× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το υπέροχο ροδόδεντρο από το «Τριεθνές» στο διεθνές κοινό!

Ο Ισπανός που λατρεύει τη λεσβιακή φύση και τη συστήνει σε όλο τον κόσμο με τα έργα του

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 21/5/2019

Το υπέροχο ροδόδεντρο από το «Τριεθνές» στο διεθνές κοινό!

Rhodondendron luteum sweet Lesbos διαβάζει κανείς σε μεγάλη ιστοσελίδα πώλησης προϊόντων του εξωτερικού, όπου μπορεί να επιλέξει το καταπληκτικό σχέδιο με το λεσβιακό ροδόδεντρο για να το πάρει σε φόρεμα, μπλουζάκι, τσάντα, καπέλο, φλυτζάνι και ό,τι βάζει ο νους! Το λεσβιακό ροδόδεντρο ενέπνευσε τον Ισπανό Χουάν Καρονίλ που λάτρεψε το νησί της Λέσβου, όταν ήρθε για Erasmus το 2005, όχι μόνο να επιστρέψει, αλλά και ως καλλιτέχνης να σχεδιάσει με βάση τη βιοποικιλότητα του νησιού φοβερά έργα. Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τρεις εταιρείες των ΗΠΑ, οι οποίες αξιοποιούν τα σχέδιά του και πωλούν προϊόντα τυπωμένα με αυτά.
Το ροδόδεντρο της Λέσβου, ντόπιο ενδημικό φυτό/θάμνος ανθίζει από τον Απρίλιο και είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Φυτρώνει σε υψηλά επίπεδα και μοναδικά στην δυτική πλευρά του νησιού στη περιοχή Τριεθνές (Παράκοιλα, Ανεμότια, Πτερούντα). Και χάρη στον Χουάν από το «Τριεθνές», συστήνεται στη διεθνή κοινότητα.

Ήρθε λοιπόν στη Μυτιλήνη για το Erasmus, αλλά επέστρεψε για να ξαναμπεί ως φοιτητής στη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2012 έχει εταιρεία στο internet. «Στην Ισπανία η εικόνα που έχουμε γενικά για την Ελλάδα είναι όψεις της Αθήνας, της Πελοποννήσου, της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στη Λέσβο, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα αντικρίσω αυτό το θαύμα της φύσης, από τη μία ένα καταπράσινο νησί, με πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα, τον καστανιώνα της Αγιάσου, το πευκόδασος της Καλλονής, μέχρι το εντυπωσιακό τοπίο του Σιγρίου», λέει ο Χουάν στην «Π».

Ο Χουάν έμεινε 10 χρόνια στη Λέσβο, είναι ζωγράφος με τεράστιες γνώσεις της βοτανικής, αλλά και της Μεσογείου. Δίδασκε Ισπανικά για να μπορεί να συντηρείται στο νησί και μεταξύ του 2015 έως το 2017 μαγείρευε και βοηθούσε εθελοντικά στο ΠΙΚΠΑ για να συνεισφέρει στους πρόσφυγες.
«Η τεχνική που χρησιμοποιώ κυρίως είναι η νερομπογιά, αλλά εμπλουτίζεται με ακριλικά χρώματα, κινέζικο μελάνι, μαρκαδόρους και άλλα. Επίσης το "κολάζ" το θεωρώ πολύ χρήσιμο και παίρνω υλικά από παντού ( παντοπωλεία, χαρτοπωλεία, ανακυκλωμένα είδη, κτλ. )» μας λέει. Ως βιολόγος και λάτρης της φύσης σέβεται το περιβάλλον και θεωρεί ότι πολλά υλικά που πετάμε μπορούν να έχουν μια δεύτερη «ζωή»: «Στην δική μου περίπτωση, υπάρχουν διάφορα οικολογικά θέματα που με επηρεάζουν: η εκ νέου χρήση του χαρτιού σε οποιαδήποτε μορφή και μερικά πλαστικά, αποτελούν ύλη που χρησιμοποιώ πολύ άνετα για τις συνθέσεις μου». Μετά την καλλιτεχνική δουλειά, ξεκινάει η ψηφιακή δουλειά: «Βέβαια, αυτό είναι και καλλιτεχνικό, αλλά η διαμόρφωση της έντασης χρωμάτων, λεπτομέρειες στον σχεδιασμό, στρώσεις για την ολοκληρωμένη σύνθεση και άλλα, γίνονται ψηφιακά ώστε να τελειώνω με ένα προϊόν/αρχείο σε ψηφιακή μορφή».

Τα σχέδιά του διατίθενται στο διαδίκτυο από διαφορετικές εταιρίες στο διαδίκτυο. Αν «γκουγκλάρει» κανείς το όνομά του «Juan Caronil» μπορεί να δει περισσότερα σχέδια. Στο διαδίκτυο έχει περίπου… χίλια (!). Στη Μυτιλήνη και τη Λέσβο έχει αφιερώσει πολλά από αυτά: «Κυρίως με ενδιαφέρει η κουλτούρα και ο πολιτισμός, να κάνω χρήση Ανατολίτικων εικαστικών τεχνών, η αύρα της Οθωμανικής περιόδου που εκπέμπει η Λέσβος και βέβαια η καταπληκτική φύση του Βορείου Αιγαίου με τα ενδημικά του είδη και άλλα». Χλωρίδα και πανίδα, θαλάσσια και χερσαία, όλα επεξεργασμένα κάτω από προσωπικό του βλέμμα! Εξάλλου, όπως λέει και ο ίδιος, «από τη Μεσόγειο είμαι, αλλά από την άλλη άκρη! 'Όλοι μας αγαπάμε το φως, τα χρώματα και την χαρά της αγάπης».

JOANCARONIL
Αγία Μαρίνα
Τ.Κ.: 81100. Μυτιλήνη
Greece
Τηλ.: 0030 6946619440
www.joancaronil.com

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ