× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βασιλόπιτα Επιμελητηρίου και εμπόρων

Με απολογισμό χρονιάς, προγραμματισμό και ολίγη…. γκρίνια

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/2/2019

Βασιλόπιτα Επιμελητηρίου και εμπόρων
Στην αίθουσα του συνεδριακού  κέντρου «Ιωάννης Παυλακέλλης» το Επιμελητήριο Λέσβου και ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έκοψαν χθες Σάββατο 2 Φεβρουαρίου τη βασιλόπιτα τους. Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, και των Σωμάτων Ασφαλείας ενώ τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος.Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου καθώς και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Μια χρονιά δράσεων
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις που ανέπτυξε το Επιμελητήριο το 2018, τονίζοντας ότι «η χρονιά που πέρασε είχε θετικό πρόσημο». Στη συνέχεια  μίλησε για τις στοχεύσεις που έχει βάλει η διοίκηση του φορέα για αυτή τη χρονιά.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τον απολογισμό της δράσης του Επιμελητηρίου ο κ. Μυρσινιάς απαρίθμησε τις πολυάριθμες συμμετοχές και διοργανώσεις σε σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια και εκθέσεις. Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στις διοργανώσεις των συλλαλητηρίων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που έγιναν την περσινή χρονιά τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ήμασταν οι πρώτοι που λέγαμε ότι δεν πρέπει να συνδέεται με το προσφυγικό μεταναστευτικό το ζήτημα του ΦΠΑ».       
Επίσης αναφέρθηκε στην κοινωνική συμμετοχή που είχε το Επιμελητήριο σε εκδηλώσεις με έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον όπως η  παραχώρηση χώρων σε εθελοντικές αιμοδοσίες αλλά και η φιλοξενία εκθέσεων από φορείς, συλλόγους και σχολεία.
Εκτός από εκείνα που έγιναν την περσινή χρονιά πλούσιος είναι και ο προγραμματισμός της διοίκησης του Επιμελητηρίου για το 2019. Ο κ. Μυρσινιάς ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια σειρά από δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα θα δημιουργηθεί θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων  η οποία στους χώρους της θα  στεγάσει και μια υποδομή business center. Παράλληλα  θα δημιουργηθεί επιχειρηματικό πάρκο στη Μυτιλήνη με την ίδρυση εταιρίας ανάπτυξης.
Παρεμβάσεις όμως θα γίνουν και στο ίδιο το Επιμελητήριο με το έργο τόσο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Προκυμαίας αλλά και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό προκειμένου να παρασχεθούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις μέλη του.
Ακόμα οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου ετοιμάζουν πρόταση χρηματοδότησης ενός έργου που θα αφορά την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης  και συμβουλευτικής στο σύγχρονο επιχειρείν ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
100α γενέθλια
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στη συνέχεια ευχαρίστησε το Δήμο και την Περιφέρεια που «χωρίς τη βοήθεια τους κανένα από τα παραπάνω έργα δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί»  ενώ ειδικά ευχαρίστησε τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη αλλά και τον Υπουργό Αλέξη Χαρίτση για την βοήθεια τους στην ένταξη των έργων στο Ειδικό Αναπτυξιακό.
Τέλος ο κ. Μυρσινιάς ενημέρωσε τους παρευρισκομένους πως πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την ίδρυση του Εππιμελητηρίου μαζί με τα Επιμελητήρια Χίου και  Σάμου τονίζοντας ότι «αυτή η χρονιά θα είναι η απαρχή ενός νέου αιώνα, αυτή η η χρονιά θα είναι  μια χρονιά γιορτής για μας».
Έμποροι για παραβατικότητα
Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Μυρσινιά τον λόγο  πήρε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας ο οποίος με τη σειρά του έκανε έναν απολογισμό της δράσης του Συλλόγου για το 2018. Χαρακτήρισε δε τη χρονιά που πέρασε σαν μια δύσκολη χρονιά μιλώντας για τρεις κρίσεις την οικονομική, την εθνική και την μεταναστευτική. Ακολούθως, ανέφερε για ακόμα μια φορά ότι η παραβατικότητα μαστίζει την οδό Ερμού,  επισημαίνοντας ότι «είμαστε έρμαια μιας πολιτικής που θέλει ατιμώρητους τους παραβάτες ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν είναι ντόπιοι».
Επίσης ο κ. Παπαρίσβας εκτίμησε ότι ο αγώνας που δόθηκε από τον εμπορικό κόσμο του νησιού ήταν αυτός που πίεσε την κυβέρνηση και τελικά δεν προέβη στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
Ως άριστη χαρακτήρισε τη συνεργασία που είχε ο Σύλλογος με τον Δήμο Λέσβου επισημαίνοντας όμως ότι ούτε οι ίδιοι ούτε ο Δήμος ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για να υποβάλλουν προτάσεις για προγράμματα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.
Αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο εκτίμησε ότι είναι σε νηπιακή μορφή ακόμα, άλλα ελπίζει ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ τον τόπο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στη Ασημίνα Κομνηνού που βραβεύτηκε για τη  καλύτερη βιτρίνα της πόλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού