× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αθώοι, να πάτε στο καλό»!

Αθώοι ομόφωνα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης και με πρόταση εισαγγελέα οι 108 αιτούντες άσυλο και 2 Έλληνες

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/5/2019

«Αθώοι, να πάτε στο καλό»!

Ομόφωνα Αθώοι και με πρόταση Εισαγγελέα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης οι 108 αιτούντες άσυλο και δύο Έλληνες αλληλέγγυοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί πριν από ένα χρόνο, το βράδυ της 22 Απριλίου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκένωσης της πλατείας Σαπφούς.

Από νωρίς το πρωί έως τις 5 το απόγευμα που κράτησε η δίκη πολίτες, αλληλέγγυοι, εθελοντές, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και του Παρατηρητηρίου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης συνέρευσαν στο Δικαστήριο της Μυτιλήνης, δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες, οι οποίοι ήταν και θύματα βίαιης επίθεσης εκείνη τη νύχτα.

Αθώοι για όλες τις κατηγορίες, της στάσης, της αντίστασης και της κατάληψης δημόσιου χώρου κρίθηκαν ομόφωνα από τους Δικαστές οι κατηγορούμενοι, καθώς δεν αποδείχτηκε κατάληψη με τη νομική έννοια του όρου, ούτε αντίσταση ή στάση. Αναγνωρίστηκε έτσι εμμέσως, σύμφωνα με τους δικηγόρους της ΗΙΑS Greece που εκπροσωπούσαν τους κατηγορουμένους, το νόμιμο δικαίωμα στη συνάθροιση.

Πάντως, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, κλείνοντας την αγόρευση της απόφασης, είπε χαρακτηριστικά: «Αθώοι να πάτε στο καλό»!

Δεν παρέστησαν όλοι οι κατηγορούμενοι αλλά 18 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες μάνες με τα παιδιά τους, μία ηλικιωμένη 70 ετών, αλλά και οι δύο Έλληνες, συνολικά 20 κατηγορούμενοι για τους οποίους το δικαστήριο τοποθέτησε ξεχωριστές θέσεις για να μπορέσουν να καθίσουν στο εδώλιο. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι ήταν Αφγανοί, κάποιοι Ιρανοί και ένας από το Κουβέιτ.

Τρεις ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας από την αστυνομία και πολλοί οι μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι, ας σημειωθεί, δεν είχαν προσωπική σχέση με τους κατηγορουμένους, αλλά ήταν αυτόπτες μάρτυρες των όσων συνέβησαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23 Απριλίου 2018. Η δική τους δε μαρτυρία ήταν καταλυτική για τα όσα συνέβαιναν κατά τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι κατηγορούμενοι εκείνη τη νύχτα.

Από θύματα… κατηγορούμενοι!

Η Μαρία Σπηλιωτακάρα, δικηγόρος της ΗΙΑS Greece ανέφερε στο «Ν»: «Μας απασχολεί το πώς μια επιχείρηση εκκένωσης που είχε σκοπό να προστατεύσει τους πρόσφυγες-θύματα επίθεσης, κατέληξε να μετατραπεί στις συλλήψεις τους και να απασχολείται το ελληνικό δικαστήριο με μια τέτοια υπόθεση».

Η Έλλη Κριωνά- Σαράντη, δικηγόρος της ΗΙΑΣ Greece τόνισε: «Αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν υπάρχει βάση σε αυτές τις κατηγορίες. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι επανειλημμένως εδώ στη Μυτιλήνη κινητοποιείται ο ποινικός μηχανισμός σε περιπτώσεις αιτούντων άσυλο/ αλλοδαπών που συγκεντρώνονται προς διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς για τις συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Μας απασχολεί επίσης ότι η άλλη διαδικασία με τους δράστες που επιτέθηκαν στα θύματα- πρόσφυγες που εκπροσωπούμε εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προχωρήσει, δημιουργώντας μια κατάσταση ατιμωρησίας στο νησί».

Από την πλευρά της η Νατάσα Νταϊλιάνη, δικηγόρος από το Legal Center Lesvos ανέφερε: «Χαιρόμαστε που δεν επικράτησε η μισαλλοδοξία, αλλά αντιθέτως το δικαίωμα ότι μπορεί κανείς ελεύθερα και ειρηνικά να διαδηλώνει, χωρίς να παραβιάζει άλλων πολιτών δικαιώματα. Και αυτό αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο».

Η ανακοίνωση της HIAS

«Το τριμελές πλημμελειοδικείο της Μυτιλήνης έκρινε αθώους 110 διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες της πλατείας Σαπφούς, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για παράνομη κατάληψη δημόσιου κτήματος, στάση από κοινού και αντίσταση κατά της αρχής μετά την ρατσιστική εις βάρος τους επίθεση στις 22 Απριλίου 2018.

Τον Απρίλιο του 2018, μετά το θάνατο ενός Αφγανού πρόσφυγα λόγω ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης στη Μόρια, ομάδα περίπου 200 προσφύγων συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Σαπφούς, διαμαρτυρόμενη για ανεπαρκή ιατρική φροντίδα και άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας. Στις 22 Απριλίου, κατά τη διάρκεια  επίθεσης από ακροδεξιούς ενάντια στους πρόσφυγες, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκεντρωμένη ομάδα και τελικά προσήγαγε 120 πρόσφυγες και 2 Έλληνες υπηκόους. Μεταξύ των προσαχθέντων υπήρχαν και 12 ανήλικοι. Στις 23 Απριλίου, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των προσαχθέντων με της κατηγορίες της στάσης από κοινού, αντίστασης κατά της αρχής και  παράνομης κατάληψης  δημοσίου κτήματος.

Η HIAS Greece, η οποία εκπροσώπησε τους 33 εκ των κατηγορουμένων που παραστάθηκαν στην ποινική διαδικασία, θεωρεί την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Μυτιλήνης, ως τη μόνη ορθή έκβαση που θα μπορούσε να έχει η συγκεκριμένη υπόθεση. ‘Αυτή η απόφαση δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς’ υπογράμμισε ο Βασίλης Κερασιώτης, Διευθυντής της HIAS Greece, ‘το γεγονός και μόνο ότι 110 ειρηνικοί διαδηλωτές δικάστηκαν σε ποινικό ακροατήριο, έχοντας πέσει θύμα ρατσιστικής επίθεσης και δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία, είναι βαθιά ανησυχητικό’. Από τη χρήση βίας για τη διάλυση μιας ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, μέχρι την ποινική δίωξη των συμμετεχόντων, η όλη διαχείριση εκ μέρους των αρμοδίων αρχών παραπέμπει στην ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας – ένα φαινόμενο ευρύτερο της συγκεκριμένης υπόθεσης και συνεπώς ακόμα πιο ανησυχητικό. Το Ελληνικό Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα της συνάθροισης σε όλους όσοι βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Πολιτείας και οι αρμόδιες αρχές έχουν την υποχρέωση να εγγυηθούν αυτό το δικαίωμα σε όλους, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και καθεστώτος διαμονής.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ