× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας δις στο σκαμνί

Το Τριμέλες Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου καλείται να βρει που πήγαν τα 10 εκατομμύρια των κεφαλαίων της τράπεζας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/11/2021

Η υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας δις στο σκαμνί
' χρόνος ανάγνωσης

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει αύριο Τρίτη 2 Νοεμβρίου η συζήτηση δύο υποθέσεων που αφορούν το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου.

Η πρώτη υπόθεση είναι αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε μετά το κλείσιμο της Τράπεζας το Μάρτιο του 2012. Κι αφορά το σύνολο των ενεργειών και των παραλήψεων που οδήγησαν στο κλείσιμο της με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατηγορούμενοι είναι 47 άτομα, μέλη των Δ.Σ., υπηρεσιακά στελέχη της Συνεταιριστικής και ορισμένοι από τους μεγάλους δανειολήπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: α) απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, η οποία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α του Π.Κ., β) ηθική αυτουργία στην 1η πράξη κατ’ εξακολούθηση, από κοινού και κατά μόνας, γ) άμεση συνέργεια σε απιστία της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση. Η δικογραφία της υπόθεσης αυτής ξεπερνάει τις 1.000 σελίδες.

Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενοι είναι 14 άτομα μεταξύ των οποίων μέλη του Δ.Σ., στελέχη της Συνεταιριστικής και δανειολήπτες οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: α) κακουργηματική απιστία τελεσθείσα δια παραλείψεως, β) ηθικη αυτουργία από κοινού σε κακουργηματική απιστία, γ) άμεση συνέργεια σε κακουργηματική απιστία τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ και πολλές μέρες υπάρχει η πληροφορία πως είναι πολύ πιθανή η αναβολή της εκδίκασης των δύο υποθέσεων στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού. Μιας και είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των κατηγορουμένων, των δικηγόρων, των μαρτύρων και των δικαστών που πρέπει να παραβρίσκονται στην δικαστική αίθουσα που θα εκδικαστούν οι δύο υποθέσεις. Ωστόσο είναι δύσκολο να αναβληθεί η εκδίκαση τους καθώς και στις δύο υποθέσεις υπάρχουν αδικήματα που έχουν τελεσθεί το 2004 και κατά συνέπεια είναι πολύ κοντά ο χρόνος της παραγραφής τους.

Το μείζον σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου αφορά την ανάλωση των κεφαλαίων της Τράπεζας που ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια το 2012 όταν η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της το πραγματικό κεφάλαιο της Συνεταιριστικής να έχει μηδενιστεί. Από το 2004 ως το 2012 η τράπεζα ήταν αναγκασμένη να κάνει αποσβέσεις επισφαλών απαιτήσεων, χωρίς ποτέ να καταφέρει να τις μηδενίσει.

Είναι εντυπωσιακό πως σε καμία από τις δύο υποθέσεις δεν υπάρχει η κατηγορία χρηματισμού και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για κάποιους από τους κατηγορουμένους. Στην ακροαματική διαδικασία θα φανεί αν υπήρξε διακίνηση μαύρου χρήματος ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το πρώτο σενάριο για κλείσιμο της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου είχε μελετηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2004.

Όμως εκείνη την περίοδο επικράτησε η άποψη πως αυτή η απόφαση θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τον αναπτυσσόμενο - εκείνη την εποχή - θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών. Έτσι προκρίθηκε η επιλογή να γίνει προσπάθεια διάσωσης της Τράπεζας. 

Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην χώρα, το 2010, άλλαξαν οι πολιτικές επιλογές για το τραπεζικό σύστημα. Αποφασίστηκε το κλείσιμο πολλών συνεταιριστικών τραπεζών και η συγχώνευση των εμπορικών τραπεζών σε λίγα μεγάλα σχήματα. Οι εμπορικές τράπεζες δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τις συνεταιριστικές ωστόσο ήταν πολύ μεγάλες για να οδηγηθούν σε κλείσιμο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Γ’ Εθνική Κατηγορία ο διαιτητής Κωνσταντίνος Ζήκος

Συγχαρητήρια από τον Σύνδεσμο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Λέσβου για την επιτυχία στις εξετάσεις αξιολόγησης
Στη Γ’ Εθνική Κατηγορία ο διαιτητής Κωνσταντίνος Ζήκος
ΥΓΕΙΑ

«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»

Ερώτηση Δουδωνή σε Γεωργιάδη για υποστελέχωση νοσοκομείου Λήμνου
«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Μυτιλήνη ο Ευάγγελος Τουρνάς για την αντιπυρική προετοιμασία

Έμφαση στην ενίσχυση του μηχανισμού, τον συντονισμό φορέων και τα νέα μέσα για τη φετινή περίοδο
Στη Μυτιλήνη ο Ευάγγελος Τουρνάς για την αντιπυρική προετοιμασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά

Πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τους Δήμους
2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τσιμεντόστρωση στο Πυργί

Υπέγραψε τη σύμβαση ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
Τσιμεντόστρωση στο Πυργί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ

Εκδήλωση στη Λήμνο
«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια

Όσα ανέλυσαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» η Ανθή Παζιάνου η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ για την επόμενη μέρα
Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια
ΧΩΡΙΑ

2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό

Μετά από βλάβη που σημειώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση στις καθημερινές εκκλήσεις των πολιτών για αποκατάσταση της ζημιάς. Σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής
2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι καθαρισμοί των ακτών ενώ φέτος αναμένεται να προστεθούν και νέα μηχανήματα για Άτομα με Αναπηρία σε 4 τουλάχιστον παραλίες
Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες
ΥΓΕΙΑ

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια

Ενημέρωση από ειδικούς και δωρεάν εξετάσεις για το κοινό την Πέμπτη 30 Απριλίου
Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Συνάντησαν τον Παναγιώτη Χριστόφα στο γραφείο του και συζήτηση μαζί του για το σχολείο και τη γειτονιά τους
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου

Σπεύδουν δύο πυροσβεστικά οχήματα για την αντιμετώπισή της
Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου