× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

30 οικοδομικές άδειες κόλλησαν στην Πολεοδομία Μυτιλήνης

Στα προβλήματα υποστελέχωσης της Πολεοδομίας Μυτιλήνης καθώς και στο νέο «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρ. Μανωλακέλλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/12/2021

30 οικοδομικές  άδειες κόλλησαν στην Πολεοδομία Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Στις λεπτομέρειες του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» η πλατφόρμα του οποίου ανοίγει στις 13 Δεκεμβρίου, καθώς και στα σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η Πολεοδομία της Μυτιλήνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή τους στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Πολεοδομίας Μυτιλήνης ο Στρ. Μανωλακέλλης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 30 πολεοδομικές άδειες που δεν μπορούν να εκδοθούν μεταξύ αυτών και μεγάλων επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στο νησί μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, σημείωσε είναι επειδή συνταξιοδοτείται ο υπάλληλος της Πολεοδομίας που ελέγχει τα φορολογικά ζητήματα που αφορούν στην έκδοση αδειών. Το πρόβλημα κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και όπως είναι φυσικό υπάρχουν πολλά παράπονα και γκρίνιες από τους συναδέλφους μηχανικούς. Σε μία συζήτηση που είχαμε με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, μας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί προσωρινά με την τοποθέτηση στη θέση αυτή ενός συμβασιούχου υπαλλήλου.

Ο Δήμος Μυτιλήνης, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη λύση του προβλήματος, κατάφερε ωστόσο με παρέμβαση του, να εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια για να προχωρήσει το έργο του Κολυμβητηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς οι υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας, Τεχνικές Υπηρεσίες και Πολεοδομίες είναι υποστελεχωμένες και οι συνάδελφοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση η λύση για το πρόβλημα αυτό είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ο Στρατής  Μανωλακέλλης, σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα αφού οι δικαιούχοι έχουν 50 ημέρες καιρό για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

«Επίσης πρόσθεσε, τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα είναι πολύ διαφορετικά ενώ θα υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον θα δίνονται έξτρα μόρια στα παλιά κτίρια και στα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία, κ.λπ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ανώτατο όριο  της επιδότησης σημείωσε ο Στρατής Μανωλακέλλης, είναι 28.000 ευρώ , ποσό που εμείς το θεωρούμε πολύ χαμηλό, λόγω των αυξήσεων που έχουν γίνει στα υλικά. Κάναμε πρόταση το ποσό της επιδότησης να ανέβει στα 250 ευρώ/τετραγωνικό, ωστόσο η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή . Προφανώς το Υπουργείο επιθυμεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότεροι δικαιούχοι».

Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο Στρατής Μανωλακέλλης, σημείωσε πως αποκαταστάθηκε η αδικία της προηγούμενης φάσης του προγράμματος όπου το Νότιο Αιγαίο με ελάχιστα μεγαλύτερα πληθυσμό από αυτόν του Βορείου Αιγαίου, πήρε πολύ περισσότερα χρήματα.

«Αυτή τη φορά το Βόρειο Αιγαίο, σημειώνει ο Στρατής Μανωλακέλλης, παίρνει περισσότερα χρήματα από τη γειτονική περιφέρεια και αυτό ισορροπεί κάπως την προηγούμενη φάση όπου το Νότιο Αιγαίο πήρε διπλάσια χρηματοδότηση. Σε αυτή τη φάση η Λέσβος για παράδειγμα παίρνει 5.500.000 ευρώ ενώ η Ρόδος παίρνει 4.000.000 ευρώ. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης