× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βίζα στο λιμάνι!

Αποκλειστική δήλωση του Γιάννη Μπουρνού, επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, για τη θετική εξέλιξη στον τουρισμό από την Τουρκία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/5/2019

Βίζα στο λιμάνι!

«Μετά από μεθοδική δουλειά και πίεση του Υπουργείου Εξωτερικών, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας στα ελληνικά νησιά για τη θερινή περίοδο του 2019 και πιο συγκεκριμένα, με (τυπική) εκκίνηση από την 1η Μαΐου και λήξη την 30η Σεπτεμβρίου 2019» δήλωσε αποκλειστικά στο «Ν» ο Γιάννης Μπουρνούς, επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, για το πρόγραμμα χορήγησης βίζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ζητούσαν με επιστολή τους προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου βουλευτές Ανατολικού Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Νομού Λέσβου, Γιώργος Πάλλης. Την έντονη ανησυχία της είχε εκφράσει και η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου για το θέμα της χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην επιστολή που απέστειλε στα Υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού, και Προστασίας του Πολίτη καθώς και στους Βουλευτές των νησιών, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, επισημαίνονταν ότι «τα νησιά ειδικά του Βορειοανατολικού Αιγαίου υστερούν τουριστικά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, η μη εφαρμογή του μέτρου αυτού, θα προκαλέσει περεταίρω μείωση στις ήδη μειωμένες, για άλλους λόγους, αφίξεις των Τούρκων τουριστών στα νησιά μας».

Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Όπως ανέφερε στο «Ν» για τη νεότερη θετική εξέλιξη ο Γιάννης Μπουρνούς, η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και την αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό, Σία Αναγνωστοπούλου, με επιστολή του Έλληνα Επιτρόπου, κ. Αβραμόπουλου, μόλις στις 30 Απριλίου 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται κατ' εξαίρεση στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Αφορά την επιτόπια χορήγηση βίζα σε υπηκόους τρίτων χωρών προερχόμενους από την Τουρκία για τουρισμό, με όρο η διάρκειά της να μην υπερβαίνει τις επτά ημέρες και να έχει ισχύ μόνο για την Ελλάδα.

Έτσι, διευκολύνονται οι Τούρκοι πολίτες να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα νησιά μας και το φετινό καλοκαίρι.

«Πέρα από το πρόγραμμα χορήγησης βίζα, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στα νησιά μας. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και περισσότερες θετικές ειδήσεις, αφού αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε εντατικές διαβουλεύσεις με ξένες αεροπορικές εταιρίες, που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το άνοιγμα νέων γραμμών, με έμφαση στη Λέσβο» κατέληξε ο κ. Μπουρνούς, ο οποίος είχε μιλήσει και στην Αναστασία Σπυριδάκη για την ΕΡα Αιγαίου για το θέμα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης