× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Καλογήρου πρόεδρος στις ομάδες εργασίας χάραξης ελαϊκής πολιτικής

Στόχος η αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων του κλάδου και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός για τον ελαιοκομικό κλάδο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/10/2021

Η Καλογήρου πρόεδρος στις ομάδες εργασίας χάραξης ελαϊκής πολιτικής

Συγκροτούνται δύο ομάδες εργασίας για την χάραξη ελαιακής πολιτικής με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού. Στις δύο επιτροπές θα προεδρεύει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου. Αντικείμενο της πρώτης επιτροπής είναι η χάραξη στρατηγικής για τον τομέα του ελαιολάδου και της δεύτερης επιτροπής η χάραξη στρατηγικής για τον τομέα της βρώσιμης ελιάς. Οι δύο ομάδες οφείλουν να ολοκληρώσουν το έργο τους εντός έξι μηνών και τα μέλη τους δεν θα αμείβονται.
Η ομάδα εργασίας για το ελαιόλαδο, σύμφωνα με την υπουργική Απόφαση, πρέπει να συντάξει σχέδιο δράσεις για την ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα του ελαιολάδου, με κύριους πυλώνες την αντιμετώπιση ζητημάτων διαρθρωτικού χαρακτήρα και τη διασφάλιση της ύπαρξης ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων του ελαιοκομικού τομέα στην εσωτερική αγορά, την αποτελεσματική προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου προστασίας της παραγωγής βάσει της ιδιαιτερότητας των ελαιοκομικών περιοχών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της θέσης των παραγωγών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας με έμφαση στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών συλλογικών σχημάτων, συστημάτων ποιότητας και τυποποίησης, την αποτελεσματική λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου με την αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του τυποποιημένου επώνυμου ελληνικού ελαιόλαδου ανά ποικιλία ελαιοδέντρων και ελαιοκομική περιοχή της χώρας, και την δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας με τη διασύνδεση με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την διατροφή, την τοπική ανάπτυξη και τον τουρισμό.

Η ομάδα εργασίας του ελαιολάδου αποτελείται από τους:
α) Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β) Εμμανουήλ Γιαννούλη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
γ) Βασίλειο Φραντζολά, Σύμβουλο ποιότητας ελαιολάδου, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
δ) Αθανάσιο Λαγκουράνη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, που υπηρετεί με απόσπαση στη Μονάδα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ 2014-2020, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ε) Νικόλαο Θωμαΐδη, Καθηγητή του Τομέα Θεωρητικής Χημείας, Φυσικοχημείας, Ανόργανης Ανάλυσης, Ενόργανης Ανάλυσης, Οργανολογίας, Χημικής Μηχανικής του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
στ) Εμμανουήλ Καρπαδάκη, υπεύθυνο Καινοτομίας Εξαγωγών και Παραγωγής ελαιολάδου υψηλής ποιότητας της «TERRA CRETA ABEE», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ζ) Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
η) Κυριακή Ζηνοβιάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Perrotis College, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
θ) Ελένη Τσουράκη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, προϊσταμένη του Τμήματος Ελαίας, Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ι) Νικόλαο Λαβίδα, Γενικό Διευθυντή της «UPFIELD Ελλάδος», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ια) Ιωάννη Καρβέλα, Σύμβουλο Επιχειρήσεων, Διευθυντή της «Paratus Europe», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ιβ) Δημήτριο Δαμπασίνα, Γενικό Αναπληρωτή Διευθυντή της «Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια Α.Ε.», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
Ομάδα εργασίας για την βρώσιμη ελιά
Αντικείμενο δράσης της ομάδας εργασίας της βρώσιμης ελιάς είναι: «η σύνταξη και η υποβολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς, με κύριους πυλώνες την αειφορική και βιώσιμη παραγωγή της ελιάς, την βελτιστοποίηση του προϊόντος μέσω της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της προστασίας της παραγωγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της θέσης των παραγωγών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας με έμφαση στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών συλλογικών σχημάτων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανάδειξη της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς ως εθνικό εμβληματικό προϊόν, με έμφαση στα ιδιαίτερα ποιοτικά της χαρακτηριστικά ανά ποικιλία και γεωγραφική περιοχή και την δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας με τη διασύνδεση με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την διατροφή, την τοπική ανάπτυξη και τον τουρισμό».
Η Ομάδα Εργασίας της βρώσιμης ελιάς αποτελείται από τους:
α) Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β) Βασίλειο Ζαμπούνη, Σύμβουλο της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
γ) Γεώργιο Αφεντούλη, Γεωπόνο-Γεωργοοικονομολόγο, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
δ) Άρη Κεφαλογιάννη, Πρόεδρο της «LEGENDARY FOOD Α.Ε.», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ε) Γεώργιο-Θεόδωρο Ντούτσια, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Διανέλλο-Γεώργιο Γεωργούδη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών-Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών
(ΠΕΜΕΤΕ).
στ) Παναγιώτη Σταθόπουλο, Μέλος Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος, χωρίς
αναπληρωτή/τρια.
ζ) Αθανάσιο Λαγκουράνη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, που υπηρετεί με απόσπαση στη Μονάδας Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, της Ειδικής Υπηρεσίας
Εφαρμογής ΠΑΑ 2014-2020, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
η) Ελένη Τσουράκη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, προϊσταμένη του Τμήματος Ελαίας, Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό
μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
θ) Κυριακή Παπαγεωργίου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της «SATIVA Α.Ε.Β.Ε.», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.300 τουρίστες από Ελλάδα και Κύπρο έκαναν διακοπές στη Λέσβο το Πάσχα

Με μεγάλες πληρότητες ήρθαν και έφυγαν τα πλοία την Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο νησί. Τα θερινά δρομολόγια ξεκινούν 4 Ιουνίου χωρίς όμως προγραμματισμό ακόμη για το ταχύπλοο από Θεσσαλονίκη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξισωτική αποζημίωση: Μεγάλος κίνδυνος προστίμων

Οι κυρώσεις εφαρμόζονται ανά καλλιεργητική ομάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό κατάρρευση το σύστημα καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων

Πλήρη αποτυχία της πολιτικής της Ν.Δ. στον αγροτικό χώρο βλέπει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καυστική απάντηση Αυγενάκη σε Ανδρουλάκη

Πολιτική κόντρα για την ευρώ-επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε πανικό η ηγεσία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρασί: Μείωση παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγών

Παρά την μεγάλη μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ε.Ε. συνεχίζεται η εφαρμογή της απόσταξης κρίσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ράβε ξήλωνε με τα Οικολογικά Σχήματα

Σφυρίζει αδιάφορα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατανομή των χρηματοδοτήσεων στα σχέδια βελτίωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κομισιόν: Πτώση της κατανάλωσης και των εξαγωγών ελαιολάδου

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου ενθαρρύνουν την στροφή των καταναλωτών σε άλλα φυτικά έλαια αναφέρει η βραχυπρόθεση ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τομέα του ελαιολάδου
ΑΓΡΟΤΕΣ

GeoΣυμβουλευτική: Το ελαιόλαδο στη Λέσβο

«Η όρεξη των νέων παραγωγών σε συνδυασμό με τις συμβουλές και τις οδηγίες ορθής γεωργικής πρακτικής των ειδικών, στρώνουν το μονοπάτι που οδηγεί στο ξέφωτο της αναγνώρισης του τόπου μας παγκοσμίως»