× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ

Ένα δις ευρώ λιγότερες οι άμεσες επιδοτήσεις. Μικρές αλλαγές για την αναδιανεμητική ενίσχυση. Χωρίς νησιωτική διάσταση η νέα ΚΑΠ

Δημοσίευση 8/12/2021

Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ

Παρουσιάστηκε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο της κυβέρνησης για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στις βασικές τις γραμμές η οποία περιλαμβάνει μικρές τροποποιήσεις σε σχέση με τα όσα είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του κυβερνητικού σχεδίου είναι η μείωση των άμεσων επιδοτήσεων με μεταφορά πόρων 948,5 εκατ. ευρώ στις έμμεσες επιδοτήσεις για να ενισχυθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 10% των άμεσων επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού προκηρύξεις του προγράμματος των νέων αγροτών θα γίνουν το 2023 και το 2025 (ενώ ήδη είναι ανοιχτή η προκήρυξη του 2021). Αντίστοιχο αριθμό προκηρύξεων θέλει να βγάλει το υπουργείο και για το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης.
Μεγάλη έμφαση έδωσε ο υπουργός στην κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων επιδότησης τονίζοντας πως πρόκειται για να αναπτυξιακό μέτρο.

Αναδιανεμητική ενίσχυση
Μικρές διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τα όσα ήταν γνωστά ως τώρα, περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιανεμητική ενίσχυση. Συγκεκριμένα όσον αφορά τις τρεις αγρονομικές Περιφέρειες της χώρας, τα κατώτατα και ανώτατα όρια καθορίζονται αντίστοιχα:
Για τις αροτραίες  καλλιέργειες στα 2 και 11 εκτάρια/εκμετάλλευση.
Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες στα 1 και 4 εκτάρια/εκμετάλλευση.
Για τους βοσκότοπους στα 1 και 17 εκτάρια/εκμετάλλευση.
Αμετάβλητο παραμένει το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Κατά συνέπεια δεν θα δοθεί αυτή η επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς.

Χωρίς νησιωτική διάσταση η νέα ΚΑΠ
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ΚΑΠ δεν περιλαμβάνει κανένα ιδιαίτερο μέτρο για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στα νησιά πέραν της ισχνής χρηματοδότησης των 25 εκατ. ευρώ που δίνεται για τα σύνολο των νησιωτικών αγροτικών προϊόντων. Κι οποία σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τα φυσικά μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες παραγωγοί. Άγνωστο παραμένει ποιά θα είναι η ενίσχυση των νησιωτών αγροκτηνοτρόφων από την εξισωτική αποζημίωση. Μέχρι σήμερα αυτή η επιδότηση δίνεται στο σύνολο των αγροκτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Άγνωστο παραμένει με ποιές προϋποθέσεις θα δίνεται την νέα προγραμματική περίοδο η εξισωτική αποζημίωση.  


Οι βασικές ρυθμίσεις της ΚΑΠ
Οι βασικές ρυθμίσεις της νέα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όπως τις παρουσίασε ο υπουργός έχουν ως εξής:


1.Καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα. Η κατάργηση γίνεται σταδιακά από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026


2.Ενισχύονται οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023 και ανατρέπεται η διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων όπου το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης εισέπραττε μέχρι σήμερα  το 80% των πόρων.


3.Διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η κτηνοτροφία, οι ζωοτροφές, τα ψυχανθή, ενισχύοντας τον σχετικό προϋπολογισμό με πάνω από 35 εκ. ευρώ ετησίως.


4.Ενσωματώνονται στον Στρατηγικό Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς  για το κλίμα και το περιβάλλον και η εφαρμογή των 19 οικολογικών σχημάτων άμεσα προσιτών στους Έλληνες αγρότες.


5.Στηρίζονται οι βιολογικές καλλιέργειες.


6.Ενισχύεται η οικονομία των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με μεταφορά επιπλέον πόρων από τις άμεσες στις έμμεσες ενισχύσεις.


7.Αυξάνονται οι πιστώσεις για τους  νέους αγρότες κατά 50%. Νέοι αγρότες θεωρούνται εκείνοι που πέραν του ηλικιακού ορίου των 40 ετών και της υποχρέωσης να είναι αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης δίνεται έμφαση στο κριτήριο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 4 (δηλ. Επαγγελματική σχολή ή λύκειο) ή εάν είναι 2 (δηλ. απολυτήριο γυμνασίου) να συνοδεύεται επιπλέον με εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης ή με αποδεδειγμένη άσκηση του επαγγέλματος του αγρεγράτη διάρκειας ισοδύναμης τριών συναπτών ετών.


8.Δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο Γεωργικών Συμβουλών και αυξάνουμε την παραγωγικότητα.


9.Ενδυναμώνεται η αγροτική  εκπαίδευση - κατάρτιση.


10.Ενεργοί γεωργοί θα είναι, λοιπόν, οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων που έλαβαν ενισχύσεις λιγότερες των 5.000 ευρώ. Αλλά και εκείνοι που έλαβαν ενισχύσεις περισσότερες των 5.000 ευρώ, εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και προϋποθέσεις. Αυτές αφορούν στην εγγραφή τους στο Μητρώο Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και την προσκόμιση στοιχείων σχετικά με την παραγωγή, όπως τιμολογίων αγοράς εισροών & πώλησης προϊόντων, από τις οποίες εξαρτάται και η καταβολή των επιδοτήσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προσωρινή ανακωχή στην μάχη για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Η Gaia Επιχειρείν ανακοίνωσε την υποχώρηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΥΓΕΙΑ

Παρατείνονται τα μέτρα για τον κορονοϊό

Ως τις 24 Ιανουαρίου χωρίς μουσική η εστίαση
ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω

Ως τις 11 Φεβρουαρίου, οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ

H ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει καταστρατήγηση των συμβάσεων εργασίας

Έτοιμη για κινητοποιήσεις δηλώνει η πανελλήνια ένωση ναυτών αν δεν αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των μελών της
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση 7% στην παγκόσμια παραγωγή βρώσιμης ελιάς

Κάμψη 28% στην ελληνική παραγωγή βρώσιμης ελιάς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διευρύνονται οι προστατευμένες θαλάσσιες περιοχές

Στόχος να διευκολυνθεί η αναπαραγωγή των ψαριών
ΕΡΓΑΣΙΑ

72 θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Λέσβο το 2021

Οριακή αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στο βόρειο Αιγαίο καταγράφηκε το προηγούμενο χρόνο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Διευρύνονται οι αναστολές εργασίας

Τα συναρμόδια Υπουργεία λαμβάνουν δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλύτερη η κατανάλωση από την παραγωγή ελαιολάδου

Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς για την εξέλιξη της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πρόσληψη 2 εργατών στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών είναι από σήμερα 14 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτησαν για την γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα

Συνάντηση της Καλογήρου με κομματικά στελέχη της Ν.Δ.
ΑΓΡΟΤΕΣ

2042 έλεγχοι στην αγορά κρέατος την περίοδο των εορτών

Διαπιστώθηκαν 152 παραβάσεις σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης