× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αρχισε η υποβολή συμμετοχών στο διαγωνισμό ελαιολάδου Αthena

Θα πραγματοποιηθεί 7 - 9 Απριλίου 2022 στην Σητεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/12/2021

Αρχισε η υποβολή συμμετοχών στο διαγωνισμό ελαιολάδου Αthena
' χρόνος ανάγνωσης

Η Σητεία είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει φέτος τον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena, που θα γίνει στις αρχές Απριλίου. Οι 30 διεθνούς φήμης κριτές αναμένεται να αξιολογήσουν πάνω από 600 δείγματα ελαιολάδου απ’ όλη την υφήλιο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την 30μελή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συνθέτουν πιστοποιημένοι δοκιμαστές ελαιολάδου  από την Αργεντινή, την Αυστραλία τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Μαρόκο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Τυνησία την Τουρκία και, φυσικά, την Ελλάδα.  Οι γευσιγνώστες αναμένεται να αξιολογήσουν πάνω από 600 ελαιόλαδα, προερχόμενα από όλες τις χώρες που πρωταγωνιστούν στην ελαιοπαραγωγή. Πέρυσι, για παράδειγμα, 24 χώρες εκπροσωπήθηκαν στον Athena με δείγματα ελαιολάδου, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμμετοχή στον Athena 2022 και η έναρξη αποστολής δειγμάτων στη διοργανώτρια εταιρεία Vinetum είναι ήδη δυνατή, μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού www.athenaoliveoil.gr.

 

Ο διαγωνισμός Athena  κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε διαφορετική περιοχή της χώρας με στόχο την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών ελιάς της χώρας μας και βέβαια, σταδιακά, των εμβληματικών ελαιοκομικών περιοχών όλης της Ελλάδας. Από το 2016, πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Αθήνα, ο Athena IOOC έχει διεξαχθεί στην Πύλο, στους Δελφούς, στο Ναύπλιο, στα Σπάτα και στη Λέσβο, με συνεχή ανοδική πορεία του αριθμού δειγμάτων προς αξιολόγηση. Ως ο μόνος διεθνής ελληνικός διαγωνισμός του είδους του αντανακλά και προάγει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη εξέλιξη των ελληνικών ελαιολάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η πόλη της Σητείας, που θα φιλοξενήσει το διαγωνισμό, έχει δώσει το όνομά της σε μία από τις πιο γνωστές Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης ελαιολάδου, την ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου, η οποία καλύπτει ουσιαστικά όλη την ανατολική Κρήτη. Εκτιμάται πως περισσότερες από 10.000 οικογένειες βιοπορίζονται κυρίως από την ελιά, η οποία καλλιεργείται εκεί από τους μινωικούς χρόνους. Τα 2,5 εκατ. ελαιόδενδρα της περιοχής αυτής καλύπτουν πάνω από 100.000 στρέμματα γης, με ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από τους 10.000 μέχρι τους 15.000 τόνους ελαιολάδου.

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλάζει επίπεδο η κτηνοτροφία στη Λέσβο

Νέες δυναμικές επενδύσεις στον τομέα της επεξεργασίας του κρέατος και του γάλακτος στο νησί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
ΕΛΛΑΔΑ

«Ένα ενοίκιο» επιστρέφεται τον Νοέμβριο

8+1 μέτρα στέγασης ύψους 450 εκατ. ευρώ: τι αλλάζει για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

O καφές έγινε πολυτέλεια στο ελληνικό νοικοικυριό

Ανατιμήσεις έως και 50% μέσα σε πέντε χρόνια – Ο «δείκτης καπουτσίνο» δείχνει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γενική Συνέλευση και εκλογές στον ΕΟΣ Σάμου

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίοου
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 17 Οκτωβρίου

Θα μοιραστούν 66,7 εκατ. ευρώ σε 51.499 δικαιούχους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες πωλήσεις ελαιολάδου στα 7,85 ευρώ ανά κιλό

Ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας δίνει τον τόνο στην ελληνική χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Παλιά» με τιμή και… αξία

Τα ανακαινισμένα διαμερίσματα των δεκαετιών του ’70 και του ’80 γίνονται το νέο hot trend στην αγορά κατοικίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βουτά έκανε η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Τουρκία

Έστω και πρόσκαιρα το λαμπάντε εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη τιμή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος «σήκωσαν» το βάρος της απασχόλησης στο Βόρειο Αιγαίο

7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα δύο νησιά. Εποχικού χαρακτήρα και με κατεύθυνση των τουρισμό η πλειοψηφία των νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του 2025
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων φέρνει η απεργία

Δείτε πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης στα πλοία με προορισμό την Λέσβο στις 14 Οκτωβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ