× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δεν είναι διάσημη, είναι αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, ΑμεΑ και αγωνίστρια της ζωής

Η Γιάννα Δούκα, δυνατό πρότυπο για την Ημέρα των Γυναικών μοιράζεται στο «Ν» την ιστορία της

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/3/2022

Δεν είναι διάσημη, είναι αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, ΑμεΑ και αγωνίστρια της ζωής

Δεν είναι διάσημη, είναι όμως αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, Άτομο με Αναπηρία και αγωνίστρια της ζωής, είναι ένα δυνατό πρότυπο γυναίκας αντάξιο για την Ημέρα των Γυναικών που εορτάζεται κάθε 8 Μάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι η Γιάννα Δούκα που χρειάστηκε αρκετούς ανθρώπους για να κάνει ό,τι θεωρούμε αυτονόητο όταν προσκαλούμε συνεντευξιαζόμενους στο στουντιο του ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm. Να μετακινηθεί από το σπίτι της στον σταθμό μας.

Έχει ειδικό βοήθημα για να περπατήσει, το οποίο προμηθεύτηκε από την Αμερική, όμως τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι της Μυτιλήνης είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα σαν να μην υπάρχουν! Συνεπώς ενώ εκείνη έχει κάνει ό,τι μπορεί με κόπους και προβλήματα, η κοινωνία μας δεν έχει την απαραίτητη υποδομή, ώστε αρκετοί συμπολίτες μας να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έτσι για να ανέβει στο ψηλό πεζοδρόμιο, χρειάστηκε χέρια ζητώντας κατανόηση, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο. Να ζητάμε οι υπόλοιποι συγνώμη για τη συστημική αναπηρία που διατρέχει τους δρόμους μας και την προσβασιμότητα.

Η Γιάννα Δούκα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Παπάδο της Γέρας. Μόλις στα δύο της, διαγνώστηκε με περιφερική πολυνευροπάθεια, έφτασε με τη μαμά της ως την Αμερική έκανε δύο χειρουργεία και περπατά με μεγάλη δυσκολία. «Όταν έμεινα έγκυος και άρχισα να βαραίνω, φορούσα Πι για να είμαι πιο σταθερή, φοβόμουν τις πτώσεις μου». Έμεινε έως τα 29 της στο χωριό, όταν αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 2011 ζει στη Μυτιλήνη, μεγαλώνει μόνη της την κόρη της, 7,5 ετών με δυσκολίες που δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε: από το πιο απλό ότι είναι απαραίτητο το ταξί για τις μετακινήσεις της, ενώ το επίδομα που λαμβάνει είναι πενιχρό και στάσιμο μπροστά στην αυξανόμενη ακρίβεια έως το ποιος πηγαίνει κάθε μέρα την κόρη της στο σχολείο- για το οποίο έχει πληρώσει αρκετές φορές. Και πρόκειται για κάτι που είναι δεδομένο για άλλες οικογένειες.

Δεν της αρέσει η κλάψα, όπως μας λέει χαρακτηριστικά και απεχθάνεται την επανάληψη των δεινών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και δεν αποδέχονται. Θεωρεί για τις γυναίκες ότι πρέπει να βάζουμε ψηλότερα τις εαυτές μας και να φεύγουμε από τις κακοποιητικές σχέσεις, αντί του να υπομένουμε και να συμβιβαζόμαστε.

Η Γιάννα Δούκα με την Ελευθερία Μαύρου είναι ιδρύτριες της σελίδας «Μυτιληνιές Μανούλες» στο facebook, την οποία ξεκίνησαν το 2014 και σήμερα μετρά 7.787 μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ιστορία της που μοιράστηκε μαζί μας στην εκπομπή «Ανθέων 99»:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής