× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας δις στο σκαμνί

Το Τριμέλες Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου καλείται να βρει που πήγαν τα 10 εκατομμύρια των κεφαλαίων της τράπεζας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/11/2021

Η υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας δις στο σκαμνί
' χρόνος ανάγνωσης

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει αύριο Τρίτη 2 Νοεμβρίου η συζήτηση δύο υποθέσεων που αφορούν το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου.

Η πρώτη υπόθεση είναι αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε μετά το κλείσιμο της Τράπεζας το Μάρτιο του 2012. Κι αφορά το σύνολο των ενεργειών και των παραλήψεων που οδήγησαν στο κλείσιμο της με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατηγορούμενοι είναι 47 άτομα, μέλη των Δ.Σ., υπηρεσιακά στελέχη της Συνεταιριστικής και ορισμένοι από τους μεγάλους δανειολήπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: α) απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, η οποία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α του Π.Κ., β) ηθική αυτουργία στην 1η πράξη κατ’ εξακολούθηση, από κοινού και κατά μόνας, γ) άμεση συνέργεια σε απιστία της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση. Η δικογραφία της υπόθεσης αυτής ξεπερνάει τις 1.000 σελίδες.

Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενοι είναι 14 άτομα μεταξύ των οποίων μέλη του Δ.Σ., στελέχη της Συνεταιριστικής και δανειολήπτες οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: α) κακουργηματική απιστία τελεσθείσα δια παραλείψεως, β) ηθικη αυτουργία από κοινού σε κακουργηματική απιστία, γ) άμεση συνέργεια σε κακουργηματική απιστία τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ και πολλές μέρες υπάρχει η πληροφορία πως είναι πολύ πιθανή η αναβολή της εκδίκασης των δύο υποθέσεων στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού. Μιας και είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των κατηγορουμένων, των δικηγόρων, των μαρτύρων και των δικαστών που πρέπει να παραβρίσκονται στην δικαστική αίθουσα που θα εκδικαστούν οι δύο υποθέσεις. Ωστόσο είναι δύσκολο να αναβληθεί η εκδίκαση τους καθώς και στις δύο υποθέσεις υπάρχουν αδικήματα που έχουν τελεσθεί το 2004 και κατά συνέπεια είναι πολύ κοντά ο χρόνος της παραγραφής τους.

Το μείζον σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου αφορά την ανάλωση των κεφαλαίων της Τράπεζας που ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια το 2012 όταν η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της το πραγματικό κεφάλαιο της Συνεταιριστικής να έχει μηδενιστεί. Από το 2004 ως το 2012 η τράπεζα ήταν αναγκασμένη να κάνει αποσβέσεις επισφαλών απαιτήσεων, χωρίς ποτέ να καταφέρει να τις μηδενίσει.

Είναι εντυπωσιακό πως σε καμία από τις δύο υποθέσεις δεν υπάρχει η κατηγορία χρηματισμού και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για κάποιους από τους κατηγορουμένους. Στην ακροαματική διαδικασία θα φανεί αν υπήρξε διακίνηση μαύρου χρήματος ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το πρώτο σενάριο για κλείσιμο της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου είχε μελετηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2004.

Όμως εκείνη την περίοδο επικράτησε η άποψη πως αυτή η απόφαση θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τον αναπτυσσόμενο - εκείνη την εποχή - θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών. Έτσι προκρίθηκε η επιλογή να γίνει προσπάθεια διάσωσης της Τράπεζας. 

Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην χώρα, το 2010, άλλαξαν οι πολιτικές επιλογές για το τραπεζικό σύστημα. Αποφασίστηκε το κλείσιμο πολλών συνεταιριστικών τραπεζών και η συγχώνευση των εμπορικών τραπεζών σε λίγα μεγάλα σχήματα. Οι εμπορικές τράπεζες δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τις συνεταιριστικές ωστόσο ήταν πολύ μεγάλες για να οδηγηθούν σε κλείσιμο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ

Ο Συντονιστής Γ. Μήλιος απαντά στον Σταύρο Πολίτη και επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα αποσύρθηκε με email προς την ΕΔΕΚΑΠ
Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και ανάπλαση γειτονιών σε ένα έργο που δίνει φως, ασφάλεια και προοπτική στο κέντρο -Η δημοτική αρχή Χριστόφα σχεδιάζει ενιαία πολιτιστική διαδρομή και μεγάλη ανάπλαση 4.890.000 ευρώ στο ιστορικό κέντρο
Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη μετά από ατυχημα στην είσοδο του αερολιμένα Οδυσσέας Ελύτης
«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης με φόντο τον φετινό βροχερό χειμώνα, μιλά για την κατάσταση στην ύδρευση του νησιού, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις καθώς και τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν
Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού