× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε Α.Ε. ανατίθεται η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2021

Σε Α.Ε. ανατίθεται η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Κατατίθεται στην Βουλή τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για τον τουρισμό που ετοίμασε η Ελληνική κυβέρνηση και περιέχει πολλές αλλαγές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Λέσβο και τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου έχει η σύσταση της εταιρείας Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία που θα αναλάβει την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας. Στην Λέσβο όλες οι υφιστάμενες ιαματικές πηγές ανήκουν στους Δήμους του νησιού, ωστόσο οι περισσότερες μονάδες ιαματικών λουτρών έχουν αδρανοποιηθεί. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου που έκανε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δείχνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι με πολύ γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσει στην παραχώρηση των ιαματικών πηγών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την αξιοποίηση τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διατάξη του νομοσχεδίου που περιγράφει το πλαίσιο μέσα από το οποίο οι Περιφέρειες θα προχωρούν στην τουριστική προβολή. 

Ειδικότερα χέδιο νόμου περιλαμβάνει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Προβλέπεται η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, καθώς και Τοπικού / Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.

- Θεσπίζονται Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και καθορίζονται κριτήρια και διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό περιοχών ως τέτοιων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας των αναφερόμενων δομών ο.τ.α. καθώς και των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εταίρους ο.τ.α., ως Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού.

- Περιγράφονται οι σκοποί των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, οι οποίοι δύνανται να συμπράττουν με τους αναφερόμενους φορείς για τη διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος μέσω της συνδιαφήμισης, χρηματοδότησης μελετών, κ.α.

- Προβλέπεται, για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, δυνατότητα ή υποχρέωση, κατά περίπτωση, σύστασης τοπικού ή περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο δύναται να εντάσσεται στο Διεθνές Δίκτυο των Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ορίζονται οι αρμοδιότητες των Παρατηρητηρίων καθώς και η υποχρέωση τους για σύνταξη ετήσιου απολογισμού - έκθεσης πεπραγμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με Κ.Υ.Α. των στοιχείων που συνιστούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό μίας περιοχής ως Πρότυπο Τουριστικό Προορισμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

 

Πρότυποι τουριστικοί προορισμοί ολοκληρωμένης διαχείρισης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εστιάζοντας στους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, πρόκειται για περιοχές οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της χώρας και χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης.

Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης βασίζεται, ιδίως, σε κριτήρια όπως τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, το φυσικό και γεωμορφολογικό περιβάλλον, η δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, ο βαθμός επάρκειας και το επίπεδο προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε τουριστικές υποδομές, η αρτιότητα του οδικού δικτύου, η γειτνίαση με λιμένες και αεροδρόμια, ο λόγος της συνολικής δυναμικότητας του προορισμού σε κλίνες προς τον μόνιμο πληθυσμό στα γεωγραφικά όρια του προορισμού, η μέση ετήσια πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων του προορισμού, καθώς και το εύρος της τουριστικής περιόδου.

 

Σύσταση εταιρίας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία»

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία» (Ι.Π.Ε) σκοπός είναι η διοίκηση, η διαχείριση, η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, καθώς και των εγκαταστάσεών τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πηγών χώρου σε ακτίνα 500 μέτρων, η οποία ανήκει στη διαχείριση του Ε.Ο.Τ. Οι ιαματικές πηγές, όπως τονίζεται, διέπονται αυτή τη στιγμή από πολλαπλά κατακερματισμένα καθεστώτα ιδιοκτησίας και παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης. Ο ιδρυόμενος φορέας θα είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση, αξιοποίηση, διαχείριση και παραχώρηση των ιαματικών πηγών, θα εξειδικεύεται στη δημιουργία επενδυτικών φακέλων για τη μέγιστη εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους, θα μεριμνά για τις εκμισθώσεις, μελέτες κ.λπ., ώστε τα σχετικά επενδυτικά σχέδια να καθίστανται ώριμα προς αξιοποίηση.

 

Πρόστιμα για τους παράνομους ξεναγούς

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σχετικά με το επάγγελμα του ξεναγού, επανακαθορίζονται οι βασικές υποχρεώσεις των ξεναγών και το καθεστώς των κυρώσεων που ισχύει για όσους ασκούν το επάγγελμα και παρέχουν τις υπηρεσίες ξεναγού, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, πέραν των ισχυόντων, η επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ σε όποιον διαφημίζει σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπο υλικό, ή με οποιοδήποτε άλλον τρόπο την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης χωρίς να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις. Το εν λόγω πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους, ενώ πενταπλασιάζεται για κάθε επόμενη υποτροπή. Περαιτέρω, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις, που διαφημίζουν την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης, από πρόσωπο που δεν κατέχει τις νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις. Το πρόστιμο αυτό διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους. Στο μεταξύ αίρεται η υποχρεωτικότητα διεξαγωγής τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης διάρκειας 2 μηνών για τους μνημονευόμενους δικαιούχους, που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του ξεναγού και προβλέπεται η δυνατότητα διεξαγωγής τους μέχρι 3 φορές τον χρόνο, λαμβανομένων υπ’ όψη των διαμορφούμενων ανά χρονική περίοδο αναγκών για ξεναγούς στην αγορά εργασίας.

 

Επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων αυτές επανακαθορίζονται ως εξής:

α. Παρατείνεται κατά 1 έτος, από τη δημοσίευση του προς ψήφιση σχεδίου νόμου, η προθεσμία για την προσκόμιση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων χιονοδρομικών κέντρων.

β. Επανακαθορίζονται οι διαδικασίες υποβολής φακέλου για την έκδοση άδειας δόμησης καθώς και του σχετικού ελέγχου όσον αφορά στις προδιαγραφές ανέγερσης ή μετατροπής ή επέκτασης εγκαταστάσεων μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού, θαλασσοθεραπείας και αναζωογόνησης.

γ. Καθορίζεται το καθεστώς λειτουργίας, με το ειδικό σήμα που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, για τα κέντρα αναζωογόνησης, των οποίων η λειτουργία συνδυάζεται με κύρια τουριστικά καταλύματα ή με εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού ή με σύνθετα τουριστικά καταλύματα ή με Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης και επανακαθορίζονται τα συναφή με τα ανωτέρω θέματα.

 

Σήμα για επισκέψιμας ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία

Στο μεταξύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας με το τουριστικό προϊόν έχει η ρύθμιση της απονομής του σήματος επισκέψιμης εγκατάστασης σε ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία, με σκοπό την προαγωγή της παροχής υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης - γευσιγνωσίας σε εγκαταστάσεις που πληρούν τις απαιτούμενες κατά περίπτωση προδιαγραφές, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα. Παράλληλα θεσπίζονται σήματα «Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού», «Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης» καθώς και «τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς» και παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό των κριτηρίων απονομής αυτών, της μορφής και του τύπου τους, της διάρκειας ισχύος τους, προτύπου σύμβασης καθώς και κάθε άλλου σχετικού θέματος.

 

Σε ΕΟΤ και Περιφέρειες η τουριστική προβολή

Τέλος αναφορικά με το έργο του ΕΟΤ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο διευρύνεται η δυνατότητα του Ε.Ο.Τ. να εκμισθώνει ή να παραχωρεί με ή χωρίς αντάλλαγμα χώρους (εκθεσιακούς ή άλλους) για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, με ρύθμιση των οικείων θεμάτων, βάσει αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Ε.Ο.Τ. καθώς και των σχετικών συμβάσεων. Παραμένοντας στο σκέλο της προβολής του ελληνικού τουρισμού, προβλέπεται για τους ο.τ.α. β ́ βαθμού και κατόπιν έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Τ, η κατάρτιση και εκτέλεση προγραμμάτων τουριστικής προβολής και διαφήμισης, δημόσιων σχέσεων επί τουριστικών θεμάτων και τουριστικών εκδηλώσεων στην ημεδαπή και αλλοδαπή, είτε μόνων τους είτε από κοινού με άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά ή φυσικά πρόσωπα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Κατά την υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων, οι ο.τ.α. μπορούν να συμμετέχουν εν όλω ή εν μέρει στη σχετική δαπάνη.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος ως προορισμός μαθητικού τουρισμού

Ημερίδα του Δήμου Μυτιλήνης στην Αθήνα το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, με στόχο την ανάδειξη του νησιού ως προορισμού εκπαιδευτικών επισκέψεων και βιωματικής μάθησης
Η Λέσβος ως προορισμός μαθητικού τουρισμού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα χωράφια της Λέσβου δοκιμάζονται οι απαντήσεις στη λειψυδρία

Το ευρωπαϊκό έργο RAINS φέρνει την έρευνα δίπλα στους παραγωγούς – Δέκα λύσεις άρδευσης και διαχείρισης νερού υπό δοκιμή σε Ελλάδα και Ισπανία
Στα χωράφια της Λέσβου δοκιμάζονται οι απαντήσεις στη λειψυδρία
ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση αποτυγχάνει στην ακρίβεια και οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό

Το 74% διαχειρίζεται τα οικονομικά του με δυσκολία ή ιδιαίτερη προσοχή — Η έρευνα της Circana αποτυπώνει την πίεση που δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές απαντήσεις
Η κυβέρνηση αποτυγχάνει στην ακρίβεια και οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα 108,84 δολάρια το Brent και στα 97,17 το αμερικανικό αργό

Οριακές αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου με φόντο την ένταση στη Μέση Ανατολή
Στα 108,84 δολάρια το Brent και στα 97,17 το αμερικανικό αργό
ΕΛΛΑΔΑ

Πλεόνασμα στα κρατικά ταμεία, ελλείμματα στα νοικοκυριά

Στενάζουν τα νοικοκυριά της χώρας την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την εντυπωσιακή αύξηση των φορολογικών εσόδων
Πλεόνασμα στα κρατικά ταμεία, ελλείμματα στα νοικοκυριά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τι αλλάζει στη βιολογική γεωργία

Νέοι κανόνες για την παραγωγή, την πιστοποίηση και τα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα – Τι προβλέπει η πολιτική συμφωνία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου
Τι αλλάζει στη βιολογική γεωργία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξε η υποβολή αιτημάτων πληρωμής για αγροτικά και δασικά έργα

Μέσω του ΟΠΣΚΑΠ η διαδικασία για έργα εγγείων βελτιώσεων, προστασίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων από φυσικές καταστροφές και πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών στα δάση
Ανοιξε η υποβολή αιτημάτων πληρωμής για αγροτικά και δασικά έργα
ΕΛΛΑΔΑ

Κάτω από τις 10.000 οι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο για τρίτο μήνα το 2026

Στους 9.417 οι εγγεγραμμένοι τον Σεπτέμβριο, μειωμένοι κατά 9,9% σε έναν χρόνο – Κατά 1.008 άτομα υποχώρησε ο μέσος όρος του εννεαμήνου
Κάτω από τις 10.000 οι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο για τρίτο μήνα το 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη πάει στις στάνες της Στύψης

Ο Α.Ε.Σ. Στύψης ξεκίνησε την υλοποίηση του ερευνητικού έργου «Diagnoheat», προϋπολογισμού 523.271 ευρώ, για την έγκαιρη διάγνωση της θερμικής καταπόνησης στα πρόβατα
Η τεχνητή νοημοσύνη πάει στις στάνες της Στύψης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κανένα θετικό δείγμα αφθώδους πυρετού στις 21 Οκτωβρίου στη Λέσβο

Αρνητικά και τα 12 εργαστηριακά αποτελέσματα της Τετάρτης, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιδημιολογικής επιτήρησης στο νησί
Κανένα θετικό δείγμα αφθώδους πυρετού στις 21 Οκτωβρίου στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα ευκαιρία για τις επιχειρήσεις της Λέσβου στο Μεταφορικό Ισοδύναμο

Μετά από παρέμβαση του Επιμελητηρίου Λέσβου ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή παραστατικών της 12ης Φάσης του 2023 - Από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου η νέα προθεσμία
Νέα ευκαιρία για τις επιχειρήσεις της Λέσβου στο Μεταφορικό Ισοδύναμο
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θέσεις εργασίας για νοσηλευτές και κοινωνικό λειτουργό στη Μυτιλήνη

Η ΑμΚΕ «Αγκαλιά» αναζητά προσωπικό για τη στελέχωση του Οικοτροφείου Α3 Alzheimer - Τα απαραίτητα προσόντα και η διαδικασία υποβολής βιογραφικών
Θέσεις εργασίας για νοσηλευτές και κοινωνικό λειτουργό στη Μυτιλήνη