× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υψηλότερες επιδοτήσεις και σημαντικά ενεργειακά ‑ οικονομικά οφέλη

Πιστώσεις 632 εκατ. ευρώ έχει το πρόγραμμα Εξοικονομώ του 2021. Στόχος η ενεργειακή ανακαίνιση 105.000 κατοικιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/11/2021

Υψηλότερες επιδοτήσεις και σημαντικά ενεργειακά ‑ οικονομικά οφέλη
' χρόνος ανάγνωσης

Με υψηλότερες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που προκαλεί η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και μετάλλων εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, προκηρύσσεται το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ που επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με άμεσες ενισχύσεις και άτοκα δάνεια. Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος συνδράμει την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις παρεμβάσεις στην πρώτη κατοικία θα ακολουθήσει η προκήρυξη προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων επιχειρήσεων αλλά και κτιρίων του Δημοσίου. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 213 ktoe (σ.σ. χιλιάδες τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) ετησίως και στην ενεργειακή ανακαίνιση κατ’ ελάχιστον 105.000 κατοικιών έως το 2025. Επίσης, περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και χωριστού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια ένταξης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Οδηγό εφαρμογής τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής: Προβλέπονται δύο τύποι αιτήσεων: Αίτηση Μεμονωμένου διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας και αίτηση Πολυκατοικίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων των διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία). Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε Πολυκατοικία, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης ανά εισοδηματική κατηγορία ορίζεται ως εξής:

Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 75% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ατομικό εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 70% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 έως 30.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 55% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Ατομικό εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 40.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 45% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 έως 60.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 40% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Αιτήσεις για πολυκατοικίες

Για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ποσοστό επιχορήγησης αφορά στον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου.

Ποιές κατοικίες είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις: Υφίσταται νόμιμα. Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα. Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ενοίκου (Ε1), εάν υπάρχει μίσθωση/δωρεάν παραχώρηση της κύριας κατοικίας και στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας (Ε2), καθώς και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) να εμπεριέχεται πλήρως και ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου.

Η πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής: Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ. Για αιτήσεις πολυκατοικιών, αναβάθμιση κατά τρεις (3) ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 01/02/2020. Δεν είναι επιλέξιμα έργα τα οποία, βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης, έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο ή έχουν εκτελεστεί πλήρως μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Μόνον οι παρεμβάσεις που ολοκληρώνονται μετά την έκδοση του Α’ ΠΕΑ μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες για το Πρόγραμμα και σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 01/02/2020 και μετά. Διευκρινίζεται ότι, στα πλαίσια των απαιτήσεων του Προγράμματος γίνονται δεκτά ΠΕΑ, που έχουν εκδοθεί μετά την 27.11.2017 και προ τις 01/02/2020, καθώς και μελέτες και Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας που έχουν εκδοθεί προ τις 01/02/2020, η δαπάνη τους όμως δεν είναι επιλέξιμη από το Πρόγραμμα.

Τι χρηματοδοτείται

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης

Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Μετά το πέρας υποβολής των αιτήσεων και μόνο για τις καταρχήν επιλέξιμες αιτήσεις, θα δίνεται προθεσμία 60 ημερών για την υποβολή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Εγκεκριμένες αιτήσεις για τις οποίες ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε υπαγωγή στο Πρόγραμμα με Δάνειο λαμβάνουν προθεσμία 120 ημερών για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης. Εντός της άνωθεν προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί σε συνεργαζόμενη τράπεζα και να εγκριθεί αίτηση για δανειοδότηση. Εάν παρέλθει άπρακτο το άνω διάστημα, ο αιτών έχει την επιλογή να προχωρήσει με Ίδια Κεφάλαια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Υπαρκτή και δικαιολογημένη η ανησυχία για ύφεση» λέει ο Στουρνάρας

Θα συνεχίσουν να καλπάζουν οι τιμές, λέει με άλλα λόγια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
«Υπαρκτή και δικαιολογημένη η ανησυχία για ύφεση» λέει ο Στουρνάρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Τσανάκαλε

Στη μηχανή των κρατήσεων εντάχθηκε η Λήμνος, τόνισε ο έπαρχος, Αποστόλης Κουτσογιάννης
Νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Τσανάκαλε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα δρομολόγια των πλοίων από τη Δευτέρα

Από 4 έως 10 Μαΐου
Τα δρομολόγια των πλοίων από τη Δευτέρα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λήγει η προθεσμία για τον κοινωνικό τουρισμό

Οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 340.000
Λήγει η προθεσμία για τον κοινωνικό τουρισμό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στην Καλλονή

«Δεν περιμένουμε σωτήρες – γινόμαστε πρωταγωνιστές»- Παρουσία της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων
Σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στην Καλλονή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία στη Λέσβο ενταφιάζεται με υπογραφή Ν.Δ. δηλώνει ο Παρασκευαΐδης

Ο βουλευτής επισκέφθηκε το Μεσότοπο και την Ερεσό και άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβερνητική διαχείριση της κρίσης του αφθώδους πυρετού
Η κτηνοτροφία στη Λέσβο ενταφιάζεται με υπογραφή Ν.Δ. δηλώνει ο Παρασκευαΐδης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταρρέει η παραγωγή γάλακτος στην Λέσβο

Τα πρώτα σημάδια μιας βαθιάς κρίσης που θα αλλάξει τις οικονομικές και κοινωνικές δομές του νησιού είναι ήδη ορατά
Καταρρέει η παραγωγή γάλακτος στην Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση χωρίς πρόστιμα για δηλώσεις ΦΠΑ αγροτών έως 29 Μαΐου

Η ΑΑΔΕ δίνει ανάσα σε όσους μετατάσσονται από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς λόγω επιδοτήσεων άνω των 5.000 ευρώ
Παράταση χωρίς πρόστιμα για δηλώσεις ΦΠΑ αγροτών έως 29 Μαΐου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανεπαρκείς οι αποζημιώσεις για τον αφθώδη δηλώνει ο Δουδωνής

Επίσκεψη στο Λεπέτυμνο και την Φάρμα Καριοφύλλη πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Ανεπαρκείς οι αποζημιώσεις για τον αφθώδη δηλώνει ο Δουδωνής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 600 συμμετοχές στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHENA

Παραγωγοί από 23 χώρες δίνουν το παρών στη φετινή διοργάνωση στην Αθήνα
Πάνω από 600 συμμετοχές στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHENA
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τετράωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Δείτε πώς διαμορφώνονται οι ώρες άφιξης και αναχώρησης του πλοίου την Κυριακή 3 Μάη
Τετράωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+

Επιπλέον 188.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο εν μέσω αναταράξεων από τον πόλεμο με το Ιράν
Νέα αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+