× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κυοφορούνται αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Φημολογείται διάσπαση του οργανισμού σε δύο τμήματα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/11/2021

Κυοφορούνται αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ
' χρόνος ανάγνωσης

Σε δύο επίπεδα κινείται η διαχείριση των προβλημάτων στην πληρωμή των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση. Το πρώτο επίπεδο είναι οι άμεσες παρεμβάσεις σε συνδυασμό με την αναγκαία επικοινωνιακή διαχείριση και το δεύτερο επίπεδο αφορά θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Το πρώτο επίπεδο είναι η επιμονή στην εφαρμογή μέτρων, όπως οι αλλαγές στην κατανομή των βοσκοτόπων, που κόβουν τις επιδοτήσεις σε σημαντικές ομάδες παραγωγών. Η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί πως με τέτοιες ρυθμίσεις γίνεται εκσυγχρονισμός και κόβονται οι χαριστικές εξυπηρετήσεις που αξιοποιούνταν από συγκεκριμένες ομάδες παραγωγών και «παραγωγών».

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να θεωρείται πως έχει ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει πως το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να δούμε κι άλλες παρεμβάσεις (τροποποιήσεις αποφάσεις κλπ.) σε αυτή την κατεύθυνση. Εφόσον η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίσουν να μαθαίνουν τα «κρυφά μυστικά» των αγροτικών επιδοτήσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανό να δούμε αλλαγές και στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι άμεσα. Ο πιθανότερος χρόνος για μια τέτοια αλλαγή είναι το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Η πληρωμή των επιδοτήσεων του Δεκεμβρίου θα δείξει αν η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα μείνει ως έχει σήμερα ή αν σε αυτή θα χρεωθούν πολιτικές επιλογές και λάθη της τελευταίας διετίας.

Το δεύτερο επίπεδο των αλλαγών που σχεδιάζονται από τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν θεσμικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η διάσπαση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε δύο ξεχωριστούς οργανισμούς. Εκ των οποίων ο ένας θα ασχολείται με την πληρωμή των επιδοτήσεων και ο άλλος με τον έλεγχο των πληρωμών. Σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιεί και τα δύο αντικείμενα. Υπάρχει η εκτίμηση πως με την δημιουργία δύο Οργανισμών θα σπάσουν «στεγανά» που έχουν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αυτό τον πολιτικό σχεδιασμό εμπεριέχεται και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου τεχνικού συμβούλου για το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πολλές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να λύσουν το θέμα του τεχνικού συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν στεφθεί από αποτυχία. Μένει να δούμε αν τούτη την φορά το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί ή αν θα μείνει στη μέση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης