× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Λιβανός, το ΟΣΔΕ και ο νέος τεχνικός σύμβουλος

Το παρασκήνιο της απομπής του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/2/2022

Ο Λιβανός, το ΟΣΔΕ και ο νέος τεχνικός σύμβουλος

Το αποκαλυπτικό βίντεο του ilialive.gr που δείχνει τον πρώην υπουργό Σπήλιο Λιβανό να επικροτεί μια εντελώς απαράδεκτη ενέργεια στην οποία αναφέρεται ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας, ήταν η κατάλληλη αφορμή για να φύγει ο κ. Λιβανός από το υπουργείο. Ο κ. Δούκας, αναφερόμενος στην περίοδο μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία, το 2007, είπε πως τα στελέχη της Ν.Δ. πήγαν στις περιοχές του νομού που κάηκαν και μοίραζαν χρήματα δεξιά και αριστερά και έτσι ανέτρεψαν την εκλογική πτώση της Ν.Δ.


 
Ωστόσο την περασμένη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα stonisi.gr δημοσιεύθηκε ένα ρεπορτάζ που έθετε το ερώτημα Τα αγροτικά μπλόκα θα φέρουν πολιτικές εξελίξεις;. Το άρθρο προκάλεσε ένα μίνι πανικό στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά δεν βγήκε καμία διάψευση. Την ημέρα εκείνη, εκτιμούσαμε, πως ήταν πιθανό, αν υπήρχαν μεγάλης κλίμακας αγροτικές κινητοποιήσεις, να λειτουργήσουν ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων, τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και συνολικά στην κυβέρνηση.

 


Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλού με την μορφή μπλόκων κι αλλού με την μορφή συλλαλητηρίων. Ωστόσο μέχρι την Κυριακή δεν είχαν αναπτύξει μεγάλη δυναμική. Επίσης την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, βγήκε στην δημοσιότητα, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πρόσκληση με την οποία ξεκινάει ο τρίτος κατά σειρά διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου στην λειτουργία του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και  Ελέγχου). Δημοσιεύοντας την είδηση σημειώναμε: «Μένει να δούμε αν ο διαγωνισμός αυτός θα ολοκληρωθεί κανονικά ή αν θα ακυρωθεί όπως οι δύο προηγούμενοι. Επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα είναι αν θα υπάρξει ένας ή περισσότεροι υποψήφιοι οργανισμοί που θα διεκδικήσουν το έργο αυτό».

 


Το ΟΣΔΕ περιέχει ένα τεράστιο όγκο στοιχείων που απεικονίζουν την κατάσταση του πρωτογενή τομέα της χώρας με πολύ ξεκάθαρο τρόπο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για κάθε επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε τομείς που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή. Συνεπώς όποιος ελέγχει το ΟΣΔΕ έχει αυτά τα στοιχεία στα χέρια του και μπορεί να τα διαχειριστεί ανάλογα.

 


Κάθε μεγάλη τράπεζα ή ασφαλιστική εταιρεία θα ήθελε να έχει τα στοιχεία αυτά για να σχεδιάσει την επιχειρησιακή παρέμβαση της στην αγροτική οικονομία με τρόπο που θα είναι κερδοφόρος για την ίδια. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες για την τεχνική υποστήριξη του ΟΣΔΕ ενδιαφέρονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που μέχρι σήμερα δεν είχαν ασχοληθεί με την αγροτική οικονομία. Πέρα από το ΟΣΔΕ όμως υπάρχει και το πακέτο των 20 δις ευρώ που είναι οι πόροι της νέας ΚΑΠ που θα έρθουν στην χώρα μέχρι το 2027. Κι ο τρόπος που θα γίνει η κατανομή των επιδοτήσεων αυτών είναι ένα επίσης πολύ μεγάλο ζήτημα με πολιτικές και πολλές επιχειρηματικές προεκτάσεις.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει, πως ο Πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει στην θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον κ. Γεωργαντά,  καθώς δεν προέρχεται από τον αγροτικό χώρο. Κάτι που ίσχυε και για τον προκάτοχο του. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει πως θέλει να σπάσει συντεχνίες και συμμαχίες που λειτουργούν στον κλάδο εδώ και πολλές δεκαετίες. Το αν θα τα καταφέρει ή όχι θα το δούμε τους επόμενους μήνες. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά