× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αόριστο το κείμενο διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ

Θολό τοπίο για αναδιανεμητική ενίσχυση – οικολογικά προγράμματα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 17/10/2021

Αόριστο το κείμενο διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ

Η νέα ΚΑΠ θα τεθεί σε εφαρμογή πολύ σύντομα και θα αλλάξει τα όσα μέχρι σήμερα γνώριζαν οι αγρότες για τις άμεσες επιδοτήσεις που λαμβάνουν. Κάθε δικαιούχος αγρότες θα λαμβάνει την βασική ενίσχυση και σε αυτή κατά περίπτωση θα προστίθενται η αναδιανεμητική ενίσχυση και η επιδότηση των οικολογικών προγραμμάτων. Το κείμενο διαβούλευσης που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο είναι αόριστο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για συζήτηση.  Η μόνη σταθερά του σχεδιασμού που παρουσίασε το υπουργείο είναι η απουσία της νησιωτικής διάστασης.

Η αναδιανεμητική ενίσχυση

Από το 2023 η Ελλάδα, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα προχωρήσει η Ελλάδα στην εφαρμογή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Κάθε χρόνο θα παρακρατείτε ένα ποσό  ως 10% από τους μεγάλους αγρότες και θα δίνεται στους αγρότες με τις μικρότερες και μεσαίες εκμεταλλεύσεις. Στόχος είναι με την διαδικασία αυτή να γίνει δικαιότερη κατανομή της εισοδηματικής στήριξης των άμεσων ενισχύσεων (επιδοτήσεων), η επιδότηση αυτή θα δίνεται ως πρόσθετη επιδότηση μετά την βασική ενίσχυση, δεν θα συνδέεται με τον όγκο παραγωγής και θα κατανέμεται με βάση την έκταση που αξιοποιεί κάθε παραγωγός.

Στο κείμενο διαβούλευσης για την νέα ΚΑΠ που έχει δώσει στην δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αναδιανεμητική επιδότηση θα δίνεται με βάση τις υφιστάμενες τρεις αγρονομικές περιφέρειες και θα ακολουθεί την ίδια κατανομή που ακολουθεί και η βασική ενίσχυση. Οι τρεις αγρονομικές περιφέρειες είναι α)βοσκότοποι, β) αρόσιμες εκτάσεις, γ)δενδρώνες και αμπέλια.

Το ύψος των εκτάσεων που θα δίνεται η συγκεκριμένη επιδότηση, κι αριθμός των εκμεταλλεύσεων που θα την δικαιούνται, όπως και το ύψος της ανά στρέμμα επιδότησης θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα και κατά συνέπεια η συζήτηση για το ύψος της αναδιανεμητικής επιδότησης είναι αόριστη.    

Το πρασίνισμα αλλάζει όνομα

Από το 2023 θα ξεκινήσει η εφαρμογή των «οικολογικών προγραμμάτων» τα οποία θα απορροφούν το 25% των πόρων για άμεσες ενισχύσεις που θα δίνονται στους αγρότες της χώρας μας. Η επιδότηση αυτή θα δίνεται κάθε χρόνο ανά επιλέξιμο στρέμμα, δηλαδή όσο περισσότερες εκτάσεις καλλιεργεί ένας αγρότες τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνει από την συγκεκριμένη επιδότηση. Επιπλέον κι αυτή η επιδότηση δεν θα συνδέεται με τον όγκο παραγωγής. Επί της ουσίας τα «οικολογικά προγράμματα» αντικαθιστούν το επιδότηση που οι αγροκτηνοτρόφοι γνωρίζουν ως «πρασίνισμα».  Ελάχιστα αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο αφορά τον σχεδιασμό τους και τις υποχρεώσεις που επιφέρουν στους αγρότες. Τα μόνα πράγματα που αναφέρει το η πρόταση του υπουργείου είναι:

-          Πρέπει να απαντούν στα υπάρχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα και, συνεπώς, στις ανάγκες που προέκυψαν από τη SWOT ανάλυση και τη διαβούλευση

-         Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

-         Να δομούνται στη λογική της πράσινης αρχιτεκτονικής της νέας ΚΑΠ

-         Υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Συμφωνία για τη γεωργία).

Και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο αναφέρει ο προτεινόμενος κατάλογος των Οικολογικών Προγραμμάτων καθώς και η κατανομή των πόρων ανά παρέμβαση θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι εξαγωγές κρατούν ψηλά τις τιμές αρνιών και κατσικιών

6 ευρώ το κιλό το αρνί και 6,50 ευρώ το κατσίκι πουλούν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Ανοδικές οι τάσεις των τιμών παραγωγού. Πολύ μικρή η εγχώρια ζήτηση.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρση της απαγόρευσης οστρακαλιείας στον κόλπο Καλλονής

Ικανοποιημένοι από την άρση της απαγόρευσης οι οστρακαλιείς Καλλονής και Πολιχνίτου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ

Ένα δις ευρώ λιγότερες οι άμεσες επιδοτήσεις. Μικρές αλλαγές για την αναδιανεμητική ενίσχυση. Χωρίς νησιωτική διάσταση η νέα ΚΑΠ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε Γέρα και Πλωμάρι περιόδευσε το κλιμάκιο ΕΛΓΑ

Τα στελέχη του Οργανισμού θα παραμείνουν έως την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και θα δούνε τις ζημιές σε όλο το Λεσβιακό ελαιώνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αμεση επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά»

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Κυβέρνηση να «σταματήσει επιτέλους την κοροϊδία στους νησιώτες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

«Η επιστροφή του μειωμένου ΦΠΑ είναι επιτυχία των νησιωτικών Επιμελητηρίων»

Σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζει τη χθεσινή απόφαση του ECOFIN ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Δικαιωμένοι και οι λογιστές για τον μειωμένο ΦΠΑ

«Επιβραβεύεται ο αγώνας μας» λέει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

e‑shop από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Λευκώματα, βιβλία, χάρτες, πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και αναμνηστικά δώρα για όλους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

30 οικοδομικές άδειες κόλλησαν στην Πολεοδομία Μυτιλήνης

Στα προβλήματα υποστελέχωσης της Πολεοδομίας Μυτιλήνης καθώς και στο νέο «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρ. Μανωλακέλλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς μονιμοποίηση ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές σε λιπάσματα και αγροτικά εφόδια μετά το 2030. Από το 2025 η εφαρμογή της νέας πολιτικής συμφωνία για τον ΦΠΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

“Βιώσιμοι ελαιώνες” στην Ελλάδα

Νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελαιοκομίας με διατήρηση της βιοποικιλότητας. Πιλοτική δράση του προγράμματος Life
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την νέα ΚΑΠ στην Βουλή

Πρώτη ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το κυβερνητικό σχεδιασμό
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ