× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η αυτοδιοίκηση θέλει όραμα και καλούς συνεργάτες»

Συνέντευξη ποταμός του Νάσου Γιακαλή. Μιλάει για την πολιτική, την αυτοδιοίκηση, το Πολυτεχνείο και τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 18/11/2021

«Η αυτοδιοίκηση θέλει όραμα και καλούς συνεργάτες»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αναφορές στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση των προηγούμενων δεκαετιών, έκανε μέσα από μια συνέντευξη ποταμό στο «Ν» 99 fm και την εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην περιφερειάρχης και δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξομολογείται  ο ίδιος τα τελευταία χρόνια, επέλεξε να μείνει εκτός αυτοδιοίκησης και πολιτικής, ωστόσο σημείωσε, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις στον τόπο μας και έχει άποψη γι’ αυτά που συμβαίνουν.

«Ήμουν στο Πολυτεχνείο...»

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Νάσος Γιακαλής αποκάλυψε, πως συμμετείχε και εκείνος στα γεγονότα των ημερών εκείνων, ως φοιτητής της Ιατρικής αυτή την περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έρχονται στη μνήμη μου οι μέρες του Πολυτεχνείου. Δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει την εποχή εκείνη με τη σημερινή εποχή. Σήμερα έχουμε ελευθερία λόγου, έκφρασης και δημοκρατία. Τότε αυτά δεν υπήρχαν. Οι συνθήκες αυτές ωστόσο ατσάλωσαν τη νεολαία η οποία έκανε τη δική της επανάσταση. Οι μέρες εκείνες έγραψαν ιστορία. Τότε εμείς που συμμετείχαμε στα γεγονότα δεν γνωρίζαμε τη σημασία τους. Σήμερα όμως ξέρουμε».

Αναφερόμενος  ο Νάσος Γιακαλής στη συμμετοχή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτό που οφείλει να κάνει κάποιος που αναλαμβάνει μία θέση ευθύνης είναι να έχει όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο για αυτά που θέλει να κάνει, καθώς και άξιους συνεργάτες που τους εμπιστεύεται.

Η θητεία στο νοσοκομείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για εκείνο που είμαι ιδιαίτερα περήφανος, σημειώνει ο Νάσος Γιακαλής είναι το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, στο οποίο ανέλαβα πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου την περίοδο που ιδρύθηκε το ΕΣΥ όταν ήταν Υπουργός ο Γιώργος Γεννηματάς

Ήταν ένα νοσοκομείο με ελάχιστους γιατρούς και προσωπικό. Στο γυναικολογικό τμήμα, έτρεχαν κατσαρίδες και ποντίκια και γενικά οι υπηρεσίες που παρείχε ήταν πολύ περιορισμένες. Όταν έφυγα το 1989 είχε στηθεί πλέον ένα κανονικό νοσοκομείο, με πολλά τμήματα, ειδικότητες, προσωπικό και σύγχρονο οργανισμό για την εποχή εκείνη. Η μοίρα ήθελε και την περίοδο που ήμουν Γενικός Γραμματέας της κρατικής περιφέρειας, να λάβω σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του Βοστάνειου και για τα έργα που έπρεπε να γίνουν και αργότερα όταν ήμουν Περιφερειάρχης στην εκλεγμένη πια Περιφέρεια να βάλω τις τελικές υπογραφές για το μεγάλο έργο των δύο νέων κτιρίων».

Όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη θητεία του στο Δήμο Μυτιλήνης, ο Νάσος Γιακαλής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι συνεργάστηκε όλο αυτό το διάστημα με αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι, όπως είπε, μπορεί να ανήκαν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ωστόσο είχαν όραμα για την πόλη και τον τόπο μας και όρεξη για δουλειά.

«Δουλεύαμε μέχρι αργά τη νύχτα με τους αντιδημάρχους και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής. Σχεδιάζαμε έργα και παρεμβάσεις και την άλλη μέρα έτρεχα στην Αθήνα, στα Υπουργεία για να εξασφαλίσουμε τις χρηματοδοτήσεις. Είμαι περήφανος για το έργο της Ερμού. Οι πιο παλιοί θυμούνται ότι ο δρόμος της αγοράς, πλημμύριζε με τις πρώτες σταγόνες της βροχής. Τολμήσαμε να κάνουμε ένα μεγάλο και δεν το κρύβω, επικίνδυνο έργο. Έως ότου τελειώσει δούλευαν δύο βάρδιες και εμείς είχαμε ατέλειωτο καρδιοχτύπι, από τη μία για τα αρχαιολογικά ευρήματα και από την άλλη για την στατικότητα των κτιρίων αφού τα σκάμματα ήταν 7 μέτρων και βάλε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Νάσος Γιακαλής αναφέρθηκε στο έργο που δεν πρόλαβε να κάνει, λόγω παρεμβάσεων και μεθοδεύσεων της περιόδου εκείνης.

Αυτό όπως είπε, είναι το Δημαρχείο της Μυτιλήνης, το οποίο θα γινόταν στην περιοχή της Επάνω Σκάλας. «Μιλάμε για ένα τεράστιο κτίριο, το οποίο θα φιλοξενούσε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και θα είχε επιπλέον χώρους  για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δεν ενέκρινε την πρότασή μας. Αντ αυτού μας πρότειναν να κάνουμε ένα κτίριο  500 τ.μ. Τους είπα ότι θέλουμε να κάνουμε δημαρχείο  και όχι γκαρσονιέρες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, κανένας από τους δημάρχους που ακολούθησαν δεν κατάφεραν να φτιάξουν ένα δημαρχείο για το Δήμο Μυτιλήνης».

Οι τρεις επικρατέστεροι του ΚΙΝΑΛ

Ο Νάσος Γιακαλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής το οποίο εκλέγει σε λίγες εβδομάδες νέο πρόεδρο. Όπως τόνισε οι τρεις επικρατέστεροι, κατά την άποψή του, είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αποκαλύψει ποια θα είναι η δική του επιλογή ωστόσο τόνισε πως όποιος από τους τρεις εκλεγεί, θα πρέπει να στηρίξει την ενότητα της παράταξης.

«Αυτό που έχει σημασία εκείνη τη μέρα, είναι να αφήσουμε τον κόσμο που παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ όπως ονομάζεται σήμερα, να εκφραστεί και να ψηφίσει. Οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν την απόφαση και καλό είναι όλοι να τους αφήσουν να κάνουν την επιλογή τους όποια και αν είναι αυτή».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΧΩΡΙΑ

Στολισμός Επιταφίου όπως παλιά από τις γυναίκες του Ασώματου

Το «Ν» παρακολούθησε την παραδοσιακή τελετουργία του στολισμού στην εκκλησία του Ταξιάρχη στον Ασώματο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Μοιρολόι της Παναγίας από τον αξέχαστο Σόλωνα Λέκκα

Δείτε το βίντεο-Κατανυκτικές στιγμές στην κορύφωση του Θείου δράματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Έκτακτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ