× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο… «Start‑upper» πριν μάθουμε την έννοια των start‑ups

Ο Χρήστος Βαλασέλλης δεν θέλει να φύγει εκτός Ελλάδας, αλλά μένοντας έχει επιλέξει ταυτόχρονα και να τυραννιέται!

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/5/2019

Ο… «Start‑upper» πριν μάθουμε την έννοια των start‑ups

Η «Πλατεία» μπήκε στο «ιερό» εργαστήριο ιδεών, start-ups εφαρμογών, καινοτομιών και εκεί που θα γεννηθεί ο νέος Jazler! Ναι, ο Χρήστος Βαλασέλλης άφησε για αρκετή ώρα τις οθόνες και τον προγραμματισμό και άνοιξε τον προσωπικό του χώρο για να μας υποδεχτεί και να συζητήσουμε.

Όλοι ξέρουν ότι κάτι σπουδαίο κάνει, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς, πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουν ότι τώρα το βελτιώνει και έχει χαλάσει εννιά… ποντίκια (του υπολογιστή, μη φανταστείτε άλλα) όλες τις νύχτες που δουλεύει. Γιατί δουλεύει νύχτες για να μπορεί να είναι απερίσπαστος. Γι’ αυτό και παρομοιάζει την τέχνη του προγραμματισμού με αυτή των συγγραφέων που πρέπει να έχουν έμπνευση για να γράψουν. Έγινε «Start-upper» πριν μάθουμε την έννοια των start-ups που αφορούν σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. Είναι ο πάντα νέος άνθρωπος που σκέφτεται μπροστά, ποτέ αφ’ υψηλού και με όρεξη να γελάει δυνατά.

Στην Αυστραλία, όπου γεννήθηκε «άρπαξε», όπως λέει το μικρόβιο της τεχνολογίας. Όταν ήρθε με τους γονείς του στη Μυτιλήνη, δεν υπήρχαν καν… κομπιούτερς. Υπήρχε όμως το ιδιωτικό ραδιόφωνο και τον μάγεψε. Είχε και έναν μικρό ερασιτεχνικό σταθμό κάτω από το εφηβικό του κρεβάτι! Δουλεύοντας χρόνια στο ραδιόφωνο, ο Χρήστος Βαλασέλλης συνειδητοποίησε ότι εκτός από τον Kiss Fm, τις μουσικές και τη μαγική ατμόσφαιρα των fm, του αρέσει η όλη προετοιμασία της εκπομπής, τα σποτάκια, τα σήματα, η ροή μιας εκπομπής. Παράλληλα έχοντας αποκτήσει εμπειρία, αλλά και με την ευφυΐα του (σ.σ. που δεν παραδέχεται!) έφτιαξε ένα πρόγραμμα για να διευκολύνει τους παραγωγούς με τον υπολογιστή. Όταν οι… σούπερ ντούπερ τεχνολογικά του 1994 σταθμοί είχαν φτιάξει… ρομπότ που έβαζε στη δισκοθήκη το cd να παίζει, o Χρήστος έκανε κάτι πολύ πιο απλό, τον Jazler!

Τι κάνει ο Jazler

Χωρίς να χρειάζεται ηχολήπτη και μουσικό παραγωγό, ο εκφωνητής έχει μπροστά του στον υπολογιστή, εγκατεστημένο τον Jazler, όπου είναι περασμένα χιλιάδες τραγούδια, οι διαφημίσεις, τα σποτάκια και τα σήματα, όλα προγραμματισμένα με τη διάρκειά τους, τα διαλείμματα και την αλλαγή της ώρας. Αυτό είναι το υπερ-πολύτιμο Jazler! Χρειάστηκαν ώρες διαβάσματος και πρακτικής για να τον φτιάξει, αλλά το έκανε. Και το πρόγραμμα έχει και νονά! Τη φίλη του Χρήστου, την Εύα, με την οποία ήταν για καφέ όταν έγινε η… «βάφτιση». Της εξηγούσε τα προβλήματα που συναντούσε με τον αλγόριθμο και ότι έβγαζε κάτι… μπερδεμένα πράγματα. «Τζαζλεμένο, είναι δηλαδή» σχολίασε εκείνη. Και η βάφτιση ολοκληρώθηκε!

Και πού βρίσκεται;

Όλα τα μεγάλα ραδιόφωνα της Αθήνας, ο Real FM του Χατζηνικολάου, SporFM και πολλοί άλλοι, μεγάλα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν το πρόγραμμα του Χρήστου. Αλλά το πρόγραμμα έχει βγει και εκτός Ελλάδας, όλα τα Βαλκάνια, η Ισλανδία, κοινοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούν τον Jazler! «Είναι πολύ ωραίο να βρίσκεσαι στο νησί σου, σε ένα χωριό ουσιαστικά του πλανήτη και να ξέρεις ότι εξυπηρετείς ραδιόφωνα στην άλλη πλευρά της γης»! μας λέει.

Και πώς το κατάφερε αυτό; Στις αρχές του 2000, επένδυσε πολλές από τις οικονομίες του στο Google: «Έδινα πολλά λεφτά το μήνα για να διαφημίζεται το πρόγραμμα. Και γι’ αυτόν τον λόγο έγινε πολύ γνωστό στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν πουλούσε!» Γιατί… «ο Έλληνας το σνόμπαρε το πρόγραμμα. Έλεγε «Τι, θα αγοράσουμε πρόγραμμα από τον Μυτιληνιό;». Μέχρι που βγαίνει μια συνέντευξη του Χρήστου στον Αντ1, όπου σε ερώτηση του δημοσιογράφου απαντά ότι το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά στο εξωτερικό. Και εκεί έγινε η αντιστροφή! «Α, να αγοράσουμε το ελληνικό το πρόγραμμα που πάει καλά στο εξωτερικό», έλεγαν οι Έλληνες αγοραστές.

Αλλά γίνονται και διάφορα άλλα «κουφά», όπως σχολιάζει ο δημιουργός. Πρεσβείες διαφόρων χωρών αγοράζουν το πρόγραμμα για να το κάνουν δώρο στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού για να το γνωρίσουν οι φοιτητές. Και ας σχολιάσουμε εμείς τώρα ότι… το πιο «κουφό» απ’ όλα είναι ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που εδρεύει στη Μυτιλήνη δεν έχει προσκαλέσει ούτε μία φορά (!) τον Χρήστο Βαλασέλλη να δώσει διάλεξη στους φοιτητές του. Πλην –και όμως- της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που είχε διοργανώσει σχετική ημερίδα!

Δεν θέλει να φύγει!

«Είμαι μόνος μου. Ξέρω ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν βρισκόμουν εκτός Ελλάδας γιατί στο εξωτερικό, ακόμα και στη Βουλγαρία έχουν μηδενίσει τη φορολογία στα software και έχουν δημιουργήσει ειδικό χώρο για τη δημιουργία software. Σε άλλες χώρες επιχορηγούν συνεχώς τους προγραμματιστές. Όλοι μου είπαν να σηκωθώ και να φύγω. Εγώ μένω εδώ, δεν θέλω να φύγω, αλλά επιλέγω ταυτόχρονα και να τυραννιέμαι. Γιατί έχω τους φίλους μου, έχω οικογένεια φίλων. Θα μείνω εδώ και θα δω πώς θα πάει» μας εξηγεί.

Ξεκουράζεται με σειρές και ταινίες στο Netflix και το «αντικαταθλιπτικό» του είναι, όπως όλων, τα «Φιλαράκια», αλλά κατά βάση έχει ως χόμπι… τη δουλειά του. Έτσι για παράδειγμα ξεκουράστηκε όταν έφτιαξε το τηλεοπτικό σποτάκι του «Ν» (stonisi.gr). Αλλά είχε κάνει και το άλλο πολύ αστείο βίντεο που προβλήθηκε και στο Star, με φόντο το πολύ γνωστό τραγούδι «Ξημερώματα» (σ.σ. θα το δείτε στη συνέντευξη-βίντεο στο «Ν»). Και εντέλει μας εξομολογήθηκε ότι το τραγούδι του αρέσει, «άσχετα άμα κάνω ότι και καλά δεν το ακούω».

«Δεν πάμε καλά!»

Μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές, η συζήτηση με τον Χρήστο Βαλασέλλη έβγαλε πολύ ανάθεμα, αλλά και καίριες διαπιστώσεις και εκεί ήταν χείμαρρος και δεν μπορούσε κανείς να τον διακόψει: «Έχουμε ένα γενικότερο πρόβλημα εμείς οι Μυτιληνιοί. Κάτι δεν πάει καλά. Είχαμε μια Ναυτιλιακή Εταιρεία, διαλύθηκε. Είχαμε ένα lesvoshop, διαλύθηκε, είχαμε μια συνεταιριστική τράπεζα, διαλύθηκε. Ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ, εδώ και 20 χρόνια δεν καταφέραμε να το μετακινήσουμε. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε εδώ πέρα, δεν αγαπάει ο ένας τον άλλον εδώ πέρα. Αν ένας πάει να κάνει κάτι καλό, θα πέσουν πάνω του να τον φάνε. Ο τουρισμός δεν πάει καλά, όχι λόγω προσφυγικού, αλλά γιατί αρκούμαστε με το τίποτα. Ασχολιόμαστε μόνο με τις ελιές. Και εννοείται να ασχολούμαστε. Αλλά έχουμε και παραλίες. Έχουμε και φοιτητές. Κανείς δεν αγαπάει τους φοιτητές! Είναι απίστευτο αυτό. Έχουν αφήσει τόσα χρήματα στην προκυμαία και στην αγορά, στα ενοίκια και ο μέσος Μυτιληνιός στραβώνει τη μούρη του μόλις ακούσει για φοιτητές. Αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία και ο καλύτερος Δήμαρχος να μπει στην καρέκλα, αν τον υποσκάπτουν, δεν θα καταφέρουμε τίποτα ποτέ».

Πάντως θεωρεί λάθος της νιότης του το ότι ανακατεύτηκε με την πολιτική ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος επί Πατερέλλη. «Είχαν πάρει τα μυαλά μου αέρα. Αλλά ευτυχώς που δεν βγήκα! Τώρα ξέρω πού είμαι καλός και ίσως στο μέλλον, αν έχω το στομάχι που πρέπει για να αντιμετωπίσω όλη αυτή την κατάσταση, να το κάνω». Θέλει να δει υποψήφιους που αγαπούν την πόλη για να μπορέσει να την αλλάξει: «Θα πρέπει να είναι έξυπνος και διπλωμάτης για να τα καταφέρει, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ