× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγροτική Οικονομία και οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΝΤΑΤΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2019

Αγροτική Οικονομία και οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Καταρχάς πριν αναφερθούμε στις επιδιώξεις του αγροτικού κινήματος στο νησί, θα πρέπει να πούμε τι είναι το αγροτικό κίνημα και ποιοι το αποτελούνε. Το αγροτικό κίνημα στο νησί μας είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες που οργανωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους και στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, αντιτάσσονται στις αντιαγροτικές πολιτικές που εκπορεύονται από την Ε.Ε και εφαρμόζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και άλλους πολιτικούς εκφραστές της Ε.Ε και του κεφαλαίου. Τους πρωτοπόρους αγρότες που οργανωμένα αντιπαλεύουν γενικότερα τις αντιλαϊκές πολιτικές. Αλλά και γενικότερα και άλλους μεμονωμένους αγρότες που μπορεί να μην είναι οργανωμένοι σε Αγροτικούς Συλλόγους όμως έχουν ριζοσπαστική τάση και άποψη και δεν έχουν ακόμα τολμήσει να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Το Αγροτικό κίνημα αποτελείται από απλούς αγρότες βιοπαλαιστές στη ζωή και στο χωράφι που δε μπορούν να βάλουν στο χέρι οι κυβερνήσεις των λίγων και προνομιούχων.. των μονοπωλίων και των εμπόρων που μας παίρνουν τζάμπα τη παραγωγή. Αγροτικό Κίνημα είναι οι – αυτή τη στιγμή- 10 στον αριθμό Αγροτικοί Σύλλογοι που συμπορεύονται και συντάσσονται με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη γεωγραφική έκταση που καταλαμβάνει ο νεοσύστατος Δήμος της Δυτικής Λέσβου συγκεντρώνεται σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός των αγροτών του νησιού μας. Κυρίως κτηνοτρόφων και ακολουθούν ελαιοκαλλιεργητές. Αυτές οι εκμεταλλεύσεις ζωικής και φυτικής παραγωγής αποτελούν τον πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Της οικονομίας που κρατάει ζωντανά τα χωριά μας. Για να παραμείνουν όμως ζωντανά τα χωριά και εμείς οι αγρότες να στα κτήματα μας και να συνεχίσουμε τις καλλιεργητικές μας προσπάθειες και γενικότερα την επαγγελματική μας ενασχόληση, είναι ζωτικής σημασίας – η κεντρική και τοπική διοίκηση (δήμος –περιφέρεια) να συμβάλει στο να καλυτερεύσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της υπαίθρου.

Η πολιτική δηλαδή που παράγεται από κόμματα, από περιφερειακά, δημοτικά και τοπικά συμβούλια να επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Να παίρνουν ξεκάθαρη θέση οι εκλεγμένοι αιρετοί δίπλα μας στο δρόμο του αγώνα και όχι απλά με τα λόγια.

Στο σύνολό τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγρότης είναι απόρροια πολιτικών αποφάσεων και επιλογών που ενώ φορτώνουν με βάρη τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα ταυτόχρονα δίνουν φοροαπαλλαγές στους μεγαλοαγρότες και μονοπώλια που λυμαίνονται το χώρο. Βαθύτερη αιτία όλων είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης της παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας. Κυρίως λόγω της πρόσδεσης της Ελλάδας στο άρμα της ΕΕ Της συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια που είναι επιδίωξη των ΚΑΠ που αναθεωρούνται κάθε 5 χρόνια και γίνονται όλο και πιο αντιδραστικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αγροτικό κίνημα στο νησί και γενικότερα στη χώρα μας πρέπει να αναδεικνύει τις αίτιες που οδηγούν στον αφανισμό την μικρομεσαία αγροτιά και ταυτόχρονα να οργανώνει την πάλη του. Η οργάνωση ξεκινάει μέσα από τους ΑΣ. Μέσα από συμβούλια συσκέψεις και συνελεύσεις Να γίνονται προτάσεις και να δίνεται διέξοδος με τη συλλογική διεκδίκηση. Για παράδειγμα … Εάν σε κάποιο χωριό δεν υπάρχει αγροτικός ιατρός είναι ένα θέμα που αφορά τον Αγροτικό Σύλλογο του χωριού και θα πρέπει ο Αγροτικός Σύλλογος να κινητοποιηθεί. Αν σε μια κοινότητα δεν υπάρχει χώρος άθλησης της νεολαίας είναι ένα θέμα που αφορά τον Αγροτικό Σύλλογο. Εάν σε ένα χωριό το δίκτυο ύδρευσης είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία π.χ. έχει αμιαντοσωλήνες είναι ένα θέμα που αφορά τον Α.Σ. Έναν Αγροτικό Σύλλογο αφορά η αντιπυρική , αντιπλημμυρική προστασία και γενικότερα η δημόσια λαϊκή περιουσία. Όπως τον αφορά και η προστασία της αγροτικής λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Παρότι σε δύσκολες συνθήκες που το συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε σε υποχώρηση, που υπήρξαν διασπαστικές τάσεις και κυριάρχησε η μοιρολατρία, υπήρξαν κατακτήσεις.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αγώνες μας έχουν φέρει αποτελέσματα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε τοπικό επίπεδο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα κατάφερε με το πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι να πάρουν 5 ευρώ ανά ζώο στις πρόσφατες πληρωμές από το λεγόμενο πακέτο Deminimis. (ήταν μια επιτυχία της ομοσπονδίας σε τηλεδιάσκεψη που έγινε στο υπουργείο νησιωτικής πολιτικής με τον υπουργό τον περασμένο Ιουνίου).

Καταφέραμε με παρεμβάσεις μας σε κτηνιατρικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες, να αναδείξουμε τις ευθύνες για τις ζωονόσους που όπως πριν δύο χρόνια με την ευλογιά προβάτων έπληξαν το νησί . Συντονίσαμε και διεκδικήσαμε αποζημιώσεις των συναδέλφων κτηνοτρόφων που επλήγησαν ώστε να μην ξεκληριστούν και να μείνουν στο δρόμο. Αγροτικοί μας Σύλλογοι πρωτοστάτησαν στη προστασία των κοπαδιών με απολυμαντικά μέτρα.

Δεν είναι και λίγα τα τοπικά ζητήματα σε χωριά που αναδεικνύουν οι Σύλλογοι μας. Έπειτα από την πίεση που ασκήσανε Σύλλογοι έγινε καταγραφή ζημιών σε θεομηνίες και αποζημιώθηκαν γεωργοί από τον ΕΛΓΑ. Παλέψαμε και ματαιώσαμε προσωρινά τη ματαίωση ιδιωτικοποίησης σφαγείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε εθνικό επίπεδο οι κινητοποιήσεις και οι αγωνιστικές δράσεις με μπροστάρη την Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που συντάσσεται και η δικά μας ομοσπονδία έφεραν αποτελέσματα.
Κερδίσαμε από το 2014 για πέντε χρόνια να μην πληρώνουμε Τέλος επιτηδεύματος.
Κερδίσαμε Αφορολόγητο στα 8.700€ και μειωμένο ΕΦΚΑ σε σχέση με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες από το ’16 ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε από 18% τώρα είναι στο 22% Στους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν από την αρχή 28%
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Κερδίσαμε Ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι 7.500€ Διεκδικούμε ακατάσχετο 12000€ 1.250€ μηνιαίως που έχουν όλοι επί 12 μήνες Γιατί εμείς δεν πληρωνόμαστε κάθε μήνα… Να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Η κατάκτηση του αφορολόγητου ορίου έστω και κουτσουρεμένου, των αφορολόγητων ενισχύσεων, αποζημιώσεων, προγραμμάτων, δεν είναι παραχώρηση της κυβέρνησης αλλά κατάκτηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και των κινητοποιήσεων του 2016 με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη την Ελλάδα επί 40 συνεχή μερόνυχτα που ανάγκασαν την κυβέρνηση να το ψηφίσει ενώ αρχικά διατυμπάνιζε ότι οι αγρότες δεν θα έχουν αφορολόγητο.

Είναι χοντρό ψέμα ότι το 90% των αγροτών δεν πληρώνει φόρο ή πληρώνει ελάχιστα επειδή έχει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο. Διότι οι αγρότες όπως και άλλα λαϊκά στρώματα φορολογούνται όχι με βάση το πραγματικό τους εισόδημα αλλά με βάση τα πλασματικά τεκμήρια διαβίωσης και έτσι η συντριπτική πλειοψηφία υπερφορολογείται. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει θεσπίσει δεκάδες φοροελαφρύνσεις για εφοπλιστές και βιομηχάνους.

Κερδίσαμε Ανακοπή χειρότερων μέτρων που μας ετοίμαζαν.

Δυο από τις κυριότερες κατευθυντήριες γραμμές μας που συχνά έχουμε και στη κορωνίδα των διεκδικήσεων και στο πλαίσιο πάλης μας είναι: οι κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και το κόστος παραγωγής. Έχουν τόσο λερωμένη την φωλιά τους που δεν τολμούν να πουν λέξη για το αίσχος των ανοιχτών τιμών σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα έστω και προσχηματικά μέσα στα προεκλογικά τους προγράμματα. Δεν λένε λέξη για το γεγονός ότι πουλάμε πάμφθηνα τα προϊόντα μας και φτάνουν στην λαϊκή κατανάλωση 5-6 φορές ακριβότερα με αποτέλεσμα οι έμποροι, βιομηχανίες και μεταποιητές να κερδοσκοπούν σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών με τις πλάτες και ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν λένε λέξη για το ακριβότερο πετρέλαιο σε όλη την Ε.Ε που η μέση τιμή του είναι 60 λεπτά/λίτρο και στην Ελλάδα 1.40-1.50€/λίτρο

Φτάσαμε στο σημείο το νερό να είναι πιο ακριβό από το γάλα.. 0,70 το κιλό το πρόβειο γάλα 0.40 το γίδινο. Και να πληρώνουν όποτε θέλουν

ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ: Ζητάμε Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους.
Κόστος παραγωγής: Ζητάμε Αφορολόγητο πετρέλαιο. Ζητάμε Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταλικιών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά.

Σε αυτή τη κατεύθυνση το αγροτικό κίνημα μεταξύ των άλλων επιδιώκει μια σειρά μέτρων που μειώνουν το χαμένο εισόδημα μας και ειδικότερα:

Την τακτική συντήρηση των υπαρχόντων αγροτικών δρόμων ώστε να είναι προσβάσιμοι όλο το χρόνο και με σχετική άνεση να εξασφαλίζεται η μετακίνηση στα κτήματα μας. Στους χώρους δουλειάς που ασκούμε τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες .Σε σημεία με χρόνιο το πρόβλημα βατότητας ρίψη τσιμέντου, διάνοιξη των αναγκαίων φρεατίων ή γεφυριών. Βέβαια για να επιτευχθεί η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας σε βαθμό που να εξυπηρετεί ουσιαστικά τους αγρότες πρέπει να γίνει πρόσληψη μονίμου προσωπικού που θα στελεχώσει την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Επισκευή, συντήρηση και δημιουργία έργων έγγειων βελτιώσεων όπου κρίνεται για την υδροδότηση κτημάτων. Για παράδειγμα ο Α.Σ Ανεμώτιας σε συνεργασία και με το τμήμα αγροτικής οικονομίας Καλλονής έχει πρωτοστατήσει το να επισκευαστεί το δίκτυο άρδευσης και να αντικατασταθούν οι τσιμενταύλακες με σωλήνες pvc και να αξιοποιηθεί το νερό από δυο φράγματα. Όπου κρίνεται να κατασκευαστούν νέα και να παρέχεται δωρεάν νερό σε ορεινά ελαικοκτηματα που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.

Αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής με μείωση της τιμής του νερού άρδευσης και του ρεύματος που αντιμετωπίζει τους αγρότες ως βιομήχανους.

Εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους. Να μάθουμε πόσα και που βρίσκονται τα κοινοτικά βοσκοτόπια. . Τα χρήματα που εισπράττει ο δήμος από τους κτηνοτρόφους έναντι ενοικίων να επιστρέφονται με ανταπόδοση πχ κατασκευή δημοτικών σταυλικών εγκαταστάσεων, ποτιστρών κλπ. Με ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να δοθούν οι αναγκαίες χρονικές παρατάσεις για την τακτοποίηση, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων

Βοήθεια σε κτηνοτρόφους για την ηλεκτροδότηση σταυλικών καταστάσεων ιδιαίτερα των «νέων αγροτών» και κτηνοτρόφων όσο μακριά κι αν βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους.

Παροχή δωρεάν τεχνογνωσίας σε όλους τους αγρότες για τη βελτίωση της παραγωγής μας. Συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα για την έρευνα .
Ένταξη όλων των αιτούντων για τα σχέδια βελτίωσης στο Βόρειο Αιγαίο. Εξασφάλιση χρηματοδοτικών πακέτων για την ένταξη των επιλαχόντων σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Η συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων πληρώνει μεγαλύτερες εισφορές στον ΕΦΚΑ από ότι πλήρωνε στον ΟΓΑ. Η μείωση που εξαγγέλθηκε στην ΔΕΘ για τις εισφορές αφορά σε ένα πολύ μικρό μέρος, το 8% των αγροτών που έχουν υψηλά εισοδήματα και αυτό το παραδέχθηκε με δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός κ. Αραχωβίτης που είπε ότι με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ ανακουφίζουμε τους μεσαίους και μεγάλους αγρότες.

Η απαράδεκτη σύνδεση της εισφοράς με τον κατώτερο μισθό των εργαζομένων προσπαθεί να δημιουργήσει «κοινωνικό αυτοματισμό». Φέτος που αυξήθηκε ο μισθός με λίγα ψίχουλα αυξήθηκαν επιπλέον οι ασφαλιστικές εισφορές μας. Και βεβαίως το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουμε συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστέο εισόδημα της επόμενης χρονιάς με συνέπεια να πληρώνουμε ακόμη περισσότερα.
Με τον απαράδεκτο Νόμο Κατρούγκαλου ο αγρότης που βγαίνει σε σύνταξη παίρνει 49 ολόκληρα ευρώ για το 2019 και μόνο επειδή πλήρωνε για τουλάχιστον 20 χρόνια εισφορές στον ΟΓΑ η σύνταξη του κυμαίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία στα 320€. Σύνταξη πείνας μετά από δεκάδες χρόνια δουλειάς στο χωράφι. Όσο για τις παροχές του ΕΦΚΑ ας μην μιλήσουμε καλύτερα. Εγκαταλελειμμένα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο χωρίς εξοπλισμό και προσωπικό, το ίδιο τα Νοσοκομεία, όποιος δεν έχει χρήματα να πληρώσει καλύτερα να μην αρρωστήσει. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της ΚΑΠ. Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Όλες οι κυβερνήσεις χρωστάνε στον ΕΛΓΑ από 35 εκατ. Ευρώ τον χρόνο από το 2012 και δεν έχετε δώσει ούτε ένα ευρώ. Ο ΕΛΓΑ λειτουργεί μόνο με τις δικές μας ασφαλιστικές εισφορές και από αυτές πληρώνονται οι εργαζόμενοι, καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του, δίνονται ποσά σε μνημονιακές υποχρεώσεις και ότι μένει μοιράζεται σαν φιλανθρωπία στους αγρότες επειδή οι κτηνοτρόφοι πολύ σπάνια αποζημιώνονται. Ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει με τους αγώνες μας. Καταβολή όλων των αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάλυψη και αποζημίωση των περσινών καταστροφών από τις βροχοπτώσεις κι άλλες αιτίες. Δραστική μείωση των ασφάλιστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των κτηνιατρείων. Πρόληψη και μέτρα προστασίας για την μη εξάπλωση ζωονόσων όπως καταρροϊκός, μελιταίος πυρετός, η ευλογιά κ.α. Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν.

Επαναλειτουργία δημοτικών σφαγείων. Κατασκευή δημόσιου αποτεφρωτηρίου για την καύση υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης με έλεγχο του κράτους.

Να παραμείνει το καθεστώς των διήμερων για τους αμβυκούχους διότι το χύμα τσίπουρο στηρίζει την αμπελουργία. Μέτρα προβολής και προώθησης του κρασιού και στήριξης των αμπελουργών.

Η Ομοσπονδία επανειλημμένα σε περιφερειακά συμβούλια έχει απαιτήσει τη Πλήρη ανάληψη της δακοκτονίας από την Περιφέρεια με έλεγχο και ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως γινόταν μέχρι το 2011. Αύξηση της χρηματοδότησης του κονδυλίου, πρόσληψη επαρκούς προσωπικού μόνιμου και εποχιακού για την κάλυψη και του πιο απομακρυσμένου ελαιώνα. Πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για έρευνα, παρακολούθηση και έλεγχο του έργου της δακοκτονίας Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ στους ελαιοπαραγωγούς για την περσινή τεράστια απώλεια του εισοδήματος. Εδώ θέλουμε να καταγγείλουμε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ελαιοκομία φέτος με το κερδοσκοπικό παιχνίδι των δυο εταιριών της μια αναδόχου εταιρίας και των μεταξύ τους καταγγελιών

Αύξηση των τιμών παραγωγού στο γάλα λάδι και στο κρέας. Επιδότηση για τις ζωοτροφές.
Να σταματήσουν άμεσα τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών, εργατικών και λαϊκών αγώνων. Έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες που σέρνουν στα αγροτοδικεία και στα ανακριτικά τμήματα τους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση τους όπως έγινε φέτος με την πρωτοφανή δίωξη στο Μπλόκο Νίκαιας την δεύτερη κιόλας ημέρα των κινητοποιήσεων χωρίς καν να έχουν το δικαίωμα της απολογίας οι αγρότες. Θα έπρεπε να ντρέπεστε και να κάνετε την αυτοκριτική σας που καταπατάτε το συνδικαλιστικό μας δικαίωμα να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε. 30 χρόνια δεν σταμάτησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις από την ποινικοποίηση και τον αυταρχισμό ούτε και τώρα θα σταματήσουν γιατί μας αναγκάζει η βάρβαρη πολιτική σας να βγαίνουμε στον δρόμο. Εσείς είσαστε οι «ηθικοί αυτουργοί» των μπλόκων και όχι οι συνδικαλιστές. Η δική σας πολιτική μας εξαθλιώνει, μας ξεκληρίζει, κλείνει σπίτια.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το ποια αιτήματα θα διεκδικεί το αγροτικό κίνημα και ποια μορφή αγώνα επιλέγει κάθε φορά το αποφασίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και κανείς άλλος. Η πολιτική που δημιουργεί σοβαρά και οξυμμένα προβλήματα και τα αιτήματα που έχουμε πρέπει να υλοποιηθούν στο σύνολο τους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες που δημιουργεί η πολιτική της ΚΑΠ της Ε.Ε που θα γίνει ακόμη χειρότερη στην επικείμενη αναθεώρηση της.

Τα προβλήματα και η αντιλαϊκότητα της πολιτικής δεν κρίνονται κάθε φορά από τον αριθμό των τρακτέρ και των αγροτών που βρίσκονται στον δρόμο
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα οφείλει να οργανώσει πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά την πάλη του τα επόμενα χρόνια. Με νέους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους που θα έχουν ουσιαστική λειτουργία, θα είναι μαζικοί και θα κινητοποιούν τον κόσμο. Με τους Αγροτικούς Συλλόγους την Ομοσπονδία με το δυνάμωμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Με την ανάπτυξη της κοινής δράσης και αλληλεγγύης με τους εργατοϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων επειδή έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό αντίπαλο και αυτή η συμμαχία μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας.

Από εκεί και πέρα είναι και ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη και κτηνοτρόφου να πιστέψει στην δύναμη του συλλογικού αγώνα, να συνειδητοποιήσει πως ότι κατακτήσαμε ήταν με τα πόδια είτε με τα τρακτέρ στους δρόμους, πως η αδράνεια, η απογοήτευση, η ηττοπάθεια μόνο κακό του κάνει. Ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους όλοι όσοι ενώ αντιμετωπίζουν αδιέξοδα με την μη συμμετοχή τους στους αγώνες το μόνο που καταφέρνουν είναι να στηρίζουν την κυβέρνηση που τους οδηγεί στον χαμό.

Εμείς εδώ θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια να διεκδικούμε γιατί πάνω από όλα είμαστε περήφανοι για τον δίκιο αγώνα και την αξιοπρέπεια που του δίνουμε.

Σταύρος Μαντατής είναι πρόεδρος του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ, μέλος της Διοίκησης της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΕΣΒΟΥ καιυποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Δήμο ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες