× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πανηγυρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι

Μείωση των αιτημάτων για χρηματοδοτήσεις από το εθνικό απόθεμα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 26/10/2021

Πανηγυρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι
' χρόνος ανάγνωσης

Σε δύο παράλληλους κόσμους που δεν συναντιούνται ζουν η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγροκτηνοτρόφοι της χώρας. Η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ νοιώθει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των νέων ρυθμίσεων για τους βοσκοτόπους και σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει πως οι αιτήσεις για λήψη επιδοτήσεων από το εθνικό απόθεμα μειώθηκαν από τα 79 εκατ. ευρώ το 2020, στα 58 εκατ. ευρώ το 2021.

Στην αντίπερα όχθη οι κτηνοτρόφοι βλέπουν ότι με μια ρύθμιση της τελευταίας στιγμής χάνουν ένα σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια, κι έτσι τινάζεται στον αέρα ο προγραμματισμός εσόδων κι εξόδων που έχουν κάνει για την εκτροφές τους.

Μάλιστα η απόφαση αυτή ελήφθη σε μια χρονιά που οι κτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι με μεγάλη αύξηση του κόστους της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, βενζίνη, πετρέλαιο), των ζωοτροφών και των άλλων αγροτικών εφοδίων.

Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν πως υφίστανται πρόσθετες μειώσεις στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν από τα εξωφρενικά αυστηρές ποινές στις περιπτώσεις που σε επιτόπιους ελέγχους το ζωικό τους κεφάλαιο αποδειχθεί μικρότερο από αυτό που έχουν δηλώσει. Οι ίδιοι τονίζουν πως σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς ένα πρόβατο που θα βρεθεί χωρίς σήμανση ή με σήμανση μόνο στο ένα αυτί θεωρείται ότι δεν υπάρχει και δεν καταγράφεται.

Έτσι ακόμη και για αυτά τα ζώα παρότι στον επιτόπιο έλεγχο  βρέθηκαν κι ελεγκτές διαπίστωσαν πως είναι πραγματικά και όχι εικονικά οι κτηνοτρόφοι δεν θα επιδοτηθούν. Κι εκτός από την μείωση των επιδοτήσεων θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν.

Την ίδια στιγμή, οι ρυθμίσεις για το Εθνικό Απόθεμα δίνουν την δυνατότητα, σε όποιον το επιθυμεί, να δηλώνει ότι αξιοποιεί βοσκοτόπια σε άλλες περιοχές της χώρας από αυτή που ζει και γι’ αυτό το λόγο να λαμβάνει πρόσθετες επιδοτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλες περιπτώσεις τα παιδιά κτηνοτρόφων φαίνονται να λαμβάνουν νεογέννητα αρνιά και κατσίκια από τους γονείς τους και να καθίστανται έτσι δικαιούχου των επιδοτήσεων του Εθνικού Αποθέματος. Κι ένα χρόνο αργότερα τα παιδιά αυτών των κτηνοτρόφων επιστρέφουν τα κοπάδια που σχημάτισαν στον γονείς τους και μαζί με αυτά και τα δικαιώματα επιδότησης που έλαβαν.

Γιατί άραγε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφήνει άθικτο τον πλαίσιο κατανομής των πόρων του Εθνικού Αποθέματος που δημιουργεί το πρόβλημα; Γιατί επέλεξε να αλλάξει το πλαίσιο κατανομή των βοσκοτόπων κατά τρόπο που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των κτηνοτρόφων αιγοπροβάτων της χώρας για να αντιμετωπίσει μια παθογένεια που αφορά το Εθνικό Απόθεμα κι όσους είναι δικαιούχοι αυτού;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ