× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ αποφάσισε το Ecofin

Δυνατότητα για χαμηλότερους συντελεστές σε αγαθά - υπηρεσίες που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2021

Αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ αποφάσισε το Ecofin
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε συμφωνία για την επικαιροποίηση των κανονισμών για τους συντελεστές ΦΠΑ κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικων της ΕΕ (ECOFIN) το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, οι νέοι κανονισμοί αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες ανάγκες των κρατών μελών καθώς και τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις ανάγκες αυτές από τότε που είχαν θεσπιστεί για πρώτη φορά οι κανονισμοί.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο ενημέρωσε και εκσυγχρόνισε τον κατάλογο των αγαθών και των υπηρεσιών για τις οποίες επιτρέπονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ λαμβάνοντας υπόψη τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. «Η ενημέρωση του καταλόγου βασίστηκε σε μια σειρά από αρχές, όπως το όφελος του τελικού καταναλωτή και το γενικό συμφέρον. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η διάδοση των μειωμένων συντελεστών, το Συμβούλιο αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό των ειδών στα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μειωμένοι συντελεστές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Προστέθηκε επίσης μια νέα διάταξη στην οδηγία για τον ΦΠΑ για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κρίσεων και για να επιτρέψει στα κράτη μέλη να ανταποκριθούν γρήγορα σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως πανδημίες, ανθρωπιστικές κρίσεις ή φυσικές καταστροφές.
Το Συμβούλιο συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ή τις απαλλαγές στα ορυκτά καύσιμα και άλλα αγαθά με παρόμοιο αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έως την 1η Ιανουαρίου 2030. Οι μειωμένοι συντελεστές και οι εξαιρέσεις για τα χημικά λιπάσματα και τα χημικά φυτοφάρμακα θα λήξουν έως την 1η Ιανουαρίου 2032. Επιπλέον, το Συμβούλιο εισήγαγε στον κατάλογο αγαθά και υπηρεσίες φιλικά προς το περιβάλλον για τα οποία επιτρέπονται μειωμένοι συντελεστές, όπως ηλιακοί συλλέκτες, ηλεκτρικά ποδήλατα και υπηρεσίες ανακύκλωσης απορριμμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ , τονίζοντας ότι «οι νέοι αυτοί κανόνες θα παρέχουν στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους συντελεστές που μπορούν να εφαρμόζουν και θα διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».
Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι η σημερινή «ομόφωνη συμφωνία» για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων που διέπουν τους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί «εξαιρετική είδηση», τονίζοντας ότι «τα κράτη-μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία ώστε τα συστήματά τους ΦΠΑ να αντικατοπτρίζουν τις εθνικές επιλογές πολιτικής, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνοχή με τις κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και, φυσικά, την προστασία της δημόσιας υγείας.»
Η απόφαση θα προωθηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση επί του τελικού κειμένου μέχρι τον Μάρτιο, πριν εγκριθεί επίσημα από τα κράτη-μέλη.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέσα Ιούλη και... βλέπουμε ανοίγει το ΟΣΔΕ του 2026

Απλούστερη διαδικασία, αυστηρότεροι έλεγχοι και ταχύτερες πληρωμές υπόσχεται η κυβέρνηση. Ωστόσο πολλοί μιλούν για καλές προθέσεις που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν στην πράξη
Μέσα Ιούλη και... βλέπουμε ανοίγει το ΟΣΔΕ του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταγγελία για τις επιδοτήσεις των βοοειδών

Ο Θωμάς Μόσχος, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, κάνει λόγο για μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επιδοτούμενων γεννήσεων και των σφαγών μοσχαριών
Καταγγελία για τις επιδοτήσεις των βοοειδών
ΕΛΛΑΔΑ

Υποχώρησε στο 3,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Αισθητή αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των τιμών καταναλωτή σε σχέση με τον Μάιο, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5%
Υποχώρησε στο 3,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μεσότοπο

Η θετική εκτροφή αφορά 35 ζώα, ενώ βγήκαν αρνητικές οι 32 από τις 33 εκτροφές που ελέγχθηκαν
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μεσότοπο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ανάδειξη της Σάμου μέσω Τούρκων διαμορφωτών γνώμης

Προωθητική δράση Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη Σάμο με σύγχρονα μέσα
Η ανάδειξη της Σάμου μέσω Τούρκων διαμορφωτών γνώμης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βόρειο Αιγαίο: Δύσκολη και περίεργη η τουριστική σεζόν του 2026

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν μεγάλη μείωση των εισπράξεων, των διανυκτερεύσεων αλλά και των επισκέψεων στα νησιά της Περιφέρειας, αλλά αύξηση της δαπάνης ανά διανυκτέρευση
Βόρειο Αιγαίο: Δύσκολη και περίεργη η τουριστική σεζόν του 2026
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρεκόρ αφίξεων στη Λέσβο, αλλά έως και 20% μειωμένος ο τζίρος των επιχειρήσεων

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Μυτιλήνης Νίκος Γιαννάκας μιλά για την πορεία της φετινής σεζόν, τις νέες τουριστικές συνδέσεις, τον συνεδριακό και μαθητικό τουρισμό, αλλά και την πίεση που δέχεται η αγορά από την ακρίβεια
Ρεκόρ αφίξεων στη Λέσβο, αλλά έως και 20% μειωμένος ο τζίρος των επιχειρήσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κυκλοφόρησε το νέο καλοκαιρινό τεύχος της «ΠΛΑΤΕΙΑΣ» και στα τουρκικά

Δωρεάν διανομή σε όλη τη Λέσβο, δίγλωσσο περιεχόμενο στα ελληνικά και τουρκικά και δεκάδες προτάσεις για την ανακάλυψη του νησιού
Κυκλοφόρησε το νέο καλοκαιρινό τεύχος της «ΠΛΑΤΕΙΑΣ» και στα τουρκικά
ΚΟΣΜΟΣ

Ο χρυσός καταγράφει το χειρότερο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας

Απώλειες περίπου 14% στο δεύτερο τρίμηνο του 2026, καθώς οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, οι εκροές από τα ETF και η στροφή των επενδυτών προς την τεχνητή νοημοσύνη ασκούν ισχυρές πιέσεις στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου.
Ο χρυσός καταγράφει το χειρότερο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πληρώθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ σε πυρόπληκτους αγρότες

Αφορά 441 δικαιούχους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιές το 2022
Πληρώθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ σε πυρόπληκτους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Συσκέψεις με τους Λέσβιους της Αθήνας για τον αφθώδη

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της ζωονόσου και δέσμη προτάσεων στήριξης των κτηνοτρόφων από τη Μαρία Κομνηνάκα και τον Ορέστη Διαμαντόπουλο
ΚΚΕ: Συσκέψεις με τους Λέσβιους της Αθήνας για τον αφθώδη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζονται τα ενθαρυντικά αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Άλλες 26 εκτροφές αρνητικές στους ελέγχους της 30ής Ιουνίου.Κανένα νέο θετικό κρούσμα
Συνεχίζονται τα ενθαρυντικά αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο