× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανω κάτω οι καταστηματάρχες με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Άτυπο lock down χαρακτηρίζουν οι εμπορικοί σύλλογοι του νησιού μας το υποχρεωτικό rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα καταστήματα.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/11/2021

Ανω κάτω οι καταστηματάρχες με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης
' χρόνος ανάγνωσης

Ανάστατοι είναι οι καταστηματάρχες και οι έμποροι του νησιού μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την υποχρεωτική επίδειξη rapid test από ανεμβολίαστους πολίτες προκειμένου να μπούνε στα καταστήματα για να κάνουν τις αγορές τους. 

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το μέτρο στην ουσία δεν χτυπά τους ανεμβολίαστους πολίτες αλλά τους καταστηματάρχες και μικρά μαγαζιά που θα δούνε τους τζίρους τους, να πέφτουν κατακόρυφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πολίτης που δεν έχει πεισθεί ακόμη να εμβολιαστεί δεν θα δώσει 10 ευρώ για να κάνει rapid test προκειμένου να κάνει τα ψώνια του στην αγορά. Θα μείνει σπίτι του και θα παραγγείλει οτιδήποτε χρειάζεται από το διαδίκτυο. Αυτό το μέτρο είναι απαράδεκτο και αποτελεί στην ουσία χτύπημα κάτω από τη μέση για τα μικρομεσαία καταστήματα και στις επιχειρήσεις οι οποίες το επόμενο διάστημα μπαίνουν σε ένα άτυπο lock down. 

Αντίθετα η κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο να μπαίνουν μέσα στα σούπερ μάρκετ όλοι οι πολίτες χωρίς κανέναν περιορισμό. Αυτό αν μη τι άλλο είναι άδικο για τις δικές μας επιχειρήσεις». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Μουτζούρης ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής και τον Εμπορικό Σύλλογο Χίου ετοιμάζουν έγγραφα διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο Υπουργείο καθώς και παρέμβαση μέσα από το Συλλογικό Όργανο των Εμπόρων όλης της χώρας.

Ας ακούσουμε τι είπε στο «Ν» 99 fm  ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε και ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής ο οποίος σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook αναφέρει: 

«Ενάμισι χρόνο μετά, από την αρχή της πανδημίας, τηρώντας όλα τα μέτρα με ευλάβεια και σοβαρότητα όλος ο εμπορικός κόσμος, τώρα η κυβέρνηση απαιτεί οι πελάτες μας να εισέρχονται στις επιχειρήσεις μας με rapid test και να ελέγχονται από τους εργαζόμενούς μας. Το αποτέλεσμα αυτού του μέτρου θα είναι ξεκάθαρα ο σημαντικός περιορισμός της δυνατότητας πρόσβασής τους σε αυτά. Φυσικά ούτε λόγος για αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τον κλάδο από την «χασούρα» αυτή αλλά αντίθετα βρισκόμαστε ξανά ένα βήμα πίσω από την επιστροφή στην κανονικότητα με νέα οικονομικά προβλήματα να κυοφορούνται.

Παράλληλα δημιουργείται έντονος εκνευρισμός από τη μη επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου και στα super markets (ΝΑ ΠΟΥΛΆΝΕ ΜΟΝΟ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ). Είναι κατανοητό ότι η μονομερής ισχύς του μέτρου δημιουργεί ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και αποτελεί ακόμα μια φορά καίριο χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στις παραπάνω υπεραγορές να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον τζίρο τους εις βάρος των μελών μας.
Εύλογα ερωτήματα γεννιούνται από όλους μας: στα supermarket και τις εκκλησίες ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται; Γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα και γι’ αυτούς τους χώρους;
Ο κορωνοϊός έχει επιλεκτική αντίδραση μόνο στα καταστήματα λιανεμπορίου και εστίασης;
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το λιανεμπόριο όλο αυτό το διάστημα δεν αποτέλεσε εστία μετάδοσης του κορωνοϊού και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για ακόμα μια φορά.
Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι μεγάλα και η βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα τεθεί πάλι σε αμφισβήτηση». 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν φοβόμαστε, δεν υποχωρούμε»

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος παρεμβαίνει στην εκπομπή του Ανθέων 99 με την Ανθή Παζιάνου σχολιάζοντας την αποκλειστική αποκάλυψη του «Ν» για την εισαγγελική παραγγελία
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο στόχαστρο οι αγρότες της Λέσβου για τον αποκλεισμό του λιμανιού Μυτιλήνης

Εισαγγελική παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και αστυνομικές έρευνες για ταυτοποίηση των αγροτικών οχημάτων αντί για απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η πληρωμή του Μεταφορικού ισοδύναμου

Για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κίνηση στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης ανεβαίνει παρά την ακρίβεια

Αύξηση 4% στους επιβάτες το 2025 και 11,1% μόνο τον Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της Fraport
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται με σύμβαση εργασίας διάρκειας έξι μηνών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων