× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μυτιλήνη που χάνεται... στα μπάζα

Κατέρρευσε τμήμα του εναπομείναντος τοίχου της Γαλλικής Σχολής καταστρέφοντας παρακείμενο μνημειακό οθωμανικό λουτρό. Ο ερειπιώνας - ντροπή για τη Μυτιλήνη, είναι διατηρητέο μνημείο ιδιοκτησία του υπουργείου Υγείας!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 13/1/2022

Η Μυτιλήνη που χάνεται... στα μπάζα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φωτογραφία σήμερα το μεσημέρι. Παρελθόν αποτελεί το μνημειακό οθωμανικό λουτρό της Γαλλικής Σχολής την οδό Περγάμου

Παρελθόν αποτελεί από τα χαράματα σήμερα Πέμπτη ότι είχε απομείνει από ένα διατηρητέο αρχοντόσπιτο της Οθωμανικής Μυτιλήνης το 19ο αιώνα, τη λεγόμενη Γαλλική Σχολή στο Κιόσκι, δίπλα από τα δικαστήρια.

Μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς του κυρίως κτηρίου, η μόνη που είχε μείνει όρθια, κατέρρευσε καταστρέφοντας ένα μοναδικό οθωμανικό λουτρό (χαμάμ) που είχε διασωθεί σχεδόν ακέραιο επί της οδού Περγάμου και το οποίο αποτελούσε μέρος του όλου συγκροτήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού το συγκρότημα της Γαλλικής Σχολής έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το τότε Υπουργείο Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων από το 1985 ενώ σημαντικό είναι ότι αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του Υπουργείου Υγείας από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί ποτέ για το παραμικρό.

Κατά καιρούς διάφοροι τοπικοί και κεντρικοί πολιτικοί παράγοντες υποσχέθηκαν την ανακατασκευή του και τη χρήση του ως δημόσιο κτήριο ενώ εδώ και πάνω από 20 χρόνια είχε προβλεφθεί η χρήση του ως Εφετείο βορείου Αιγαίου, δεδομένης της γειτνίασης του με το κτήριο των δικαστηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντικείμενο θαυμασμού για περιπατητές. Η φωτογραφία από έναν ιστορικό περίπατο του 2019 (Φωτογραφία αρχείο Συλλόγου κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι «το κιρκινέτσι»)

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις όμως ο κτήριο κατέρρεε με αποτέλεσμα από το 1985 έως σήμερα να έχει εξαφανιστεί. Τελευταίο μέρος του σήριαλ της αδιαφορίας για αυτό, παίχτηκε σήμερα τα χαράματα.

Το οθωμανικό λουτρό και ο νότιος τοίχος που κατέρρευσε παρασύροντας το, το 2019 (Φωτογραφία αρχείο Μάκη Αξιώτη).

Η ανατολική πλευρά της Γαλλικής Σχολής, ότι απέμεινε από αυτήν

Τα μπάζα από το κτήριο που κατέρρευσε έκλεισαν σχεδόν την οδό Περγάμου καταστρέφοντας μάλιστα ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Συνεργεία του Δήμου Μυτιλήνης δεδομένης και της αναρμοδιότητας για το μνημείο που δηλώθηκε από τους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού που κλήθηκαν επιτόπου καθάρισαν το δρόμο.

Ας σημειωθεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης ενός ακόμα τμήματος του νότιου τοίχου, ότι έχει απομείνει από αυτόν. Φανερή είναι και η ανάγκη ενός ευπρεπισμού του χώρου που πλέον είναι ένας ερειπιώνας.

Για τη Γαλλική σχολή και την κρατική αναλγησία για αυτήν διαβάστε ένα σχετικό κείμενο στο Νησί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη