× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πληρώνουν το μειωμένο ΦΠΑ από την τσέπη τους οι δικαιούχοι του «Εξοικονομώ»

Επαναφέρει το θέμα με νέα επιστολή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Δημοσίευση 7/12/2021

Πληρώνουν το μειωμένο ΦΠΑ από την τσέπη τους οι δικαιούχοι του «Εξοικονομώ»
' χρόνος ανάγνωσης

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν το επόμενο διάστημα εκατοντάδες νησιώτες δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» προηγούμενων περιόδων οι οποίοι θα  επιστρέψουν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που υλοποιεί το πρόγραμμα τη διαφορά του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ.

Το ζήτημα είχε αναδείξει με αναλυτικό ρεπορτάζ το «Ν» το προηγούμενο διάστημα, ενώ επιστολές και πολιτικές παρεμβάσεις είχε πραγματοποιήσει για το ίδιο ζήτημα και το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς η τελευταία απάντηση που έλαβε το ΤΕΕ από το Υπουργείο, δικαιώνει επί της ουσίας τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος που ζητά πίσω μέρος των χρημάτων γεγονός που θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους δικαιούχους οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά έως και 700 ευρώ.

Σε νέα επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο του Τμήματος Β.Α. Αιγαίου Στρατή Μανωλακέλλη,  γίνεται σαφή αναφορά για άλλη μια φορά στο πρόβλημα σημειώνοντας ότι το Υπουργείο οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα και να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος των νησιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η επιστολή του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου έχει ως εξής:  

Με λύπης μας διαπιστώνουμε για ακόμα μια φορά τον εμπαιγμό των πολιτών των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου που τόσα έχουν υπομείνει τα τελευταία χρόνια καθώς και του επαγγελματικού κλάδου των μηχανικών. Με το υπ’ αριθμόν 128775/26-11-2021 έγγραφό σας  μας παραπέμπετε ούτε λίγο ούτε πολύ στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τα προβλήματα του εξοικονομώ. Μόνο που η απάντηση της Ελληνικής Αναπτυξιακή Τράπεζας στερείται αντικειμενικότητας. Πιο συγκεκριμένα η Αναπτυξιακή Τράπεζα ρίχνει το μπαλάκι στους μηχανικούς και στους συμβούλους όσον αφορά τις καθυστερήσεις στον έλεγχο των φακέλων και των εκταμιεύσεων, πράγμα τουλάχιστον αβάσιμο και προσβλητικό, ξεχνώντας μάλλον τη δική της ευθύνη και πόσο μάλλον του υπουργείου για τις αναίτιες καθυστερήσεις που προκαλούν οικονομική ασφυξία σε ωφελούμενους και προμηθευτές. Απόδειξη για το λόγου το αληθές είναι ότι η απόφαση ένταξης του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ (κύκλος 2020) στο ταμείο Ανάκαμψης βγήκε μόλις αρχές Νοεμβρίου ενώ οι πρώτες αποφάσεις υπαγωγής είχαν βγει από τον Απρίλιο. Με απλά λόγια πολλοί ωφελούμενοι ξεκίνησαν εργασίες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ακόμα η χρηματοδότηση του προγράμματος. Θα ήταν καλύτερα λοιπόν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να μην κουνάει το δάχτυλο σε μηχανικούς και συμβούλους προσπαθώντας να θολώσει τα νερά αλλά να μιλήσει επί πραγματικών δεδομένων.

Με απορία επίσης διαβάσαμε την απάντηση της Αναπτυξιακής τράπεζας όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ για τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Η απάντηση αναφέρει πως στα ανώτατα όρια των επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24% συμπεραίνοντας μάλιστα πως σε όσες περιπτώσεις υπάρχει καθεστώς μειωμένου η μηδενικού ΦΠΑ θα πρέπει να επιστραφεί το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά του ΦΠΑ. Παρακάτω σας παραθέτουμε το απόσπασμα που αναφέρεται στο ΦΠΑ και είναι κοινό στους οδηγούς του προγράμματος για του κύκλους «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ Α κύκλος», «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ Β κύκλος» & «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στα ανωτέρω όρια επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα. Αν διαπιστωθεί ότι βάσει της παρ.1 του άρθρου 251 του Ν.4281 (ΦΕΚ 160Α/08.08.2014), οι προμηθευτές απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, τότε τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών που καθορίζονται στο παρόν Κεφάλαιο, θα μειώνονται κατά το αναλογούν ποσοστό (%) ΦΠΑ.»

Θα ήθελε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να μας διευκρινίσει από που προκύπτει λοιπόν πως οι μέγιστες δαπάνες περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24% και σε περίπτωση μειωμένου ΦΠΑ θα πρέπει να μειώνονται οι ανώτατες επιλέξιμες δαπάνες; Ο οδηγός αναφέρεται ξεκάθαρα μόνο σε όσους επιτηδευματίες δεν υποχρεούνται σε καταβολή ΦΠΑ και όχι σε όσους υποβάλλουν μειωμένο ΦΠΑ λόγω έδρας της επιχείρησης τους.

Προφανώς λοιπόν είναι δικό της αυθαίρετο συμπέρασμα. Η μη υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, που αφορά επιτηδευματίες και όχι περιοχές, ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Γεγονός όμως είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με το μειωμένο ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να γίνει εύκολα κατανοητό παρακάτω παραθέτουμε το αντίστοιχο απόσπασμα που αναφέρεται στο ΦΠΑ από τον οδηγό του προγράμματος Εξοικονομώ 2021 στο οποίο πλέον έχει αποσαφηνιστεί το θέμα του ΦΠΑ και είναι ξεκάθαρη η διαφορά με τους προηγούμενους κύκλους.

«Στα ανωτέρω όρια επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ (24%), που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα. Εάν οι προμηθευτές υπάγονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, τότε τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών που καθορίζονται στο παρόν Κεφάλαιο, θα μειώνονται κατά το αναλογούν ποσοστό (%) ΦΠΑ. Ως βάση της απομείωσης θεωρείται η αρχική δαπάνη προ ΦΠΑ 24%».

Όπως μπορείτε να δείτε η διαφορά είναι εμφανής. Το γεγονός ότι στον καινούριο οδηγό καταργείται στην ουσία η οικονομική ελάφρυνση της πολύπαθης περιοχής του Βορειοανατολικού Αιγαίου μέσω του μειωμένου ΦΠΑ δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσης επιστολής.

Αυτό όμως που αποτελεί αντικείμενο της παρούσης επιστολής είναι η τήρηση του οδηγού των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη από πλευράς ελεγκτών, για να μην δημιουργούνται αδικαιολόγητα προβλήματα στις εκταμιεύσεις και ταλαιπωρία των πολιτών». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική

Ο συνδικαλιστής Χριστόφορος Ζερδελής μίλησε στους ΠΕΚ-τες για τα προβλήματα των πυροσβεστών