× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται η εξατομικευμένη θρέψη στους ελαιώνες

Μείωση κόστους παραγωγής, υψηλότερες αποδόσεις σε ελαιόλαδο, μείωση της χρήσης λιπασμάτων θα φέρει πρωτοποριακό σύστημα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 3/1/2022

Έρχεται η εξατομικευμένη θρέψη στους ελαιώνες

Μπορείτε να φανταστείτε ένα σύστημα που καταγράφει τις ανάγκες που έχει κάθε ελαιόδεντρο ξεχωριστά σε θρεπτικά στοιχεία και θα δίνει ακριβής πληροφόρηση για το ποια θρεπτικά στοιχεία χρειάζεται και σε τι ποσότητα ώστε να έχει την βέλτιστη δυνατή παραγωγή καρπού, με την υψηλότερη δυνατή παραγωγή ελαιολάδου; Μπορείτε επίσης να φανταστείτε πως το σύστημα αυτό θα έχει την δυνατότητα να δίνει ακριβή αποτελέσματα μέσα σε μια ημέρα ή κι ακόμη συντομότερα;


Πιθανά όλα τα παραπάνω μοιάζουν επιστημονική φαντασία, ωστόσο πρόκειται για έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Huelva και το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής και Κτηνιατρικής Έρευνας της Πορτογαλίας. Οι ερευνητές,  όπως γράφει το εβδομαδιαίο Ισπανόφωνο περιοδικό Mercacei, με την χρήση drones, πολυφασματικών καμερών και τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσουν αυτό το σύστημα με στόχο να δώσουν την δυνατότητα στους ελαιοπαραγωγούς παρεμβαίνουν την κατάλληλη στιγμή και στο βαθμό που χρειάζεται στα ελαιόδεντρα τους.


Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα να μειωθεί ο όγκος των λιπασμάτων και χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς και να αυξηθεί δραστικά η αποτελεσματικότητα τους. Η λίπανση να γίνεται την χρονική στιγμή που την χρειάζεται κάθε δέντρο και στον όγκο που αυτό την χρειάζεται.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μercacei: «ένα drone  πετά πάνω από το χωράφι εξοπλισμένο με μια κάμερα που καθορίζει τα διαφορετικά φάσματα φωτός που εκπέμπεται από την ελιά. Τα δεδομένα επεξεργάζονται από έναν αλγόριθμο που βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, μια δομή τεχνητής νοημοσύνης που διαφοροποιεί αυτόματα διαφορετικές καταστάσεις από μεγάλο όγκο δεδομένων. Αυτά τα δίκτυα αφομοιώνουν τις πληροφορίες που φθάνουν και δημιουργούν νέα γνώση από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις για τη θρεπτική κατάσταση των ελαιόδεντρων τη στιγμή της δειγματοληψίας. Οι πληροφορίες έχουν τη μορφή εικόνας στην οποία ο αγρότης μπορεί να δει καθαρά ποια άτομα χρειάζονται παρέμβαση.


Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνολογία την Ενέργεια και την Αειφορία σε δύο ποικιλίες ελιάς (Arbequina και Arbosana) σε ελαιώνες που βρίσκεται στο Elvas, στην περιοχή Portalegre του πορτογαλικού Alentejo με συνολικά 2.116 δέντρα. Οι ειδικοί προτείνουν να αυξηθούν οι τοποθεσίες για νέες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

Δείτε εδώ πότε αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Προσωρινά εκτός συναλλαγών οι κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς

Μήνυμα της Τράπεζας Πειραιώς προς τους κατόχους χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τησ. Δείτε εδώ για ποιες ημέρες και ώρες αφορά η ενδεχόμενη μη λειτουργία των καρτών
ΕΛΛΑΔΑ

Αναμένονται τα αποτελέσματα για 5.000 προσλήψεις

Πυρετωδώς εργάζεται το ΑΣΕΠ για την έκδοση αποτελεσμάτων 16 προκηρύξεων
ΕΛΛΑΔΑ

Ακτοπλοϊκές καραμπόλες στο Αιγαίο

Στις άγονες του νοτίου Αιγαίου πάει το «Διαγόρας» για τρεις εβδομάδες ως τις 24 Ιουνίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 1.000 Τούρκοι την Παρασκευή στη Μυτιλήνη

Τέσσερα πλοιάρια, μεταξύ των οποίων και το πρώτο δρομολόγιο του καταμαράν από τη Σμύρνη έφτασαν στο λιμάνι
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Θα αποφασίσει επί της πρόσληψης των γεωπόνων του προγράμματος δακοκτονίας της Λέσβου
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγραμμα κατάρτισης για άνεργους οικονομολόγους

Δείτε τις προϋποθέσεις συμμετοχής και το ποσό της επιδότησης που δίνει
ΕΛΛΑΔΑ

Ομάδα εργασίας για την ξηρασία συστήνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Τσακίρη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Να εκδίδεται βίζα στις πύλες εισόδου των νησιών»

Ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου ζητά τη διευκόλυνση της επίσκεψης Τούρκων τουριστών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προκηρύχθηκαν οι τουριστικές ενισχύσεις

Ποιο είναι το επιλέξιμο κόστος για τις επιχορηγήσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Επιδοτούμενες δράσεις για τους μελισσοκόμους

Αιτήσεις στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Aeolian Village Beach Resort

Ένα συναρπαστικό θέρετρο με εξειδικευμένες «Aeolia» υπηρεσίες, φιλόξενο στα παιδιά και πολυτελές για κάθε επισκέπτη