις των συλλαλητηρίων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που έγιναν την περσινή χρονιά τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ήμασταν οι πρώτοι που λέγαμε ότι δεν πρέπει να συνδέεται με το προσφυγικό μεταναστευτικό το ζήτημα του ΦΠΑ».       
Επίσης αναφέρθηκε στην κοινωνική συμμετοχή που είχε το Επιμελητήριο σε εκδηλώσεις με έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον όπως η  παραχώρηση χώρων σε εθελοντικές αιμοδοσίες αλλά και η φιλοξενία εκθέσεων από φορείς, συλλόγους και σχολεία.
Εκτός από εκείνα που έγιναν την περσινή χρονιά πλούσιος είναι και ο προγραμματισμός της διοίκησης του Επιμελητηρίου για το 2019. Ο κ. Μυρσινιάς ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια σειρά από δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα θα δημιουργηθεί θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων  η οποία στους χώρους της θα  στεγάσει και μια υποδομή business center. Παράλληλα  θα δημιουργηθεί επιχειρηματικό πάρκο στη Μυτιλήνη με την ίδρυση εταιρίας ανάπτυξης.
Παρεμβάσεις όμως θα γίνουν και στο ίδιο το Επιμελητήριο με το έργο τόσο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Προκυμαίας αλλά και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό προκειμένου να παρασχεθούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις μέλη του.
Ακόμα οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου ετοιμάζουν πρόταση χρηματοδότησης ενός έργου που θα αφορά την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης  και συμβουλευτικής στο σύγχρονο επιχειρείν ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
100α γενέθλια
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στη συνέχεια ευχαρίστησε το Δήμο και την Περιφέρεια που «χωρίς τη βοήθεια τους κανένα από τα παραπάνω έργα δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί»  ενώ ειδικά ευχαρίστησε τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη αλλά και τον Υπουργό Αλέξη Χαρίτση για την βοήθεια τους στην ένταξη των έργων στο Ειδικό Αναπτυξιακό.
Τέλος ο κ. Μυρσινιάς ενημέρωσε τους παρευρισκομένους πως πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την ίδρυση του Εππιμελητηρίου μαζί με τα Επιμελητήρια Χίου και  Σάμου τονίζοντας ότι «αυτή η χρονιά θα είναι η απαρχή ενός νέου αιώνα, αυτή η η χρονιά θα είναι  μια χρονιά γιορτής για μας».
Έμποροι για παραβατικότητα
Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Μυρσινιά τον λόγο  πήρε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας ο οποίος με τη σειρά του έκανε έναν απολογισμό της δράσης του Συλλόγου για το 2018. Χαρακτήρισε δε τη χρονιά που πέρασε σαν μια δύσκολη χρονιά μιλώντας για τρεις κρίσεις την οικονομική, την εθνική και την μεταναστευτική. Ακολούθως, ανέφερε για ακόμα μια φορά ότι η παραβατικότητα μαστίζει την οδό Ερμού,  επισημαίνοντας ότι «είμαστε έρμαια μιας πολιτικής που θέλει ατιμώρητους τους παραβάτες ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν είναι ντόπιοι».
Επίσης ο κ. Παπαρίσβας εκτίμησε ότι ο αγώνας που δόθηκε από τον εμπορικό κόσμο του νησιού ήταν αυτός που πίεσε την κυβέρνηση και τελικά δεν προέβη στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
Ως άριστη χαρακτήρισε τη συνεργασία που είχε ο Σύλλογος με τον Δήμο Λέσβου επισημαίνοντας όμως ότι ούτε οι ίδιοι ούτε ο Δήμος ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για να υποβάλλουν προτάσεις για προγράμματα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.
Αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο εκτίμησε ότι είναι σε νηπιακή μορφή ακόμα, άλλα ελπίζει ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ τον τόπο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στη Ασημίνα Κομνηνού που βραβεύτηκε για τη  καλύτερη βιτρίνα της πόλης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης