× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου στη Λέσβο

Κρατάει στα 3,2 ευρώ ανά κιλό το έξτρα παρθένο στην Ισπανία

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/11/2021

Ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τιμές παραγωγού και χονδρικής του ελαιολάδου στην Ισπανία. Αιτία είναι η αύξηση της προσφοράς σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση που καταγράφεται από την πλευρά των Ιταλών τυποποιητών.

Στην Ελλάδα η επικρατούσα τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συνεχίζει να βρίσκεται στα 3,20 ευρώ ανά κιλό. Στην Λέσβο την  Παρασκευή 19 Νοεμβρίου καταγράφηκε αύξηση των τιμών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κατά 0,35 ευρώ ανά κιλό, ενώ η τιμή για τα παρθένα ελαιόλαδα αυξήθηκε κατά 0,20 ευρώ ανά κιλό. Μετά τις τελευταίες αυξήσεις οι τιμές παραγωγού για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα  κυμαίνονται από 3,2 ως 3,7 ευρώ ανά κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Εξαιρετικά δύσκολο είναι αυτή την εποχή να βρει κανείς πια είναι η επικρατούσα τιμή παραγωγού στην Λέσβο για το ελαιόλαδο. Σχεδόν κάθε έμπορος και ελαιομεσίτης έχει δική του τιμολογιακή πολιτική η οποία αλλάζει από μέρα σε μέρα και από παραγωγό σε παραγωγό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο του ελαιολάδου αποφεύγουν να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις τιμοκαταλόγου. Το βέβαιο είναι πως αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ζήτηση για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα και γι' αυτό οι τιμές κινούνται ανοδικά.

Στις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδα η επικρατούσα τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώνεται στα 3,2 ευρώ ανά κιλό. Ελάχιστες είναι οι συναλλαγές που γίνονται κάτω από αυτή την τιμή, ενώ σποραδικά, ανά την Ελλάδα καταγράφονται τιμές παραγωγού ως τα 3,50 ευρώ.

Κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να προσέχουν οι ελαιοπαραγωγοί είναι ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής από κάθε επιχείρηση που αγοράζει το λάδι τους. Ο συνήθης τρόπος πληρωμής των ελαιοπαραγωγών είναι μετρητής. Ωστόσο υπάρχουν ελαιομεσίτες και χονδρέμποροι που δεν πληρώνουν μετρητής και δελεάζουν τους ελαιοπαραγωγού με οριακά υψηλότερες τιμές.

Η αγορά του ελαιολάδου στην Ισπανία
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα, στην Ισπανία υπάρχει μεγάλη πίεση στις τιμές παραγωγού. Ρεπορτάζ της Ισπανικής ιστοσελίδας Olimerca που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου. Στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από τα 3,15 - 3,20 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από εντατικές εκμεταλλεύσεις της ποικιλίας Αρμπεκίνα, ενώ για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από τις ποικιλίες Χοχιμπλάνκα και Πικουάλ οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από τα 3,30 ως τα 3,40 ευρώ ανά κιλό, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κλειστεί συμφωνίες αγοραπωλησίας και στην τιμή των 3,60 ευρώ ανά κιλό.
H ιστοσελίδα Poolred, που καταγράφει τις μέσες τιμές χονδρικής του χύμα ελαιολάδου στην Ισπανία, από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου ως την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, δίνει την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου πάνω από τα 3,2 ευρώ ανά κιλό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές για τον αμπελοοινικό τομέα

Έρχονται αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν το κρασί
ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα αδείας για εργατοτεχνίτες και οικοδόμους

Δείτε εδώ πότε ξεκινά να καταβάλλεται
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα γραμμή στήριξης για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις

Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 10 Οκτωβρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χρηματοδοτήσεις για νέες επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Επιλέξιμα τα επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό άνω των 2.000.000 ευρώ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πυρά από την Νέα Αριστερά κατά Τσιάρα

Ευθύνες στον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις βιολογικών καλλιεργειών αποδίδει το Δίκτυο Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγάλο στοίχημα η τυποποίηση και νέος συνεταιρισμός γυναικών για την Αντισσα

Η Βάγια Καρίνου πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, μιλά για την προσπάθεια των τριών τελευταίων χρόνων να σταθεί στα πόδια του το εγχείρημα κάτω από περίπλοκες συνθήκες και προκλήσεις
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ