× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κυοφορούνται αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Φημολογείται διάσπαση του οργανισμού σε δύο τμήματα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/11/2021

Κυοφορούνται αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε δύο επίπεδα κινείται η διαχείριση των προβλημάτων στην πληρωμή των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση. Το πρώτο επίπεδο είναι οι άμεσες παρεμβάσεις σε συνδυασμό με την αναγκαία επικοινωνιακή διαχείριση και το δεύτερο επίπεδο αφορά θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Το πρώτο επίπεδο είναι η επιμονή στην εφαρμογή μέτρων, όπως οι αλλαγές στην κατανομή των βοσκοτόπων, που κόβουν τις επιδοτήσεις σε σημαντικές ομάδες παραγωγών. Η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί πως με τέτοιες ρυθμίσεις γίνεται εκσυγχρονισμός και κόβονται οι χαριστικές εξυπηρετήσεις που αξιοποιούνταν από συγκεκριμένες ομάδες παραγωγών και «παραγωγών».

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να θεωρείται πως έχει ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει πως το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να δούμε κι άλλες παρεμβάσεις (τροποποιήσεις αποφάσεις κλπ.) σε αυτή την κατεύθυνση. Εφόσον η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίσουν να μαθαίνουν τα «κρυφά μυστικά» των αγροτικών επιδοτήσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανό να δούμε αλλαγές και στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι άμεσα. Ο πιθανότερος χρόνος για μια τέτοια αλλαγή είναι το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Η πληρωμή των επιδοτήσεων του Δεκεμβρίου θα δείξει αν η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα μείνει ως έχει σήμερα ή αν σε αυτή θα χρεωθούν πολιτικές επιλογές και λάθη της τελευταίας διετίας.

Το δεύτερο επίπεδο των αλλαγών που σχεδιάζονται από τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν θεσμικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η διάσπαση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε δύο ξεχωριστούς οργανισμούς. Εκ των οποίων ο ένας θα ασχολείται με την πληρωμή των επιδοτήσεων και ο άλλος με τον έλεγχο των πληρωμών. Σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιεί και τα δύο αντικείμενα. Υπάρχει η εκτίμηση πως με την δημιουργία δύο Οργανισμών θα σπάσουν «στεγανά» που έχουν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αυτό τον πολιτικό σχεδιασμό εμπεριέχεται και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου τεχνικού συμβούλου για το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πολλές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να λύσουν το θέμα του τεχνικού συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν στεφθεί από αποτυχία. Μένει να δούμε αν τούτη την φορά το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί ή αν θα μείνει στη μέση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη προσωπικού μετά τον τουρισμό επεκτείνεται και στην ελληνική βιομηχανία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελπιδοφόρα ανθοφορία στους ελαιώνες της Λέσβου

Ποιές είναι οι αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες μετά την καρπόδεση που πρέπει να γίνουν στους ελαιώνες. Συνέντευξη του γεωπόνου Βασίλη Γάλλου στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.300 τουρίστες από Ελλάδα και Κύπρο έκαναν διακοπές στη Λέσβο το Πάσχα

Με μεγάλες πληρότητες ήρθαν και έφυγαν τα πλοία την Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο νησί. Τα θερινά δρομολόγια ξεκινούν 4 Ιουνίου χωρίς όμως προγραμματισμό ακόμη για το ταχύπλοο από Θεσσαλονίκη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξισωτική αποζημίωση: Μεγάλος κίνδυνος προστίμων

Οι κυρώσεις εφαρμόζονται ανά καλλιεργητική ομάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό κατάρρευση το σύστημα καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων

Πλήρη αποτυχία της πολιτικής της Ν.Δ. στον αγροτικό χώρο βλέπει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καυστική απάντηση Αυγενάκη σε Ανδρουλάκη

Πολιτική κόντρα για την ευρώ-επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε πανικό η ηγεσία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο