× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται βιολογικός αμπελώνας για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών

Από το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με καινοτόμο μοντέλο διαχείρισης της γεωργίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/10/2021

Έρχεται βιολογικός αμπελώνας για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών
' χρόνος ανάγνωσης

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» προχωράει σε ακόμα ένα καινοτόμο εγχείρημα με την έναρξη του έργου αποκατάστασης υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα φύτευσης βιολογικού αμπελώνα στα όρια της καλδέρας του ηφαιστείου Ανεμώτιας στη δυτική Λέσβο, με την εφαρμογή ενός καινοτόμου μοντέλου διαχείρισης της γεωργικής γης σε ό,τι αφορά στη συμμετοχική επιστασία γης / Land Stewardship, την προετοιμασία του εδάφους, την επιλογή του πολλαπλασιαστικού υλικού, τις καλλιεργητικές μεθόδους κ.λ.π.. Παράλληλα με τις εργασίες, θα διεξαχθούν ανάλογα βιωματικά εργαστήρια για την ξερολιθιά, τη φύτευση και τον εμβολιασμό των υποκειμένων καθώς και τις πρώτες καλλιεργητικές φροντίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στη βιωσιμότητα τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και του περιβάλλοντος, μέσα από την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την αναβίωση του ιστορικού κλάδου της αμπελουργίας στη Λέσβο, αναπτύσσοντας προϊόντα με τοπική ταυτότητα και προστιθέμενη αξία, δημιουργώντας θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας και εκπαιδεύοντας το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό. Και όλα αυτά στο πλαίσιο καλλιεργητικών τεχνικών φιλικών προς το περιβάλλον (προετοιμασία εδάφους, αναβαθμοί, λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία, διαχείριση αυτοφυούς βλάστησης, κ.λ.π.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χτίζοντας πάνω στην υπάρχουσα εμπειρία της, η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» επιδιώκει τις συνεργασίες και τις συμμετοχικές διαδικασίες, κινητοποιεί φορείς και κοινό και επιθυμεί να συμβάλει στη διαμόρφωση καλλιεργητικού ήθους στον αγροτικό και αμπελουργικό τομέα. Ιδανικά, οι δράσεις αυτές θα εμπλέξουν τους κατ’ εξοχήν διαχειριστές της γης (καλλιεργητές, παραγωγούς, γεωπόνους, επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα κ.λ.π.), προκειμένου να αναδειχθούν «από τα κάτω» προκλήσεις, προτάσεις, λύσεις και στρατηγικές κατευθύνσεις που θα σχετίζονται με τις χρήσεις γης, τη βιώσιμη γεωργία, τη σημασία της ανάδειξης της τοπικότητας.

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου, με 50.000 ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και του μέτρου «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε σύμπραξη με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και με την υποστήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου Σχολή Περιβάλλοντος Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων Εργαστήριο Εδαφολογίας, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαλοχωρίου Λέσβου «Δρυς».

 

Η εξέλιξη των δράσεων και κάθε σχετική πληροφορία θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα της Κοιν.Σ.Επ. www.ifestio-anemotias.com.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η πτώση αυτή συνδέεται με τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το φθινόπωρο του 2023.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπλοκή στις πληρωμές των προγραμμάτων ΟΕΦ

Κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Για ακόμα μία φορά, το πιο οικονομικό καρότσι στα Lidl

Στο πλαίσιο της ενέργειας, πραγματοποιήθηκε αγορά 44 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από την εταιρεία ερευνών IWD
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς