× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των ενστάσεων η παραλία της Ερεσού

Επιμένουν για τη διάσωσή της οι κάτοικοι για 11η ημέρα, ενώ ο Χήρας προσπαθεί να εκθέσει τον Βέρρο για τον ειδικό σύμβουλό του- εργολάβο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/12/2021

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των ενστάσεων η παραλία της Ερεσού
11η ημέρα κινητοποίησης στην Ερεσό σήμερα, παρόντος Μπουρνού

Κάθε μέρα από νωρίς το πρωί, κάτοικοι της Ερεσού και υποστηριχτές για τη διάσωση της παραλίας από την τσιμεντοποίησή της δίνουν δυναμικά παρών με συνθήματα και πανό στη Σκάλα Ερεσού. Σήμερα, Παρασκευή είναι η 11η ημέρα κινητοποίησης, στην οποία παρευρέθηκε υποστηριχτικά και ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς. Με τις τελευταίες εξελίξεις να θέλουν την υπηρεσία Δόμησης να αρνείται να ανακαλέσει την προέγκριση οικοδόμησης, οι διαμαρτυρίες εντείνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ ο Νικόλας Χήρας, επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης βρήκε ευκαιρία για να δημοσιοποιήσει εναντίον του Ταξιάρχη Βέρρου το γεγονός ότι ο μελετητής του έργου που «έχει προσλάβει η ιδιοκτήτρια της έκτασης στη παραλία της Ερεσού  κ.  Καραγιάννη είναι και ο αρχιτέκτονας κ. Τριχωνας Α.  ο οποίος είναι ο ειδικός επιστημονικός  συνεργάτης του Δημάρχου κ. Βέρρου.  Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.» Βέβαια ο εν λόγω μελετητής έχει προσληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες από το 2018, έναν χρόνο δηλαδή πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ανέδειξαν τον Βέρρο Δήμαρχο.

Πάντως σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Η ώρα του πολίτη», σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) μετά την άρνηση της υπηρεσίας δόμησης να ανακαλέσει την προέγκριση οικοδόμησης. Η εξέλιξη αυτή μοιάζει να είναι δυναμική, ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι αναφέρουν ότι αποτελεί νέα κωλυσιεργία που δίνει προβάδισμα στην ιδιοκτήτρια του οικοπέδου. Ας σημειωθεί ότι μέχρι 18 Δεκεμβρίου η ιδιοκτήτρια πρέπει να καταθέσει συμπληρωμένο φάκελο με όλες τις προϋποθέσεις για την οριστική άδεια οικοδόμησης που αν εγκριθούν, θα λάβει την οριστική άδεια.

«Να μη χασομερίσουμε»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανταπόκριση» για τους υπερασπιστές της Σκάλας Ερεσού έναντι της τσιμεντοποίησης έκανε η δημοτική σύμβουλος, Χρυσούλα Ζωγράφου, ως μέλος της επιτροπής παρακολούθησης της υπόθεσης  «Αφεντέλη», παρόντος και του Τ. Βέρρου. Αυτά που εξιστορεί παρακάτω η κ. Ζωγράφου τα έχει αναφέρει ρεπορτάζ του «Ν»:

«Περιληπτικά η υπόθεση έχει ως εξής: το μακρυνό 1960 ο δήμος Ερεσού ξεπληρώνει ένα χρέος του προς δύο δικηγόρους , παραχωρώντας τους από 11,5 στρέμματα παραλίας στον κάθε έναν. Με τα χρόνια αυτή η έκταση περνάει στην σημερινή  ιδιοκτήτρια ,η  οποία έδειξε ότι θέλει να προχωρήσει σε οικοδομικές εργασίες.

Όλην αυτήν την ιστορία ελλείψει ενημέρωσης, την πήρε αργά είδηση η τοπική κοινωνία για να αντιδράσει έγκαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Εν τέλει και παρά την καθυστέρηση  η υπόθεση έφτασε το 2017 στο ΣτΕ, το οποίο την εκδίκασε μεν, αλλά μέχρι τώρα δεν  έχει ανακοινώσει την απόφασή του.

Σ αυτό το σημείο δίνεται τώρα η μάχη.

Η ιδιοκτήτρια βιάζεται να βγάλει την άδεια ενώ  εμείς  προσπαθούμε να την χασομερίσουμε. Να  κερδίσουμε χρόνο δηλαδή  μέχρι να δούμε την απόφαση του ΣτΕ,  προσδοκώντας  να είναι υπέρ του δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η υπέρ του δήμου απόφασή θα διατάσει την  κτηματικήν υπηρεσία να επαναχαράξει τις γραμμές του αιγιαλού και της παραλίας.

‘Εχοντας κερδίσει χρόνο η ιδιοκτήτρια, συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας. Η βεβαίωση της αρχαιολογικής  καθυστερεί ακριβώς διότι οι Ερεσιώτες εμπόδισαν το συνεργείο. Η υπηρεσία δόμησης, μας ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει ακάθεκτη στην έκδοση της άδειας μόλις θα  έχει όλα τα  έγραφα.  

Το ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα είναι: αφού το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει την απόφαση να συνεχίσει τη στήριξη του θέματος στο ΣτΕ και όρισε μάλιστα δικηγόρο γι αυτό το σκοπό, γιατί η υπηρεσία προχώρησε στην έκδοση της προέγκρισης; Η δικαιολογία ότι δεν είχε γραπτή ενημέρωση  πόσο πειστική μπορεί να είναι;

 Το ίδιο ισχύει και για τον δήμαρχο. Πως γίνεται να έχει εκδοθεί  προέγκριση οικοδομικής άδειας στο επίμαχο σημείο τον Δεκέμβριο του 2020 και κείνος να ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε τίποτα γιατι και καλά οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικα; Τόσους ειδικους συμβούλους έχει κοντά του.Νομίζω και μηχανικους. Δεν δικαιούται να επαναπαύεται ο δήμαρχος όταν υπάρχει σε εκκρεμότητα τέτοιο ζήτημα....»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Συμβουλές‑οδηγίες της Τροχαίας για τους προσκυνητές του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Για την ασφαλή κίνηση των οδηγών οχημάτων και των πεζών
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Το τριήμερα Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν