× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κουτσουρεμένες επιδοτήσεις θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι

Η κυβέρνηση καταφεύγει στην «τεχνική λύση» για να πληρώσει τις επιδοτήσεις

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/10/2021

Κουτσουρεμένες επιδοτήσεις θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι
' χρόνος ανάγνωσης

Με μεγάλες απώλειες επιδοτήσεων είναι αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι μετά την τροποποίηση της Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την κατανομή των βοσκοτόπων με την διαδικασία της τεχνικής λύσης. Κι αυτό γιατί το ειδικό βάρος που έχουν τα αρνιά και τα κατσίκια στην λήψη των επιδοτήσεων μειώνεται δραστικά. Η διαμόρφωση που είχε η εν λόγω ΚΥΑ το 2015 προέβλεπε ότι όλα τα ζώα ενός κοπαδιού αιγοπροβάτων (ανεξάρτητα της ηλικίας τους) είχαν το ίδιο ειδικό βάρος στην διαδικασία λήψης των επιδοτήσεων. Η ρύθμιση στην οποία προχώρησαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Σπυρίδων Λιβανός και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Σκρέκας οφείλεται στην μειωμένη ικανότητα βόσκησης που έχει δηλώσει η χώρα στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επιλέξιμα προς επιδότησης βοσκοτόπια.
Οι κύριες απώλειες για τους κτηνοτρόφους θα προέλθουν από την εξισωτική αποζημίωσης, μικρότερες θα είναι οι απώλειες από την βασική ενίσχυση. Οι απώλειες επιδοτήσεων δεν θα αφορούν μόνο την φετινή χρονιά αλλά και τις επιδοτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), δηλαδή θα είναι μια διαχρονική ζημιά για τους κτηνοτρόφους. Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν τις επιδοτήσεις που λάμβαναν ως τώρα οι κτηνοτρόφοι είναι αυξήσουν τον αριθμό των ζώων που εκτρέφουν.
Επίσης, με την συγκεκριμένη ρύθμιση, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη επιτυγχάνει από τώρα να περάσει ένα τμήμα της μείωσης των επιδοτήσεων που έτσι κι αλλιώς θα επιφέρει η νέα ΚΑΠ. Με συνέπεια όταν θα έρθει η ώρα εφαρμογής της η περικοπή των επιδοτήσεων να μην φαίνεται τόσο μεγάλη όσο πραγματικά θα είναι.
Να πως γίνεται το κουτσούρεμα
Ένας κτηνοτρόφος που διαθέτει 200 πρόβατα και 100 αρνιά μέχρι πριν την τροποποίηση της ΚΥΑ είχε 45 ζωικές μονάδες και λάμβανε τα αντίστοιχα δικαιώματα επιδότησης. Για να ενεργοποίηση τα δικαιώματα επιδότησης έπρεπε είτε να κατέχει εκτάσεις αντίστοιχες με το ζωικό του κεφάλαιο. Αν δεν κατείχε αυτές τις εκτάσεις τις λάμβανε μέσω της κατανομής που γίνονται με την «τεχνική λύση».
Μετά την τροποποίηση της ΚΥΑ ο κτηνοτρόφος του παραδείγματος μας διαθέτει 30 ζωικές μονάδες για τα 200 πρόβατα και για τα 100 αρνιά 5 ζωικές μονάδες. Συνολικά διαθέτει 35 ζωικές μονάδες αυτό σημαίνει πως από την τεχνική λύση θα λάβει εκτάσεις βοσκοτόπων για αυτές τις ζωικές μονάδες. Κατά συνέπεια θα επιδοτηθεί τις 35 κι όχι για τις 45 ζωικές μονάδες.
Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι κρατούν μικρό αριθμό αρνιών και κατσικιών στα κοπάδια τους. Γι’ αυτό και οι απώλειες από την βασική ενίσχυση θα είναι περιορισμένες, τα αρνιά και τα κατσίκια που διατηρούνταν για ανανέωση των κοπαδιών συνέβαλαν στην αύξηση του ποσού της εξισωτικής αποζημίωσης. Το πλεονέκτημα αυτό χάνεται για πολύ μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η 4η διαβροχή για την καταπολέμηση του δάκου στη Λέσβο

Από 18 Σεπτεμβρίου οι ψεκασμοί σε περιοχές με καρποφορία και αυξημένες συλλήψεις εντόμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ισπανία: Στους 404.000 τόνους υποχώρησαν τα αποθέματα ελαιολάδου

Λιγοστά τα λάδια στις δεξαμενές εμπόρων και τυποποιητών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η πτώση αυτή συνδέεται με τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το φθινόπωρο του 2023.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπλοκή στις πληρωμές των προγραμμάτων ΟΕΦ

Κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ