× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πως θα πάρουν σύνταξη οι αγρότες με χρέη στον πρώην ΟΓΑ

Εγκύκλιος τους ΕΦΚΑ ρυθμίζει το θέμα με τρόπο που διευκολύνει τους αγρότες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2021

Πως θα πάρουν σύνταξη οι αγρότες με χρέη στον πρώην ΟΓΑ

Τις προϋποθέσεις με οποίες θα λάβουν σύνταξη οι αγρότες που έχουν ανεξόφλητες οφειλές προς τον τέως ΟΓΑ γνωστοποίησε ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιο που έδωσε στην δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το οφειλόμενο ποσό που προκύπτει μόνο από την υπαγωγή στην ασφάλιση του τέως φορέα, δεν είναι μεγαλύτερο από 6.000 ευρώ. Τυχόν οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, σύμφωνα με το διευκρινιστικό έγγραφο, δεν περιλαμβάνονται στο όριο αυτό, αλλά περιλαμβάνονται στο γενικό όριο των 20.000 ευρώ. Η παρακράτηση των οφειλών ανεξάρτητα εάν προέρχονται από μη καταβολή εισφορών ή αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 259 του Ν.4798/2021, ήτοι σε έως 60 δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα πενήντα 50 ευρώ. Εφόσον το υπερβάλλον ποσό των 20.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ στον πρώην ΟΓΑ δεν εξοφληθεί εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής, η σύνταξη καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της εξόφλησης αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις καταργείται σιωπηρά η διάταξη που καθιστούσε ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν καταβάλλει το υπερβάλλον ποσό μέσα στη δίμηνη προθεσμία.

Συνεπώς, εάν ο αιτών αγρότης δεν εξοφλήσει εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον ποσό, τότε ως έναρξη καταβολής της σύνταξης ορίζεται η πρώτη μέρα του επόμενου της εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού μήνα, όπως αυτό είχε προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Συνεπώς:

-Σε περίπτωση κοινοποίησης οφειλής, που το υπερβάλλον ποσό δεν εξοφληθεί εντός της τασσόμενης προθεσμίας και εφόσον το συνταξιοδοτικό αίτημα δεν έχει προλάβει να απορριφθεί, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα πρέπει να καταβάλλει μόνο το υπερβάλλον αυτό ποσό, όπως είχε προσδιοριστεί κατά την αίτηση συνταξιοδότησης και όχι το σύνολο της οφειλής, με έναρξη συνταξιοδότησης από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής του υπερβάλλοντος ποσού, απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης συνταξιοδότησης και η οφειλή θα προσδιορίζεται μεν με τιμές της νέας αίτησης και θα κοινοποιείται έγγραφο οφειλής με δίμηνη προθεσμία, αλλά με υποχρέωση για καταβολή μόνο του υπερβάλλοντος ποσού.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει από τα έγγραφα οφειλής που κοινοποιούνται στους υποψήφιους συνταξιούχους να διαγραφούν οι διατάξεις του ΠΔ 258/83 ως προς το ληξιπρόθεσμο του συνόλου της οφειλής, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το υπερβάλλον ποσό μέσα στη δίμηνη προθεσμία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά