× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βίζα στο λιμάνι!

Αποκλειστική δήλωση του Γιάννη Μπουρνού, επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, για τη θετική εξέλιξη στον τουρισμό από την Τουρκία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/5/2019

Βίζα στο λιμάνι!
' χρόνος ανάγνωσης

«Μετά από μεθοδική δουλειά και πίεση του Υπουργείου Εξωτερικών, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας στα ελληνικά νησιά για τη θερινή περίοδο του 2019 και πιο συγκεκριμένα, με (τυπική) εκκίνηση από την 1η Μαΐου και λήξη την 30η Σεπτεμβρίου 2019» δήλωσε αποκλειστικά στο «Ν» ο Γιάννης Μπουρνούς, επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, για το πρόγραμμα χορήγησης βίζα.

Θυμίζουμε ότι την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ζητούσαν με επιστολή τους προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου βουλευτές Ανατολικού Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Νομού Λέσβου, Γιώργος Πάλλης. Την έντονη ανησυχία της είχε εκφράσει και η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου για το θέμα της χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην επιστολή που απέστειλε στα Υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού, και Προστασίας του Πολίτη καθώς και στους Βουλευτές των νησιών, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, επισημαίνονταν ότι «τα νησιά ειδικά του Βορειοανατολικού Αιγαίου υστερούν τουριστικά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, η μη εφαρμογή του μέτρου αυτού, θα προκαλέσει περεταίρω μείωση στις ήδη μειωμένες, για άλλους λόγους, αφίξεις των Τούρκων τουριστών στα νησιά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Όπως ανέφερε στο «Ν» για τη νεότερη θετική εξέλιξη ο Γιάννης Μπουρνούς, η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και την αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό, Σία Αναγνωστοπούλου, με επιστολή του Έλληνα Επιτρόπου, κ. Αβραμόπουλου, μόλις στις 30 Απριλίου 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται κατ' εξαίρεση στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Αφορά την επιτόπια χορήγηση βίζα σε υπηκόους τρίτων χωρών προερχόμενους από την Τουρκία για τουρισμό, με όρο η διάρκειά της να μην υπερβαίνει τις επτά ημέρες και να έχει ισχύ μόνο για την Ελλάδα.

Έτσι, διευκολύνονται οι Τούρκοι πολίτες να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα νησιά μας και το φετινό καλοκαίρι.

«Πέρα από το πρόγραμμα χορήγησης βίζα, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στα νησιά μας. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και περισσότερες θετικές ειδήσεις, αφού αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε εντατικές διαβουλεύσεις με ξένες αεροπορικές εταιρίες, που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το άνοιγμα νέων γραμμών, με έμφαση στη Λέσβο» κατέληξε ο κ. Μπουρνούς, ο οποίος είχε μιλήσει και στην Αναστασία Σπυριδάκη για την ΕΡα Αιγαίου για το θέμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θα σηκώσει άγκυρες αυτή τη φορά το «Θαλασσίτης»;

Η εταιρεία Αειναύτης ανακοίνωσε έναρξη δρομολογίων την 1η Αυγούστου στις 7:30 το απόγευμα.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συγκροτήθηκε ο Σύνδεσμός Εμπορίου Ελληνικού Ελαιολάδου

Ο νέος φορέας απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις ιδιωτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα του ελαιολάδου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια
ΓΕΥΣΗ

Δυναμική η παρουσία της Ποτοποιίας Σαμαρά στο OUZOFEST 2025

Το OUZOFEST 2025 φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, ενώ ακολούθησε και εκδήλωση στη μαρίνα Πλωμαρίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση ζωγραφικής της Σαπφούς Βογιατζή – Γιακουμή

Η Μυτιληνιά ζωγράφος εκθέτει έργα της στη Μαρίνα Μυτιλήνης ως 10 Αυγούστου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ως τις 29 Αυγούστου η υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης

Ανακοινώθηκε και επίσημα η παράταση λειτουργίας του ΟΣΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο voucher διακοπών χωρίς κριτήρια – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το Pass που καλύπτει διαμονή και ακτοπλοϊκά. Όλες οι λεπτομέρειες για αίτηση.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το φράγμα Τσικνιά ξεκληρίζει κτηνοτρόφους της Αγίας Παρασκευής

Περισσότεροι από 50 κτηνοτρόφοι χάνουν γη, κοπάδια και εισόδημα αλλά και τους κόπους μιας ζωής.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρχεται παράταση για το ΟΣΔΕ του 2025

Η υποχρεωτική συμπερίληψη του ΑΤΑΚ στα μισθωτήρια και η καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγεί σε παράταση της περιόδου υποβολής των αιτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλήρωσε αποζημιώσεις του 2024 ο ΕΛΓΑ

Καταβλήθηκαν σήμερα 5 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι κυνηγοί αγροτικών επιδοτήσεων και οι άλλοι…

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη του Γιάννη Φλωρίδη τον Ιούλιο του 2024 που ταρακούνησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές για τον αμπελοοινικό τομέα

Έρχονται αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν το κρασί