× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κοινοβουλευτική κόντρα για την πληρωμή των επιδοτήσεων

Ο Στύλιος διαβεβαιώνει για έγκαιρη καταβολή της βασικής ενίσχυσης, ο Αραχωβίτης βλέπει διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2021

Κοινοβουλευτική κόντρα για την πληρωμή των επιδοτήσεων
' χρόνος ανάγνωσης

Την διαβεβαίωση ότι θα πληρωθεί έγκαιρα η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες της χώρας έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος στην Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη. Η ερώτηση του κ. Αραχωβίτη είχε τίτλο: «Κινδυνεύει ακόμη και η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης;», ο οποίος είναι ενδεικτικός της αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών της χώρας για το αν θα πληρωθούν την επιδότηση ή όχι.

Στην ομιλία του ο πρώην υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αντί, να έχουμε αισιόδοξα μηνύματα ότι την επόμενη βδομάδα θα γίνει η πληρωμή ομαλά για τους αγρότες, έχουμε μία ραγδαία διάλυση του συστήματος ευρωπαϊκών πληρωμών και, μάλιστα, με την περίφημη εξαγγελθείσα εξυγίανση του Οργανισμού βλέπουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή, βλέπουμε με τη διαρκή αποστελέχωση να γίνεται μία σειρά αστοχιών, αδιαφανών, περίεργων και πιθανά παράτυπων χειρισμών, που τελικό θύμα θα έχουν τον αγρότη την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά, δηλαδή από τρεις αλλαγές διοίκησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, βλέπουμε να έχουμε αναβολές, ακυρώσεις, απευθείας αναθέσεις και να έχουμε από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ματαιώσεις διαγωνισμών, δηλαδή το Υπουργείο να χάνει τη μία μετά την άλλη τις υποθέσεις. Και, μάλιστα, η Αρχή να μιλάει για αδιαφάνεια, για αοριστία, για φωτογραφικές διατάξεις, ενώ η δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί για το ζήτημα το περίφημο με τα βοσκοτόπια της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι η υπόθεση έχει φτάσει και στον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα». Τέλος ο κ. Αραχωβίτης τόνισε απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό κ. Στύλιο που είχε αναλάβει να απαντήσει στην ερώτηση είπε: «Ποια μέτρα έχετε λάβει και σε ποιες προβλέψεις έχετε προχωρήσει έτσι ώστε η πληρωμή της επόμενης εβδομάδας να είναι πλήρης και να είναι ομαλή;»

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος μεταξύ άλλων σημείωσε,: «Τρέχουμε τις τεχνικές διαδικασίες. Εκ μέρους, λοιπόν, της Κυβέρνησης σας λέω υπεύθυνα ότι είμαστε σε δοκιμαστική λειτουργία στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα να γίνει η πληρωμή. Συνεπώς, ο παραγωγός γνωρίζει τι περιμένει να λάβει, όπως έλαβε και τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, έτσι θα προχωρήσουμε για την πληρωμή το επόμενο διάστημα. Ως προς τον χρόνο καταβολής της βασικής ενίσχυσης, σας υπενθυμίζω ότι όπως προβλέπει το άρθρο 75, παράγραφος 1 του Κανονισμού 1306/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πληρωμές στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου ως τις 30 Ιουνίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, ενώ τα κράτη μέλη μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταβάλουν προκαταβολές έως 70% όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις πριν την 1η Δεκεμβρίου, αλλά όχι πριν τη 16η Οκτωβρίου. Βρισκόμαστε σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 2021».

Στην συνέχεια ο κ. Στύλιος ανέφερε τις ημέρες πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πάντα προς το τέλος του Οκτωβρίου και τόνισε: «Άρα, είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ανησυχούμε τους παραγωγούς και να λέμε ότι θα υπάρξουν μειώσεις και θα υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων. Αυτό διότι δεν το επιτρέπουμε εμείς, η Κυβέρνηση, στον εαυτό μας να συμβεί, να γίνουν λάθη διαχείρισης και να μην πάρει ο Έλληνας γεωργός και κτηνοτρόφος τα χρήματα τα οποία δικαιούται και του αναλογούν».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων

Η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα

Εννέα αλλαγές αποφάσισε η Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου