× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Σπύρος Δανέλλης στο Πλωμάρι με τον Γ. Πάλλη

Συνοδεύτηκαν από υποψήφιους της «Πυξίδας» και της «Συμπαράταξης Πολιτών»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2019

Ο Σπύρος Δανέλλης στο Πλωμάρι με τον Γ. Πάλλη

Τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη συνόδευσε ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης σε επίσκεψή του στο Πλωμάρι Λέσβου και σε τοπικές μονάδες ποτοποιίας και ελαιουργίας, την Τρίτη 14 Μαΐου. Τους δυο πολιτευτές υποδέχτηκαν οι Πλωμαρίτες  Ξενοφών Μαυραγάνης και Δημήτρης Μαλλιαρός –υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη» της Εριφύλης Χιωτέλη- και Ειρήνη Μιχαλέλλη –υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Συμπαράταξη Πολιτών του Βορείου Αιγαίου» του Γιάννη Σπιλάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σπύρος Δανέλλης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την παραγωγική διαδικασία των γνωστότερων πλωμαρίτικων προϊόντων, του ούζου και του λαδιού, να συνομιλήσει με παραγωγούς των δυο κλάδων, να ακούσει για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και να μοιραστεί τις εμπειρίες του από την προηγούμενη θητεία του ως ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (2009-2014).

Η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν την ραχοκοκαλιά της λεσβιακής οικονομίας και στο Πλωμάρι συναντάμε υγιείς και πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην ποιότητα προκειμένου να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους και να κατακτήσουν νέες αγορές. Τόσο το ελαιόλαδο ΕΙΡΗΝΗ της οικογένειας Καλαμποκά, όσο και το ελαιόλαδο AEGEAN GOLD της οικογένειας Πρωτούλη, έχουν βραβευτεί για την ποιότητα και τη γεύση τους επανειλημμένα σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Βασικό αίτημα των παραγωγών ήταν ο περιορισμός της γραφειοκρατίας που θέτει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές τους προσπάθειες, ενώ δεν παρέλειψαν να θίξουν και το θέμα της δακοκτονίας, τονίζοντας ότι ακόμα μια χρονιά χαμένη θα ήταν μοιραία για την οικονομία της Λέσβου.

Το ούζο είναι το σήμα κατατεθέν του Πλωμαρίου. Χαρακτηρισμένο από το 2004 ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), το ούζο Πλωμαρίου διακρίνεται μεταξύ άλλων για τις πρώτες ύλες, όπως ο γλυκάνισος Λισβορίου, και για τη διαδικασία απόσταξης. Ο Γιώργος Πάλλης ξενάγησε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή σε τρεις ποτοποιίες διαφορετικής δυναμικότητας. Στην αγορά του Πλωμαρίου, συναντήθηκαν με τον Γιάννη Κλειδαρά που παράγει το ούζο ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ και ο οποίος, έχοντας μια μικρή επιχείρηση, επικεντρώθηκε στην ανάγκη προσαρμογής των φορολογικών συντελεστών. Στη μονάδα παραγωγής του ούζου ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ, παρόντα ήταν όλα τα μέλη της οικογένειας, το καθένα στο πόστο του. Η συζήτηση εστιάστηκε στις δυσχέρειες που προκαλεί η άμεση καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ εξαγωγών. Στην τελευταία στάση της περιοδείας, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής του ούζου ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής εισέπραξαν την ανησυχία σχετικά με το μέλλον του ούζου ως προϊόν ΠΓΕ και τον κίνδυνο «χαλάρωσης» των τωρινών αυστηρών προδιαγραφών.   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έρχεστε να θαυμάσετε τα αποτελέσματα της καταστροφικής σας πολιτικής;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου «υποδέχεται» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εκσυχρονίζεται ο Παιδικός Σταθμός Παμφίλων

Δημοπρατείται από το Δήμο Μυτιλήνης το έργο προσαρμογής του στις προδιαγραφές του ΠΔ 99/2017