× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου στη Λέσβο

Κρατάει στα 3,2 ευρώ ανά κιλό το έξτρα παρθένο στην Ισπανία

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/11/2021

Ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τιμές παραγωγού και χονδρικής του ελαιολάδου στην Ισπανία. Αιτία είναι η αύξηση της προσφοράς σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση που καταγράφεται από την πλευρά των Ιταλών τυποποιητών.

Στην Ελλάδα η επικρατούσα τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συνεχίζει να βρίσκεται στα 3,20 ευρώ ανά κιλό. Στην Λέσβο την  Παρασκευή 19 Νοεμβρίου καταγράφηκε αύξηση των τιμών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κατά 0,35 ευρώ ανά κιλό, ενώ η τιμή για τα παρθένα ελαιόλαδα αυξήθηκε κατά 0,20 ευρώ ανά κιλό. Μετά τις τελευταίες αυξήσεις οι τιμές παραγωγού για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα  κυμαίνονται από 3,2 ως 3,7 ευρώ ανά κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Εξαιρετικά δύσκολο είναι αυτή την εποχή να βρει κανείς πια είναι η επικρατούσα τιμή παραγωγού στην Λέσβο για το ελαιόλαδο. Σχεδόν κάθε έμπορος και ελαιομεσίτης έχει δική του τιμολογιακή πολιτική η οποία αλλάζει από μέρα σε μέρα και από παραγωγό σε παραγωγό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο του ελαιολάδου αποφεύγουν να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις τιμοκαταλόγου. Το βέβαιο είναι πως αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ζήτηση για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα και γι' αυτό οι τιμές κινούνται ανοδικά.

Στις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδα η επικρατούσα τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώνεται στα 3,2 ευρώ ανά κιλό. Ελάχιστες είναι οι συναλλαγές που γίνονται κάτω από αυτή την τιμή, ενώ σποραδικά, ανά την Ελλάδα καταγράφονται τιμές παραγωγού ως τα 3,50 ευρώ.

Κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να προσέχουν οι ελαιοπαραγωγοί είναι ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής από κάθε επιχείρηση που αγοράζει το λάδι τους. Ο συνήθης τρόπος πληρωμής των ελαιοπαραγωγών είναι μετρητής. Ωστόσο υπάρχουν ελαιομεσίτες και χονδρέμποροι που δεν πληρώνουν μετρητής και δελεάζουν τους ελαιοπαραγωγού με οριακά υψηλότερες τιμές.

Η αγορά του ελαιολάδου στην Ισπανία
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα, στην Ισπανία υπάρχει μεγάλη πίεση στις τιμές παραγωγού. Ρεπορτάζ της Ισπανικής ιστοσελίδας Olimerca που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου. Στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από τα 3,15 - 3,20 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από εντατικές εκμεταλλεύσεις της ποικιλίας Αρμπεκίνα, ενώ για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από τις ποικιλίες Χοχιμπλάνκα και Πικουάλ οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από τα 3,30 ως τα 3,40 ευρώ ανά κιλό, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κλειστεί συμφωνίες αγοραπωλησίας και στην τιμή των 3,60 ευρώ ανά κιλό.
H ιστοσελίδα Poolred, που καταγράφει τις μέσες τιμές χονδρικής του χύμα ελαιολάδου στην Ισπανία, από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου ως την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, δίνει την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου πάνω από τα 3,2 ευρώ ανά κιλό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Slot Strip Binding – εργαστήριο βιβλιοδεσίας

Ήρθε η ώρα για τα ανοιξιάτικα εργαστήρια βιβλιοδεσίας τα Σάββατα 18 και 25 Απριλίου στην tortuguita της Δέσποινας Αναστασοπούλου
Slot Strip Binding – εργαστήριο βιβλιοδεσίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συλλυπητήρια από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου

Έκκληση για ενίσχυση της ασφάλειας στην αποκομιδή απορριμμάτων μετά την τραγική απώλεια ενός κατοίκου της Μυτιλήνης
Συλλυπητήρια από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του λιμανιού και κάλεσμα για παλλεσβιακή κινητοποίηση την Πέμπτη από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον πάγο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου ‑ Τουρκίας

Φόβοι για εγκλωβισμό επισκεπτών οδηγούν σε προσωρινή αναστολή ενώ θα επανεξετάζονται καθημερινά τα δεδομένα
Στον πάγο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου ‑ Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δήλωση Λαζαρίδη «περί ανέμων και υδάτων»

Μακροσκελής δήλωση χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης για κτηνοτρόφους και τυροκόμους ενώ η κρίση του αφθώδους πυρετού παραμένει
Δήλωση Λαζαρίδη «περί ανέμων και υδάτων»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χωρίς επιβάτες έφυγε το πλοίο από τη Μυτιλήνη μέσα σε σκηνικό έντασης

Κτηνοτρόφοι μπλόκαραν το λιμάνι και άφησαν εκτός εκατοντάδες ταξιδιώτες – Νέο ραντεβού στις 8 το πρωί της Τετάρτης
Χωρίς επιβάτες έφυγε το πλοίο από τη Μυτιλήνη μέσα σε σκηνικό έντασης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επικοινωνιακές κινήσεις από Λαζαρίδη ενώ η Λέσβος φλέγεται...

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη πήγε στο Κτηνιατρικό Κέντρο στην Αθήνα την ώρα που οι κτηνοτρόφοι του νησιού διαμαρτύρονται και οι καθυστερήσεις στους ελέγχους επιδεινώνουν την επιζωοτία του αφθώδους πυρετού
Επικοινωνιακές κινήσεις από Λαζαρίδη ενώ η Λέσβος φλέγεται...
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων ο Περιφερειάρχης μετέφερε στην κυβέρνηση τα τέσσερα κρίσιμα αιτήματα για αποζημιώσεις και στήριξη
Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα

Την ώρα που η Λέσβος φλέγεται από τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την καταστροφή της τοπικής οικονομίας, ο Υπουργός Μαργαρίτης Σχοινάς επέλεξε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για... συναντήσεις!
Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απέκλεισαν το λιμάνι της Μυτιλήνης και προσέγγισαν το πλοίο οι κτηνοτρόφοι

Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Λέσβου λόγω των περιορισμών για τον αφθώδη πυρετό και της οικονομικής ασφυξίας
Απέκλεισαν το λιμάνι της Μυτιλήνης και προσέγγισαν το πλοίο οι κτηνοτρόφοι
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου για την επιβίωσή τους

Διαμαρτυρία στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην τοπική παραγωγή και οικονομία
Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου για την επιβίωσή τους
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θέσεις εργασίας σε νέο κατάστημα LC Waikiki στη Μυτιλήνη

Σε πωλήσεις, ταμείο και αποθήκη
Θέσεις εργασίας σε νέο κατάστημα LC Waikiki στη Μυτιλήνη