× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Μαγειρέματα» στον Καρά Τεπέ από τη δημοτική αρχή Κύτελη

Κλειστό Γυμναστήριο, και «έργα για την κοινωνική συνοχή», χωρίς μελέτες και προγραμματισμό σε οικόπεδα της ΔΕΥΑΛ , ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης μέσω της Αναπτυξιακής του Εταιρείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2021

«Μαγειρέματα» στον Καρά Τεπέ από τη δημοτική αρχή Κύτελη
φωτογραφία αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Στη δημιουργία Κλειστού Γυμναστηρίου, στην περιοχή του Καρά Τεπέ, στο πρώην Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής,  χωρίς μελέτη και σοβαρό προγραμματισμό ετοιμάζεται  να προχωρήσει με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η Δημοτική Αρχή Κύτελη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Ν» η δημοτική σύμβουλος Εριφύλη Χιωτέλλη η πρόταση ένταξης του έργου στο πρόγραμμα ήρθε κυριολεκτικά στο παρά ένα, προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, τη στιγμή που στο ίδιο πρόγραμμα ο Δήμος έχει καταθέσει πρόταση για  έργα 28.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν έχουμε αντίρρηση σημειώνει η κ. Χιωτέλλη, να γίνει Κλειστό Γυμναστήριο στον Καρά Τεπέ, αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ήδη με τα 28.000.000 ευρώ στο πρόγραμμα και τα έργα που έχουν προταθεί, υπερβαίνουμε το δικαιούμενο ποσό του Δήμου Μυτιλήνης που είναι 17.000.000 κατά 9.000.000 ευρώ. «Εάν προσθέσουμε σε αυτό το ήδη αυξημένο ποσό τα 5.000.000 ευρώ του Κλειστού Γυμναστηρίου, τότε φτάνουμε τα 32.000.000 ευρώ.

Όταν ωστόσο έρθει η επιτροπή αξιολόγησης του προγράμματος, για να δει τις προτάσεις του Δήμου Μυτιλήνης, κανείς δεν μας εγγυάται ότι όλα αυτά θα γίνουν δεκτά και ότι δεν θα απενταχθούν από το πρόγραμμα ώριμα έργα τα οποία μπορούν άμεσα να προχωρήσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνει η Εριφύλη Χιωτέλλη, η Δημοτική Αρχή δεν έχει προτεραιοποιήσει τα έργα. Να επιλέξει δηλαδή τις πιο σημαντικές και ώριμες προτάσεις ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους και να μην χαθεί η ευκαιρία του σημαντικού αυτού προγράμματος.

«Μας είπε ο αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής ότι υπάρχουν πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι το σύνολο των έργων θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όμως εμείς έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να χαθούν ώριμα έργα, έτοιμα να υλοποιηθούν και αντ’ αυτού να μπούμε στη διαδικασία υλοποίησης ενός έργου που δεν έχει ούτε μελέτες, ούτε αδειοδοτήσεις».

Την ίδια ώρα η ΔΕΥΑΛ ετοιμάζεται στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να παραχωρήσει δωρεάν  όλη την έκταση που ανήκει στην ιδιοκτησία της, στην περιοχή του Καρά Τεπέ, τον παλιό δημοτικό καταυλισμό των προσφύγων,  στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Μυτιλήνης για τη δημιουργία διαφόρων εγκαταστάσεων «για την κοινωνική συνοχή» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραχώρηση αυτή, βρίσκει αντίθετα πρωτοκλασάτα στελέχη της εταιρείας τα οποία ωστόσο πιέζονται από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν με την υπόσχεση ότι μέσα στα έργα που θα κατασκευασθούν θα περιλαμβάνονται και γραφεία για τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΛ, ως ανταποδοτικό όφελος.

Η παραχώρηση αυτή ωστόσο, γεννά αρκετά ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο η πράξη αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λέσβου. Πρόκειται για ένα μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, αξίας 3.000.000 ευρώ το οποίο ίσως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την ίδια την εταιρεία προς όφελος των καταναλωτών της Μυτιλήνης που πληρώνουν το νερό σε τιμή χρυσού.

Παράλληλα δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο είναι σωστό μία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης να παραχωρεί περιουσιακά στοιχεία σε μια Αναπτυξιακή Εταιρεία που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής