× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ως τα μέσα Δεκεμβρίου συνεχίζεται η διαβούλευση για την νέα ΚΑΠ

Τέλος του χρόνου κατατίθεται στην Ε.Ε. το κυβερνητικό σχέδιο για την κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων την περίοδο 2023 - 2027

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 25/11/2021

Ως τα μέσα Δεκεμβρίου συνεχίζεται η διαβούλευση για την νέα ΚΑΠ
' χρόνος ανάγνωσης

Τέλος Δεκεμβρίου κατατίθεται από την Ελληνική κυβέρνηση στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στην χώρα. Παρ’ ότι μέχρι σήμερα από το κυβερνητικό σχεδιασμό έχουν γίνει γνωστές μόνο οι αδρές γραμμές. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός που μέχρι σήμερα έχει ανακοινωθεί θα παραμείνει σε διαβούλευση ως τα μέσα του Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα έχουν πραγματοποιηθεί οι υπολοιπόμενες ημερίδες διαβούλευσης και παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδιασμού στην Βουλή. Πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός κρατών μελών της Ε.Ε. έχουν ήδη ζητήσει να δοθεί παράταση στο χρόνο κατάθεσης των εθνικών σχεδιασμών εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οι περισσότερες επικαλούνται μεγάλη καθυστέρηση στην ψήφιση της συμφωνίας για την νέα ΚΑΠ που δημιουργεί πρόβλημα στην κατάρτιση των εθνικών σχεδίων (σ.σ. εθνικοί φάκελοι κατά την κοινοτική ορολογία).
Σε δήλωση του για το ζήτημα αυτό ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μπαγινέτας δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την ψήφιση των κανονισμών και από το τρίτο θεσμικό όργανο της ΕΕ το Ευρωκοινοβούλιο, με το οποίο ολοκληρώνεται η βασική νομοθεσία που αφορά στη μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ 2023-2027.
Αναμένουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και τη δευτερογενή σχετική νομοθεσία την οποία θα λάβουμε υπόψη για την ολοκλήρωση του Στρατηγικού μας Σχεδίου το οποίο και θα καταθέσουμε προς έγκριση έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο συνεχίζει τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα σε όλη την χώρα.  Στη συνέχεια θα γίνει ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του Κοινοβουλίου και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το κείμενο του Στρατηγικού μας Σχεδίου θα είναι σε εθνική διαβούλευση ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να καταθέσει τις προτάσεις του.
Το υπουργείο θα συνεχίσει, όπως έκανε μέχρι τώρα, να διαβουλεύεται με όλους τους ενδιαφερομένους και να συγκεντρώνει απόψεις και παρατηρήσεις. Για τα σημεία που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα όπως οι ορισμοί, τα οικολογικά σχήματα και τα καθεστώτα των συνδεμένων ενισχύσεων, τα οποία και αποτελούν πρόταση του Συμβούλου για το Στρατηγικό Σχέδιο, αναμένουμε επιπλέον προτάσεις και παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς και εκπροσώπους τους».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στις αιτήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο

Έως 31 Οκτωβρίου οι προθεσμίες για «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» και «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης» – έως 31 Δεκεμβρίου για «Μεγάλες Επενδύσεις»
ΑΓΡΟΤΕΣ

137 νέες εστίες ευλογιάς των προβάτων

Νέες «απειλές» Τσιάρα για επιβολή lock down
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τροποποίηση του δρομολογίου του Blue Star Myconos

Άλλαξε η ημέρα αναχώρησης από Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσει τους αθλητές που συμμετέχουν στους 36ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου
ΚΟΣΜΟΣ

Οριακή μείωση της παραγωγής ελαιολάδου περιμένει η Ισπανία

Στα 1,37 εκατ. τόνους η παραγωγή ελαιολάδου για την σεζόν 2025 – 2026 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαδικτυακό σεμινάριο βιοασφάλειας για την ευλογιά τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου

Ενημέρωση και εκπαίδευση για κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους και επαγγελματίες της αιγοπροβατοτροφίας με δυνατότητα παρακολούθησης στο Πολύκεντρο Παπάδου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αυξήσεις 12,84% εξασφάλισαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες

Το συνολικό ποσό των 668 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι ακτοπλόοι για να εξυπηρετήσουν τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές με τα πλοία τους την επόμενη τετραετία. Δεν θα δούμε μεγάλα πλοία στις γραμμές του Βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Ανάπτυξης

Στενό μαρκάρισμα σε όσες επιχειρήσεις έχουν πάρει επιχορηγήσεις για την τήρηση των δεσμεύσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Παρεμβάσεις στο έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κατάγγειλε η Κοβέσι

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ακρωνύμιο διαφθοράς και νεποτισμού
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΠΟΥ διαχωρίζει την κατανάλωση κρασιού από την κατάχρηση

Το προσχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προτείνει στοχευμένα μέτρα ενάντια στην επιβλαβή χρήση αλκοόλ, χωρίς να ποινικοποιεί την υπεύθυνη και μέτρια κατανάλωση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ευλογιά των προβάτων

Διαδικτυακό σεμινάριο Βιοασφάλειας για την Ευλογιά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το ΑΠΘ την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2025 στις 12:00 μ.μ., μέσω πλατφόρμας Zoom
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος Μυτιλήνης στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο Ξενοδόχων

Στο επίκεντρο η τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου -Ο Αντιδήμαρχος Νίκος Γιαννάκας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την προβολή του νησιού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 103.500 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Με μείωση των τουριστών από 5 – 8% αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ