× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δεν είναι διάσημη, είναι αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, ΑμεΑ και αγωνίστρια της ζωής

Η Γιάννα Δούκα, δυνατό πρότυπο για την Ημέρα των Γυναικών μοιράζεται στο «Ν» την ιστορία της

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/3/2022

Δεν είναι διάσημη, είναι αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, ΑμεΑ και αγωνίστρια της ζωής
' χρόνος ανάγνωσης

Δεν είναι διάσημη, είναι όμως αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, Άτομο με Αναπηρία και αγωνίστρια της ζωής, είναι ένα δυνατό πρότυπο γυναίκας αντάξιο για την Ημέρα των Γυναικών που εορτάζεται κάθε 8 Μάρτη.

Είναι η Γιάννα Δούκα που χρειάστηκε αρκετούς ανθρώπους για να κάνει ό,τι θεωρούμε αυτονόητο όταν προσκαλούμε συνεντευξιαζόμενους στο στουντιο του ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm. Να μετακινηθεί από το σπίτι της στον σταθμό μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει ειδικό βοήθημα για να περπατήσει, το οποίο προμηθεύτηκε από την Αμερική, όμως τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι της Μυτιλήνης είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα σαν να μην υπάρχουν! Συνεπώς ενώ εκείνη έχει κάνει ό,τι μπορεί με κόπους και προβλήματα, η κοινωνία μας δεν έχει την απαραίτητη υποδομή, ώστε αρκετοί συμπολίτες μας να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έτσι για να ανέβει στο ψηλό πεζοδρόμιο, χρειάστηκε χέρια ζητώντας κατανόηση, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο. Να ζητάμε οι υπόλοιποι συγνώμη για τη συστημική αναπηρία που διατρέχει τους δρόμους μας και την προσβασιμότητα.

Η Γιάννα Δούκα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Παπάδο της Γέρας. Μόλις στα δύο της, διαγνώστηκε με περιφερική πολυνευροπάθεια, έφτασε με τη μαμά της ως την Αμερική έκανε δύο χειρουργεία και περπατά με μεγάλη δυσκολία. «Όταν έμεινα έγκυος και άρχισα να βαραίνω, φορούσα Πι για να είμαι πιο σταθερή, φοβόμουν τις πτώσεις μου». Έμεινε έως τα 29 της στο χωριό, όταν αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 2011 ζει στη Μυτιλήνη, μεγαλώνει μόνη της την κόρη της, 7,5 ετών με δυσκολίες που δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε: από το πιο απλό ότι είναι απαραίτητο το ταξί για τις μετακινήσεις της, ενώ το επίδομα που λαμβάνει είναι πενιχρό και στάσιμο μπροστά στην αυξανόμενη ακρίβεια έως το ποιος πηγαίνει κάθε μέρα την κόρη της στο σχολείο- για το οποίο έχει πληρώσει αρκετές φορές. Και πρόκειται για κάτι που είναι δεδομένο για άλλες οικογένειες.

Δεν της αρέσει η κλάψα, όπως μας λέει χαρακτηριστικά και απεχθάνεται την επανάληψη των δεινών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και δεν αποδέχονται. Θεωρεί για τις γυναίκες ότι πρέπει να βάζουμε ψηλότερα τις εαυτές μας και να φεύγουμε από τις κακοποιητικές σχέσεις, αντί του να υπομένουμε και να συμβιβαζόμαστε.

Η Γιάννα Δούκα με την Ελευθερία Μαύρου είναι ιδρύτριες της σελίδας «Μυτιληνιές Μανούλες» στο facebook, την οποία ξεκίνησαν το 2014 και σήμερα μετρά 7.787 μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ιστορία της που μοιράστηκε μαζί μας στην εκπομπή «Ανθέων 99»:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον