× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η εστίαση εκπέμπει SOS!

Λουκέτο βάζει αύριο Τρίτη η εστίαση σε όλο το νησί. Οι επιχειρηματίες θα παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και δημοσκόπηση σε Δήμο και περιφέρεια

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/11/2021

Η εστίαση εκπέμπει SOS!
' χρόνος ανάγνωσης

Μόλις το 20% των επιχειρήσεων εστίασης της Λέσβου, έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ το 25% των επιχειρήσεων αυτών, δεν έλαβε καμία απολύτως ενίσχυση σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Αυτά αποκάλυψε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στα Μέσα Ενημέρωσης της Λέσβου ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΣΠΙΔΑ» που εκπροσωπεί τα καταστήματα εστίασης Νίκος Γιαννάκας στο πλαίσιο της κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη.

Όπως ανέφεραν ο Νίκος Γιαννάκας και ο Φώτης Κουλουμαριέτος που πήρε το λόγο στη συνέχεια, η εστίαση είναι ένας από τους κλάδους που επλήγησαν βάναυσα τόσο την περίοδο των lock down όσο και σήμερα με την ερφαρμογή των νέων μέτρων όπου καταγράφεται μείωση του τζίρου από 20 έως 50% τις τελευταίες εβδομάδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ερχόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, σημείωσε ο Νίκος Γιαννάκας, όταν αναγκαζόμαστε να κάνουμε το χωροφύλακα σε φίλους, συγγενείς και πελάτες των καταστημάτων μας. Είναι αρκετά άβολο να ζητάμε rapid test και πιστοποιητικά εμβολιασμού, από ανθρώπους που γνωρίζουμε πολλά χρόνια. 

Οι μη εμβολιασμένοι πελάτες μας, σταδιακά απομακρύνονται από την εστίαση, και οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες του τζίρου, σημείωσε ο Νίκος Γιαννάκας και πρόσθεσε πως από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν συνολικα από την εστίαση από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα έχουν δοθεί πίσω με τη μορφή ενίσχυσης 2 δισεκατομμύρια. «Από αυτά, επισημαίνει,  το 1 δισεκατομμύριο δόθηκε στους εργαζόμενους και ουσιαστικά οι επιχειρήσεις μοιράστηκαν 1 δισεκατομμύριο το οποίο αντιστοιχεί σε 4.000 ευρώ ανά επιχείρηση για όλο το διάστημα που ήμασταν κλειστά. Το ποσό είναι γελοίο και αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν μπορεί να επιβιώσει μία επιχείρηση με τα λεφτά αυτά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι αύριο Τρίτη όλα τα καταστήματα εστίασης θα παραμείνουν κλειστά ενώ οι επιχειρηματίες θα παραδόσουν ψήφισμα σε δήμο Μυτιλήνης και Περιφέρεια  με τα αιτήματά τους και δημοσκόπηση με τα οικονομικά στοιχεία των ενισχύσεων που δόθηκαν στην πανδημία 

Σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Λέσβου εκφράζει την πλήρη στήριξη στις επιχειρήσεις μέλη του, του κλάδου της Εστίασης, ενός κλάδου που έχει πληγεί περισσότερο απ όλους κατά την διάρκεια της πανδημίας και ζητά την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων στήριξης από την πλευρά της πολιτείας. 

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον κλάδο της εστίασης εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής ο οποίος σημειώνει ότι απαιτούνται συνολικά μέτρα στήριξης για όλες τις επιχειρήσεις και κυρίως των ακριτικών νησιών. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα δύο πρόσωπα του τουρισμού της Λέσβου

Η κρυφή αλήθεια των αριθμών για την τουριστική κίνηση του 2025
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αύξηση στις πτωχεύσεις κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

Πρωτιά στις πτωχεύσεις κερδίζουν οι κλάδοι του τουρισμού επισιτισμού
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η επιστροφή ενοικίου

Οι διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ βασίζονται στα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων και των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων.
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς στηρίζει το έργο της Τράπεζας Τροφίμων

Kαι συμμετέχει στο 5ο Συνέδριο Τραπεζών Τροφίμων Ελλάδας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Σε οριακό σημείο η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων της Λήμνου»

Οι κτηνοτρόφοι της Λήμνου ζητούν άμεση στήριξη μέσα από αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή με πρωτοβουλία της Μαρίας Κομνηνάκα και άλλων βουλευτών του κόμματος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενισχύονται τα μέτρα προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη προειδοποιεί για τη ραγδαία εξάπλωση και υπενθυμίζει τα μέτρα πρόληψης σε όλες τις εκμεταλλεύσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ

20 νέες προσλήψεις στη ΔΕΥΑΛ

Διαβάστε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητούνται
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αβέβαιο το 2026 για τον τουρισμό της Λέσβου, με χαμένες πτήσεις και νέες αγορές

Μπορεί το νησί το 2025 να έσπασε ρεκόρ με 82.725 τουρίστες, όμως το κομμάτι της τουριστικής πίτας που πήρε πανελλαδικά είναι πολύ λιγότερο του 0,5%
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πιο κοντά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου και Χίου με τον Βόλο

Θετική ανταπόκριση από τον Κικίλια στην πρόταση των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Θεσσαλίας. Δείτε εδώ το σχέδιο που εξετάζουν το υπουργείο και οι περιφέρειες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινούν οι δηλώσεις ζημίας από τους πλημμυροπαθείς αγρότες

Δείτε εδώ τις ημερομηνίες υποβολής για όλα τα χωριά της Δυτικής Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς «HR Team of the Year» στα HR Awards 2025, γιατί αξίζει.

17 συνολικά βραβεύσεις για δράσεις σχεδιασμένες για τους ανθρώπους της.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Xάθηκαν δυο σημαντικές τουριστικές αγορές για τη Λέσβο

Ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Κουταλιανός περιγράφει τις σοβαρές δυσλειτουργίες που οδήγησαν δύο μεγάλες τουριστικές εταιρείες να αποχωρήσουν, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ποιότητας και υποδομών πλήττει την εικόνα του νησιού.