× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται η εξατομικευμένη θρέψη στους ελαιώνες

Μείωση κόστους παραγωγής, υψηλότερες αποδόσεις σε ελαιόλαδο, μείωση της χρήσης λιπασμάτων θα φέρει πρωτοποριακό σύστημα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 3/1/2022

Έρχεται η εξατομικευμένη θρέψη στους ελαιώνες

Μπορείτε να φανταστείτε ένα σύστημα που καταγράφει τις ανάγκες που έχει κάθε ελαιόδεντρο ξεχωριστά σε θρεπτικά στοιχεία και θα δίνει ακριβής πληροφόρηση για το ποια θρεπτικά στοιχεία χρειάζεται και σε τι ποσότητα ώστε να έχει την βέλτιστη δυνατή παραγωγή καρπού, με την υψηλότερη δυνατή παραγωγή ελαιολάδου; Μπορείτε επίσης να φανταστείτε πως το σύστημα αυτό θα έχει την δυνατότητα να δίνει ακριβή αποτελέσματα μέσα σε μια ημέρα ή κι ακόμη συντομότερα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πιθανά όλα τα παραπάνω μοιάζουν επιστημονική φαντασία, ωστόσο πρόκειται για έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Huelva και το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής και Κτηνιατρικής Έρευνας της Πορτογαλίας. Οι ερευνητές,  όπως γράφει το εβδομαδιαίο Ισπανόφωνο περιοδικό Mercacei, με την χρήση drones, πολυφασματικών καμερών και τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσουν αυτό το σύστημα με στόχο να δώσουν την δυνατότητα στους ελαιοπαραγωγούς παρεμβαίνουν την κατάλληλη στιγμή και στο βαθμό που χρειάζεται στα ελαιόδεντρα τους.


Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα να μειωθεί ο όγκος των λιπασμάτων και χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς και να αυξηθεί δραστικά η αποτελεσματικότητα τους. Η λίπανση να γίνεται την χρονική στιγμή που την χρειάζεται κάθε δέντρο και στον όγκο που αυτό την χρειάζεται.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μercacei: «ένα drone  πετά πάνω από το χωράφι εξοπλισμένο με μια κάμερα που καθορίζει τα διαφορετικά φάσματα φωτός που εκπέμπεται από την ελιά. Τα δεδομένα επεξεργάζονται από έναν αλγόριθμο που βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, μια δομή τεχνητής νοημοσύνης που διαφοροποιεί αυτόματα διαφορετικές καταστάσεις από μεγάλο όγκο δεδομένων. Αυτά τα δίκτυα αφομοιώνουν τις πληροφορίες που φθάνουν και δημιουργούν νέα γνώση από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις για τη θρεπτική κατάσταση των ελαιόδεντρων τη στιγμή της δειγματοληψίας. Οι πληροφορίες έχουν τη μορφή εικόνας στην οποία ο αγρότης μπορεί να δει καθαρά ποια άτομα χρειάζονται παρέμβαση.


Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνολογία την Ενέργεια και την Αειφορία σε δύο ποικιλίες ελιάς (Arbequina και Arbosana) σε ελαιώνες που βρίσκεται στο Elvas, στην περιοχή Portalegre του πορτογαλικού Alentejo με συνολικά 2.116 δέντρα. Οι ειδικοί προτείνουν να αυξηθούν οι τοποθεσίες για νέες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η διδακτική ιστορία της «μεγάλης καμάδας»

Διαβάστε τι συνέβη στη Λέσβο και κινδύνεψαν οι ελαιώνες με πλήρη αφανισμό
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με την ευλογία της Σαπφώς γιόρτασαν τον γάμο τους στην Ερεσό

Η Ελληνογαλλίδα, Ευγενία και η Σέρβα, Dragana έφεραν φίλες και συγγενείς τους από όλο τον κόσμο σε ένα τριήμερο ορατότητας της λεσβιακής κοινότητας μετά την ψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΓΕΥΣΗ

Ένας «ερωτικός μετανάστης» που ήξερε να φτιάχνει ούζο…

Σε έναν κεραυνοβόλο έρωτα στο μακρινό 1896 οφείλουμε σήμερα την ύπαρξη της γνωστής ποτοποιίας ΣΑΜΑΡΑ που δραστηριοποιείται στη Λέσβο παράγοντας ούζο με παραδοσιακά αρώματα και μοντέρνες εκδοχές
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες φτάνουν στη Λέσβο για το Μπαϊράμι

Από το πρωί του Σαββάτου άρχισαν να φτάνουν τα καραβάκια από την Τουρκία. Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι και στο Τελωνείο της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρώτο τσάρτερ από τη Ρουμανία στη Λέσβο

Ο θρησκευτικός τουρισμός σε πρώτο πλάνο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Απελευθερώνουμε το στυλ μας με ψαγμένες επιλογές από το Guantana

Στα εγκαίνια του καταστήματος στην Ερμού 252 βρέθηκε ο φευγάτος και αγαπημένος Λάκης Γαβαλάς, στηρίζοντας έμπρακτα το εγχείρημα του καλλιτέχνη Στρατή Νάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην καρδιά των τουριστικών εξελίξεων, Χριστόφας και Γιαννάκας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και επιχειρηματικότητας συμμετείχαν στις εργασίες της 32ης Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν την αγορά του ελαιολάδου αλλά…

Το κλειδί των εξελίξεων στο άνοιγμα μεταξύ του Ιταλικού και του Ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Ηλιοτρόπιο» εξασφαλίζει φτηνότερο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μιλήσαμε με την πρόεδρο, Ελίζα Κολοβού και τον Δημήτρη Κιτσικόπουλο που μετέφερε τεχνογνωσία από τα Γιάννενα και την ΚοινΣΕΠ «Electra Energy»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 160.000 επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνη

Με ρυθμό 11,5% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση το πρώτο πεντάμηνο του 2024 στο «Οδυσσέας Ελύτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προϊόντα διαφυλλικής θρέψης παρουσιάζει το CineΦυτόπολις

Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 8:30 το βράδυ, στη Μυτιλήνη