× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε όλες τις υπηρεσίες η Εριφύλη Χιωτέλλη

Με στελέχη της Πυξίδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2019

Σε όλες τις υπηρεσίες η Εριφύλη Χιωτέλλη

Με την  επίσκεψη της στο Λιμεναρχείο, η υποψήφια Δήμαρχος και επικεφαλής της Πυξίδας, Εριφύλη Χιωτέλλη, ολοκλήρωσε τις προηγούμενες ημέρες, τον κύκλο με φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός ο κύκλος ξεκίνησε με επίσκεψη στην Πυροσβεστική και συνάντηση της με το προσωπικό και τους εργαζόμενους στην υπηρεσία αλλά και με τους εθελοντές πυροσβέστες και  συνεχίστηκε με την επίσκεψη στην αστυνομία.

Σε όλο αυτό το διάστημα η Ειρφύλη Χιωτέλλη, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα στελέχη, αλλά και το προσωπικό των υπηρεσιών και, να διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα, τόσο για τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Ειδικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στην Πυροσβεστική

Στην επίσκεψη στην Πυροσβεστική υπηρεσία, η Εριφύλη Χιωτέλλη και οι υποψήφιοι της Πυξίδας, ενημερώθηκαν για το σημαντικό έργο που εκτελεί η υπηρεσία. Τα στελέχη της υπηρεσίας, ανάμεσα στα άλλα, έθεσαν και το θέμα της συντήρησης των πυροσβεστικών κρουνών. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, ενώ κάθε χρόνο γίνεται έλεγχος τους από τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και γίνονται οι σχετικές αναφορές και συστάσεις στον Δήμο, αυτές δεν επισκευάζονται, με αποτέλεσμα η κατάσταση τους να μην είναι καλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της η Εριφύλη Χιωτέλλη, σημείωσε ότι η Πυξίδα σκοπεύει, μέσα στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων του δημοτικού προϋπολογισμού, να καλύπτει από αυτόν, μέρος των αναλώσιμων υλικών  της υπηρεσίας, ενώ ταυτόχρονα μίλησε για την ανάγκη σύναψης ενός μνημονίου συνεργασίας, ανάμεσα στον Δήμο Μυτιλήνης και την Πυροσβεστική.

Σε αυτό, θα περιλαμβάνονται όλες οι ενέργειες που πρέπει να κάνει ο Δήμος, έτσι ώστε, πρώτα και κύρια τα σχολεία μας να γίνουν ακόμα πιο ασφαλή με την εγκατάσταση μηχανισμών πυρασφάλειας, αλλά επίσης και η εκπαίδευση των μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των πυρκαγιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αστυνομία

 

Στις 7-5-19 η υποψήφια Δήμαρχος Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλλη μαζί με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους επισκέφτηκαν την Αστυνομία και συναντήθηκαν με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου  κ. Ντουρουντού όπου έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση.

Μετά από ερώτηση της κ. Χιωτέλλη σχετικά με το στόλο των αυτοκινήτων ο κ. Ντουρουντούς ανέφερε ότι υπάρχουν 55 αυτοκίνητα στο Βόρειο Αιγαίο για τις ανάγκες της εμφανούς αστυνόμευσης και περιμένουν άλλα 27 καινούρια μέσω ΕΣΠΑ από τα οποία τα 13 θα είναι για τη Λέσβο. Για το πρόβλημα της  καθαριότητας και την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ και είναι θέμα ημερών να προσληφθεί προσωπικό με 18μηνη σύμβαση.

Στην συνέχεια η υποψήφια Δήμαρχος και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών, όπου κι εκείνοι με τη σειρά τους, εξέθεσαν τα προβλήματα τους.

Μίλησαν για έλλειψη προσωπικού γιατί ενώ δεν έκλεισε κανένα αστυνομικό τμήμα προστέθηκαν και 2 νέες δομές λόγω προσφυγικού (Γραφείο διαχείρισης μετανάστευσης και ΠΡΟΚΕΚΑ).

Επίσης ανέφεραν ότι ο στόλος των αυτοκινήτων είναι παλιός και δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ο χώρος των κρατητηρίων δεν είναι επαρκής με αποτέλεσμα να φιλοξενείται διπλάσιος αριθμός από τη χωρητικότητα. Για το πρόβλημα της καθαριότητας επεσήμαναν  να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στις συμβάσεις του προσωπικού.  Τέλος, έκαναν λόγο και για Μυτιληνιούς συναδέλφους τους, που ήρθαν με απόσπαση στο νησί από άλλα μέρη της Ελλάδος τώρα έληξε η απόσπασή τους και φεύγουν πίσω στις θέσεις τους  ενώ θα μπορούσαν να παραμείνουν στον τόπο τους.

Η Ε. Χιωτέλλη τους ανέφερε ότι δεν μπορεί να τους υποσχεθεί  πράγματα που δεν θα μπορεί να  ικανοποιήσει. Τους είπε όμως αν εκλεγεί, ο Δήμος σαν θεσμικό όργανο μπορεί να συντονίζει τις υπηρεσίες για να λύνονται προβλήματα.

Στο Λιμεναρχείο

Στο Λιμεναρχείο έγινε αναλυτική συζήτηση για την σύνθεση του προσωπικού (σήμερα υπηρετούν  110 άτομα σε πλήρης οργανική σύνθεση), όμως, όπως σημειώθηκε, αυτός ο αριθμός δεν άλλαξε από το 2014, πάρ’ ολη την  έκρηξη του προσφυγικού,  με το οποίο απασχολείται το 80% του προσωπικού.

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί την υπηρεσία κα στο οποίο η Εριφύλη Χιωτέλλη δεσμεύτηκε ότι θα το στηρίξει, είναι μεταστέγαση των υπηρεσιών σε ένα άλλο καλύτερο κτήριο.

Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της συνεργασίας του Λιμενικού με τον Δήμο, τόσο για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω του προσφυγικού, αλλά και για την καλύτερη διαχείριση του λιμανιού, μιας και το Λιμενικό Ταμεία έχει περάσει πλέον στην αρμοδιότητα του Δήμου. Το Λιμενικό Ταμείο, είναι ένας οργανισμός με επαρκείς χρηματοδοτήσεις, που μπορεί να αλλάξει την όψη της Προκυμαίας η οποία είναι η βιτρίνα της πόλης, να κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις στο εμπορικό λιμάνι και στο πάρκινγκ , στο κυκλοφοριακό κλπ.

Δηλώσεις της Εριφύλης Χιωτέλλη

«Είναι προφανές, ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας αλλά και ασφάλειας των δημοτών μας, ξεκινάει πρώτα και κύρια από το ανθρώπινο δυναμικό που εμπλέκεται σε αυτούς τους τομείς, αλλά και από τα μέσα που αυτό το δυναμικό έχει στην διάθεση του» είπε η Εριφύλη Χιωτέλλη σε σχετικές της δηλώσεις.

«Αυτό που κατ΄ αρχήν διαπιστώσαμε, είναι το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας και ετοιμότητας, αυτών των υπηρεσιών», συνέχισε. Επιπλέον συζητήσαμε μια μια σειρά θέματα που απασχολούν το προσωπικό, στα οποία σαν νέα δημοτική αρχή, τους δηλώσαμε εξ΄αρχής ότι θα είμαστε αρωγοί και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να λυθούν»

Για την πολιτική προστασία

Αναφερόμενη συνολικά στο θέμα της πολιτικής προστασίας και της ασφάλειας, η Εριφύλη Χιωτέλλη είπε:

«Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι το νησί μας, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, είναι εκτεθειμένο σε μια σειρά από κινδύνους. Σεισμοί, πλημύρες, έντονες χιονοπτώσεις, πυρκαγιές, μια σειρά από τέτοια φυσικά φαινόμενα που μας υπενθυμίζουν, ότι η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους στον πληθυσμό του δήμου μας, είναι μία από τις βασικές λειτουργίες της δημοτικής αρχής.

Ο καταστροφικός σεισμός της Βρίσας, μας έδειξε ότι σήμερα υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα άμεσης απόκρισης, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών που έχουν μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στον τοπικό πληθυσμό, ταυτόχρονα όμως έδειξε και τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στην, σε βάθος χρόνου ανταπόκρισή της, στις απαιτήσεις της διαχείρισης μιας τέτοιας κρίσης.

Οι πρόσφατες πλημύρες, σε διάφορες περιοχές του δήμου μας, μας έδειξαν από τη μια πλευρά τη μεγάλη σημασία που έχει η πρόληψη. Η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές επιπτώσεις και η αντιμετώπιση πλημμυρικών  φαινόμενων σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναδούμε, σε συνεργασία με την περιφέρεια, την αντιπλημμυρική προστασία από την αρχή.

Από την άλλη, όλοι και όλες αντιλαμβανόμαστε, ότι οι επιπτώσεις που έχουν οι πλημύρες, κυρίως στο αγροτικό οδικό δίκτυο, πέρα από όλα τα άλλα και στον βαθμό που δεν επισκευάζεται γρήγορα, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, με την αδυναμία πρόσβασης των οχημάτων. Αυτό είναι κάτι που το ζήσαμε στην πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή του Πλωμαρίου.

Οι αρμοδιότητες που έχει ο Δήμος μας, όσον αφορά τα θέματα πολιτικής προστασίας, είναι πολύ συγκεκριμένες: Η εξασφάλιση της αναγκαίας οργάνωσης και υποδομής των υπηρεσιών του, προκειμένου να είναι ικανές για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πολιτικής προστασίας, ο συντονισμός και η επίβλεψη των μέτρων για την πρόληψη , αλλά και η ετοιμότητα αντιμετώπισης και αποκατάστασης των καταστροφών. Είναι επιπλέον, πολύ σημαντικό για εμάς το να διάθεσει το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και τα μέσα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων αλλά και ο συντονισμός της δράσης τους,

Ειδικότερα για αυτό το τελευταίο, μας ενδιαφέρει το πώς θα εμπλέκονται από το επίπεδο σχεδιασμού, ακόμα πιο αποτελεσματικά οι ομάδες των πολιτών, που εθελοντικά συμμετέχουν σε πεδίο της πολιτικής προστασίας, με διάφορους τρόπους.

 

Για την πυροπροστασία

Ειδικότερα στο θέμα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, και με δεδομένο ότι το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και ενδεχομένως να είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, η Εριφύλη Χιωτέλλη σημείωσε ότι είναι ανάγκη από τώρα, ο Δήμος Λέσβου, να πάρει μια σειρά μέτρα άμεσης προτεραιότητάς και συγκεκριμένα, όπως είπε:

«Το πρώτο είναι να ζητηθεί από τώρα, να υπάρχει και αυτή την αντιπυρική περίοδο το ελικόπτερο Ερικσον, που την προηγουμενη χρονιά, η παρουσία του αποδείχτηκε σωτήρια σε αρκετές περιπτώσεις.

Το δεύτερο: Αμεση αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου, τουλάχιστον, αν δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, τον τμημάτων του που οδηγούν σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

Το τρίτο: Αντιπυρικές ζώνες και πυροφυλάκια. Να επισκευαστούν και να διανοιχτούν νέοι δρόμοι.

Υπάρχει επιπλέον ένα σοβαρό ζήτημα που μας τέθηκε από τους εθελοντές δασοπυροσβέστες. Εχουν διατεθεί από τον δήμο Λέσβου 19 οχήματα, σε διάφορες κοινότητες και δημοτικές ενότητες. Τα περισσότερα από αυτά δεν χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της πολιτικής προστασίας, αλλά για οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.  Αυτά πρέπει άμεσα να εντοπιστούν, να επισκευαστούν εάν χρειάζεται και να τεθούν σε επιφυλακή.

Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Του τοπικού πληθυσμού. Η ενημέρωση του, η εκπαίδευσή του και η εμπλοκή του στις διαδικασίες πρόληψης, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην μείωση των κινδύνων!»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες