× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αύξηση 7% στην παγκόσμια παραγωγή βρώσιμης ελιάς

Κάμψη 28% στην ελληνική παραγωγή βρώσιμης ελιάς

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/1/2022

Αύξηση 7% στην παγκόσμια παραγωγή βρώσιμης ελιάς

Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς για τη παγκόσμια παραγωγή βρώσιμης ελιάς αναφέρουν πως θα καταγραφεί αύξηση 7%  την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο (2021/2022) σε σχέση με την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο (2020/2021). Συγκεκριμένα εκτιμάται πως η παγκόσμια παραγωγή θα φθάσει στους 2.846.500 τόνους. Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% σε σύγκριση με το ελαιοκομική περίοδο 2020/21.


Τα προσωρινά στοιχεία για την παραγωγή βρώσιμης ελιάς κατά την ελαιοκομική περίοδο 2020/21 δείχνουν ότι η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών ανέρχεται σε 2.661.000 τόνους, μειωμένη κατά 10,1% σε σχέση με την περίοδο 2019/2020. Μεταξύ των χωρών μελών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς, η Ισπανία παρήγαγε το 20,5% των επιτραπέζιων ελιών παγκοσμίως, με όγκο 19,3% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Η Αίγυπτος παρήγαγε το 18,8% του συνόλου, δηλαδή 23,1% λιγότερο από ό,τι παρήγαγε το καλλιεργητικό έτος 2019/20.

 

Μειώνεται η Ελληνική παραγωγή

 

Η Ελλάδα είναι δεύτερη στην παραγωγή βρώσιμης ελιάς μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από την Ισπανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο μεγαλύτερη παραγωγή από την Ελλάδα έχουν η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Αλγερία.

 

Την περίοδο 2016/17 στην χώρα παράχθηκαν μόλις 180.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς. Την επόμενη ελαιοκομική περίοδο 2017/18 καταγράφηκε παραγωγή ρεκόρ 261.000 τόνων. Την τρέχουσα περίοδο εκτιμάται πως θα καταγραφεί νέο αρνητικό ρεκόρ με μόλις 165.000 τόνους. Η Ελλάδα και το Ιράν είναι οι μόνες χώρες στις οποίες εκτιμάται πως θα καταγραφεί κάμψη της παραγωγής, -28% στην Ελλάδα -11,3% στο Ιράν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενή συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας