× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Σπάμε τον κύκλο της βίας, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»

Ανακοίνωση για της ΚΝΕ Λέσβου για την Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Δημοσίευση 25/11/2021

«Σπάμε τον κύκλο της βίας, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»
Φωτο αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα που οργίζεται και αγανακτεί µε την πολύµορφη βία κατά των γυναικών να δυναµώσει τον αγώνα για να ανατραπούν οι οικονοµικοί και κοινωνικοί παράγοντες που “γεννούν” τους δράστες - “τέρατα” και αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειµένες στην ανασφάλεια και κάθε είδους κίνδυνο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΝΕ Λέσβου πρέπει να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κάθε γειτονιά και σχολείο κυψέλη αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναµη και το κουράγιο να αντιπαλέψει τέτοια φαινόµενα και να παλέψει µαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί τον 21ο αιώνα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες κάθε γυναίκα να ζει χειραφετηµένη οικονοµικά, κοινωνικά, ψυχικά, χωρίς να εξαρτάται από τον σύντροφο ή σύζυγο, από το οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς να εγκλωβίζεται σε παθογόνες, βίαιες διαπροσωπικές σχέσεις!

 Μπορεί η βία κατά των γυναικών να αντιµετωπιστεί ριζικά µε αλλαγές στη νοµοθεσία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής µεταχείρισης των εγκληµάτων βίας κατά των γυναικών, σε κάθε µορφή τους. Όµως, δεν αρκούν για να περιοριστούν τέτοιες εγκληµατικές πράξεις.

Μια γυναίκα έχει να αντιµετωπίσει πολλούς σκοπέλους: Από την αστυνοµική αδιαφορία ή αυθαιρεσία µέχρι την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις µακροχρόνιες νοµικές διαδικασίες. Αλλά και ο υπάρχων νόµος για την αντιµετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας δεν απέτρεψε τους δράστες.

 Μπορεί η καταπολέµηση των αναχρονιστικών, σκοταδιστικών αντιλήψεων για τις σχέσεις µεταξύ των δύο φύλων να συµβάλουν από µόνες τους στην εξάλειψη της βίας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σταθερά καταδικάζουν τις αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις και συµπεριφορές για την κοινωνική θέση της γυναίκας. Αντιπαλεύουν στη δράση τις υποκειµενικές αντιλήψεις που δυσκολεύουν τη συµµετοχή της γυναίκας στον ταξικό, πολιτικό αγώνα.

Όµως, γνωρίζουµε, πως οι αναγκαίες αλλαγές σε τέτοιες αντιλήψεις δεν µπορούν να αποκτήσουν γενικευµένο χαρακτήρα στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, γιατί παραµένουν οι κοινωνικές διακρίσεις, ο οικονοµικός και κοινωνικός καταναγκασµός που βιώνουν οι γυναίκες στην εργασία, την οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Αυτή είναι ταξική ρίζα της ανισοτιµίας των γυναικών και η βάση, που αναπαράγονται αντιδραστικές απόψεις για το γυναικείο φύλο ακόµα και στη συνείδηση των γυναικών.

Στην «αρένα» και τη σήψη της σηµερινής καπιταλιστικής κοινωνίας κυριαρχεί ο ατοµισµός, ο ανταγωνισµός, η υποτίµηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόµα και της ζωής του, που διαπερνούν ακόµα και τις διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Μπορεί η πάλη ενάντια στην κυριαρχία των ανδρών στα όργανα εξουσίας να ανατρέψει τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών;

Η αναγκαία, ολόπλευρη στήριξη της γυναίκας, για να αποκρούσει κάθε µορφή βίας, σκοντάφτει στις πολιτικές διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και της ΕΕ, την πολιτική που µέτρα και τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών σε ευρώ, τη λογική κόστους-οφέλους.

Όσες γυναίκες κι αν στελεχώνουν τους αστικούς θεσµούς, το κριτήριο για τη στάση,  την πολιτική που εφαρµόζουν δεν είναι το φύλο τους, αλλά τα ταξικά συµφέροντα που οι ίδιες υπερασπίζονται και εκπροσωπούν. Από τη Θάτσερ και τη Μέρκελ, µέχρι τις Ελληνίδες Υπουργούς και την Πρόεδρο της Δηµοκρατίας είναι πολλά «τα έργα και οι µέρες» γυναικών που αναδείχθηκαν για την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Έχουν βάλει την υπογραφή τους στην πολιτική που είναι συνώνυµη µε την ανεργία, την ηµιαπασχόληση, το χαµηλό εισόδηµα, την έλλειψη δηµόσιων και δωρεάν δοµών υγείας, πρόνοιας για τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Μόνο η πάλη ενάντια στον εκµεταλλευτικό χαρακτήρα της εξουσίας, µε τις γυναίκες και τους άνδρες εκπροσώπους τους, µπορεί να ανοίξει το δρόµο για τη γυναικεία ισοτιµία, την απελευθέρωση των γυναικών από τη βία, την εκµετάλλευση, τον καταναγκασµό.

 ΒΙΑ • ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ • ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Οι δυνάµεις της ΚΝΕ πρωταγωνιστούµε καθηµερινά στην πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, µόρφωσης, γειτονιά, ανοίγουµε µέτωπο µε κάθε µορφή βίας κατά των γυναικών.

Έτσι χτίζονται και πραγµατικά ισότιµες σχέσεις µεταξύ των δύο φύλων, βασισµένες στις αξίες της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας, του σεβασµού.

Ο σοσιαλισµός-κοµµουνισµός, η κοινωνία για την οποία παλεύουµε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ,  είναι η  κοινωνία στην οποία οι εργαζόµενοι γίνονται πρωταγωνιστές, ισότιµα άνδρες και γυναίκες, στην πολιτική και κοινωνικη ζωή, στη λήψη, στην εφαρµογή και στον έλεγχο των αποφάσεων, γιατί έχουν πλέον την εξουσία στα δικά τους χέρια.

 Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για:

  • Εκτεταµένο δίκτυο δηµόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδοµών, συµβουλευτικών κέντρων, στελεχωµένων µε ειδικευµένο και µόνιµο προσωπικό, χωρίς εµπλοκή ΜΚΟ. Γενναία χρηµατοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισµό.
  • Δηµιουργία ενός δηµόσιου και δωρεάν δικτύου πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών µε επίκεντρο τη γειτονιά, που -εκτός των άλλων- θα καλύπτουν την ψυχική υγεία, τον οικογενειακό προγραµµατισµό, τη συµβουλευτική ζεύγους και γονιών.
  • Στελέχωση των σχολείων µε το απαραίτητο επιστηµονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.), που έγκαιρα θα εντοπίζουν και θα αντιµετωπίζουν και τα φαινόµενα βίας και ενδοοικογενειακής βίας.
  • Να οργανωθούν ενηµερωτικά προγράµµατα σε σχολεία και σχολές, στους χώρους κατάρτισης από επιστηµονικούς, κρατικούς φορείς.
  • Εξασφάλιση από το κράτος στη γυναίκα-θύµα σταθερή εργασία, σταθερό εισόδηµα, επίδοµα για όσο το έχει ανάγκη.
  • Εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν κατοικίας ή επιδόµατος ενοικίου.

 ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ

ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ!

Ο συλλογικός αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώµατα των νέων στη µόρφωση, την υγεία, τη δουλειά, τη ζωή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στα φαινόµενα της πολύµορφης βίας κατά των γυναικών.

Προχωράµε µπροστά, ανοίγουµε το δρόµο για την κοινωνία της πραγµατικής ελευθερίας, εκεί όπου θα µπουν οι βάσεις και για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική καταπίεση, τον σοσιαλισµό-κοµµουνισµό. 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη η 6η Ποδηλατάδα Σκουτάρου στην Αναξο

Περίπου 121 συμμετέχοντες ηλικίας από 2 έως 102 ετών κάνουν πετάλι σε μια διαδρομή συνολικού μήκους οκτώ χιλιομέτρων
Σε εξέλιξη η 6η Ποδηλατάδα Σκουτάρου στην Αναξο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Αγιάσος τίμησε τον Γιάννη Χατζηβασιλείου για τη μακρόχρονη προσφορά του

Εκδήλωση στα Χάνια της Αγιάσου με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων στη διεύθυνση και την αρχισυνταξία του περιοδικού «Αγιάσος»
Η Αγιάσος τίμησε τον Γιάννη Χατζηβασιλείου για τη μακρόχρονη προσφορά του
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στην Αγιάσο η ιστορία των εξόριστων γυναικών της Χίου

Παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία αυτή δε θα ξεχαστεί…» την Τρίτη 18 Αυγούστου στα Χάνια Αγιάσου
Στην Αγιάσο η ιστορία των εξόριστων γυναικών της Χίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Τα σχολεία δεν είναι αριθμοί» λένε οι γονείς της Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων ζητά να μην υποβαθμιστούν το 2ο Δημοτικό Μυτιλήνης και τα Δημοτικά Σχολεία Μιστεγνών και Πηγής, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών και η νησιωτικότητα
«Τα σχολεία δεν είναι αριθμοί» λένε οι γονείς της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθαίνοντας στα παιδιά να κυκλοφορούν με ασφάλεια

Ενημερωτική δράση της Ένωσης Γονέων Δυτικής Λέσβου με τη συμμετοχή της Τροχαίας Μυτιλήνης
Μαθαίνοντας στα παιδιά να κυκλοφορούν με ασφάλεια
ΥΓΕΙΑ

Δωρεά για την εκπαίδευση του προσωπικού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Προπλάσματα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και εκπαιδευτικός απινιδωτής παραδόθηκαν στο Βοστάνειο
Δωρεά για την εκπαίδευση του προσωπικού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η μεγάλη μάχη για ένα φοιτητικό κεραμίδι!

Από 250 έως 400 ευρώ στη Μυτιλήνη και πάνω από 600 ευρώ στις ακριβότερες φοιτητουπόλεις
Η μεγάλη μάχη για ένα φοιτητικό κεραμίδι!
ΑΓΟΡΑ

Συνεχίζονται οι συλλήψεις για δυνατή μουσική στη Λέσβο

Δύο ακόμη καταστήματα σε Καλλονή και Μήθυμνα βρέθηκαν στο επίκεντρο αστυνομικών ελέγχων, λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο
Συνεχίζονται οι συλλήψεις για δυνατή μουσική στη Λέσβο
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σύλληψη 37χρονου στη Λέσβο για κύκλωμα πλαστών δελτίων αιτούντων άσυλο

Εντοπίστηκε μαζί με πέντε ανηλίκους στο λιμάνι του Σιγρίου, ενώ επιχειρούσαν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς προς τον Πειραιά
Σύλληψη 37χρονου στη Λέσβο για κύκλωμα πλαστών δελτίων αιτούντων άσυλο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η κορύφωση του Μουσικού Φεστιβάλ με τους «Gadjo Dilo»

Ο κόσμος γέμισε την πλατεία Σαπφούς και πέρασε αξέχαστες μουσικές στιγμές μαζί τους
Η κορύφωση του Μουσικού Φεστιβάλ με τους «Gadjo Dilo»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική του «Iberus Quartet» στο Κάστρο Μυτιλήνης

Το συγκρότημα συντόνισε το κοινό με τον παλμό του και το ταξίδεψε με τις μελωδίες του.
Η μουσική του «Iberus Quartet» στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παρατήρηση των Περσείδων στο πευκοδάσος του Αμπελικού

Βραδιά κάτω από τα αστέρια διοργανώνει το Μουσείο Ρητίνης
Παρατήρηση των Περσείδων στο πευκοδάσος του Αμπελικού