× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Και άνεργοι και απλήρωτοι!

Χωρίς δουλειά από την ερχομένη Τρίτη, 26 εργαζόμενοι της ΔΕΔΑΠΑΛ. Ο Δήμος Μυτιλήνης αδυνατεί να πληρώσει 91 εργαζομένους ενώ προχωρά και σε περικοπές συμβάσεων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/3/2022

Και άνεργοι και απλήρωτοι!

Χωρίς δουλειά θα μείνουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας 26 εργαζόμενοι με μπλοκάκι οι οποίοι απασχολούνται στο Δήμο Μυτιλήνης έχοντας προσληφθεί από τη ΔΕΔΑΠΑΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, εδώ και ένα μήνα περίπου παραμένουν απλήρωτοι οι 91 εργαζόμενοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ, αφού η Μυτιλήνη αδυνατεί να καλύψει τη μισθοδοσία τους. 

Η επίσημη αιτιολογία για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί  είναι ότι η ΔΕΗ που εισπράττει τους λογαριασμούς από τους δημότες μαζί με τα ανταποδοτικά τέλη για καθαριότητα και φωτισμό, έχει μειώσει σημαντικά τις πληρωμές της προς το Δήμο Μυτιλήνης, σε σημείο που ο Δήμος δεν μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους που προσέλαβε μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ. Ο λόγος της μείωσης αυτής είναι ότι οι δημότες πληρώνουν τους λογαριασμούς τους κυρίως με διακανονισμούς και τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την καταβολή στο δήμο από τον πάροχο ρεύματος των δημοτικών τελών.

Σήμερα Παρασκευή, την ώρα που πραγματοποιείτο σύσκεψη για το θέμα αυτό σε γραφείο του Δήμου Μυτιλήνης, σύμφωνα με πληροφορίες μπήκαν μέσα 30 εργαζόμενοι της εταιρείας οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν πότε θα πληρωθούν και αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις. Εκεί ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της ΔΕΔΑΠΑΛ ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία τους με την εταιρεία ενώ είναι άγνωστο πότε θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν μιλώντας στο «Ν» ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Κατσαβέλλης και ο αντιπρόεδρος Στέφανος Αποστόλου, η ΔΕΔΑΠΑΛ δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για την κατάσταση αυτή αφού η ίδια απασχολεί εργαζόμενους έχοντας υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, όπως ανέφεραν οι Κατσαβέλλης και Αποστόλου ελήφθη απόφαση για την ανανέωση επί τρεις μήνες ακόμη των συμβάσεων 55 ατόμων που απασχολούνται στη Δυτική Λέσβο. Ωστόσο για το Δήμο Μυτιλήνης όπως είπαν χαρακτηριστικά δεν υπάρχει ακόμη κανένα αίτημα ανανέωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλων των εργαζομένων στη Δυτική Λέσβο οι μισθοί έχουν εξοφληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας και ως αντιδήμαρχος Οικονομικών Μυτιλήνης  το πρόβλημα που έχει προκύψει ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης σημειώνει μιλώντας στο «Ν» ότι μέχρι πρότινος οι καταβολές από τη ΔΕΗ γινόταν κανονικά γι' αυτό και ο Δήμος είχε προχωρήσει στην πρόσληψη τόσων πολλών ατόμων. «Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις αυτές, λέει, ο Δήμος επανεξετάζει τη στάση του για τις προσλήψεις και προφανώς θα γίνουν μειώσεις. Πλέον θα απασχολούνται οι απολύτως απαραίτητοι για την κάλυψη των αναγκών». 

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τους 26 που σταματούν να εργάζονται μέσα στην εβδομάδα, υπάρχουν άλλες 65 συμβάσεις που παραμένουν ενεργές ως τις 31 Μαρτίου. Γι' αυτές τις συμβάσεις ακόμη δεν υπάρχει πληροφόρηση αν θα ανανεωθούν ή όχι, ενώ κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πως θα καλυφθούν τα χρήματα που οφείλονται στους ανθρώπους αυτούς. 

Σε κάθε περίπτωση πηγές του Δήμου Μυτιλήνης, σημειώνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να απασχολούνται πλέον τόσα πολλά άτομα μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ, αφού υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης διμήνων ενώ ανανεώνονται και οι συμβάσεις covid με ανακοίνωση του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ειδικά ο Δήμος Μυτιλήνης, είχε ξεφύγει αρκετά τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα των προσλήψεων. Απασχολούσε  συνολικά 91 άτομα, τη στιγμή που την περίοδο του ενιαίου Δήμου Λέσβου τα άτομα που απασχολούνταν συνολικά για όλο το νησί δεν ξεπερνούσαν τα 120.

Μάλιστα είναι γνωστό ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν εργάζονται μόνο σε υπηρεσίες καθαριότητας αλλά καλύπτουν ανάγκες σε όλες της υπηρεσίες του Δήμου και όχι μόνο. Με την αλόγιστη χρήση λοιπόν της δυνατότητας πρόσληψης μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ ο Δήμος σήμερα είναι σε αρκετά δύσκολη θέση. Από τη μια αναγκάζεται να διακόψει τις συμβάσεις 26 ανθρώπων ενώ από την άλλη 91 άτομα παραμένουν απλήρωτα εδώ και ένα μήνα περίπου σε εποχές δύσκολες όπως αυτές που βιώνουμε.

Τώρα η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης θα πρέπει να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις όποιες φιλοδοξίες της για προσλήψεις, αφού όπως λέει και ο σοφός λαός «κατά το πάπλωμα και το άπλωμα...»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΧΩΡΙΑ

Στολισμός Επιταφίου όπως παλιά από τις γυναίκες του Ασώματου

Το «Ν» παρακολούθησε την παραδοσιακή τελετουργία του στολισμού στην εκκλησία του Ταξιάρχη στον Ασώματο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Μοιρολόι της Παναγίας από τον αξέχαστο Σόλωνα Λέκκα

Δείτε το βίντεο-Κατανυκτικές στιγμές στην κορύφωση του Θείου δράματος