× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δημόσια θανάτωση μοσχαριού στην αυλή του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο

Σοβαρές διαμαρτυρίες και αντιδράσεις στη Λέσβο και όχι μόνο για Εισαγγελική Διάταξη που επέτρεψε την τήρηση του εθίμου που όμως φέρεται ότι αντίκειται στη νομοθεσία και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/5/2019

Δημόσια θανάτωση μοσχαριού στην αυλή του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης προσέφυγαν πολίτες και μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Μυτιλήνης «Κιβωτός» για την τήρηση του εθίμου της δημόσιας θανάτωσης μοσχαριού στην αυλή της εκκλησίας του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, χθες Σαββάτο το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη δημόσια θανάτωση του ζώου παρόντος κτηνιάτρου έγινε επίκληση σχετικής εισαγγελικής διαταγής. Ενώ σε παράσταση φιλόζωων στην Εισαγγελία την περασμένη Παρασκευή, δόθηκε απάντηση πως θα σχηματιστεί δικογραφία προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη αδικημάτων. Πάντως διαδικτυακά κυκλοφόρησε σχετική φωτογραφία αποδεικτική του γεγονότος της δημόσιας θανάτωσης του ζώου. Όπως έγινε γνωστό το ζώο μετά τη δημόσια θανάτωση του μεταφέρθηκε στο σφαγείο όπου και τεμαχίστηκε. Στο σφαγείο σφάχτηκε χθες και άλλος ταύρος για τις ανάγκες του παραδοσιακού φαγητού που προσφέρθηκε σήμερα στους προσκυνητές και σε σφαγείο της περιοχής.

Θέμα στη Βουλή

Ας σημειωθεί ότι  μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε πως τελετουργικές σφαγές ζώων όπως αυτές συμβαίνουν σε πανηγύρια στη Λέσβο με χαρακτηριστικότερο αυτό στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου σταματά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του οικολόγου πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, για το έθιμο που κατ’ εξοχήν λαμβάνει χώρα στη Λέσβο είχε απαντήσει η αρμόδια υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για την Κτηνοτροφία, Ολυμπία Τελιγιορίδου. Η οποία και αναφέρθηκε στον εφαρμοστικό κανονισμό 853 κι εξήγησε πως δεν είναι έργο του υπουργείου να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Υποστήριξε πως, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός οι τελετουργικές σφαγές πρέπει να γίνονται στο σφαγείο,  και σημείωσε ότι θα υπάρξουν σχετικά έγγραφα, ώστε να διευκρινιστεί αυτό, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Γιάννης Τσιρώνης είχε αναφερθεί στο έθιμο αυτό τονίζοντας ότι έχουν προσφύγει οικολογικές οργανώσεις και το 2016 και το 2017 κι ότι ενώ υπάρχει δίπλα σε μοναστήρι της Λέσβου, σφαγείο, ακολουθείται η τελετουργική σφαγή. Υποστήριξε πως  υπάρχει  πρόβλημα και στην ευζωία των ζώων αλλά και στην ασφάλεια των τροφίμων, διότι το κρέας του ταύρου μοιράζεται στον κόσμο, σε Έλληνες και τουρίστες (κουρμπάνι). Σημείωσε δε ότι υπάρχει κοινοτικός κανονισμός που τα απαγορεύει όλα αυτά με εξαίρεση τις ταυρομαχίες στην Ισπανία και ότι οι οικολογικές οργανώσεις έχουν προσφύγει αρμοδίως.

Διαμαρτυρίες

Μιλώντας σήμερα στο «Ν» εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Συλλόγου Μυτιλήνης «Κιβωτός» σημείωσε πως τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν αναφορές προς τον Άρειο Πάγο, το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Βουλή καθώς και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στη Λέσβο και μόνο στη Λέσβο δεν μπορεί να μην εφαρμόζεται η Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία που ισχύει σε όλη της άλλη Ελλάδα και φυσικά και σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι