× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πολιτικά παιχνίδια με το εθνικό απόθεμα

Στην Κρήτη καταλήγουν τα 28 από τα 45 εκατ. ευρώ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/10/2021

Πολιτικά παιχνίδια με το εθνικό απόθεμα
' χρόνος ανάγνωσης

Την κατανομή των 45 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Απόθεμα (έτους 2020) ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνολικά 24.648 δικαιούχους αγρότες σε όλη την χώρα. Η πληρωμή των επιδοτήσεων αυτών θα γίνει εντός του Οκτωβρίου μαζί με τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης. Την μερίδα του λέοντος παίρνουν αγρότες της Κρήτης, στην δεύτερη θέση - με πολύ μεγάλη απόσταση - έρχονται αγρότες από την Θεσσαλία.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα  αποσιωπά την μη ισόρροπη κατανομή του Εθνικού Αποθέματος μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.
Από την περασμένη άνοιξη ήταν γνωστό πως σε όλη την χώρα είχαν γίνει εκτεταμένες «αλχημείες» από γραφεία υποδοχής των αιτήσεων επιδότησης  προκειμένου ορισμένοι αγρότες να λάβουν τεράστια ποσά επιδοτήσεων. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως πρόκειται για απολύτως νόμιμες ενέργειες, που προβλέπονται από τους κοινοτικούς κανονισμούς. Ωστόσο είναι καταφανέστατο πως γίνεται κατάχρηση των κοινοτικών κανονισμών. Σε κάθε περίπτωση όσοι προχώρησαν στις «αλχημείες» είχαν βάσιμες πολιτικές διαβεβαιώσεις πως τα αιτήματα τους θα γίνουν δεκτά.
Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση από τα 28,79 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε 8.776 αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσσαλία δικαιούχοι του εθνικού αποθέματος είναι 1.793 και θα λάβουν 2,8 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Βορείου Αιγαίου ήταν μόλις 660 και η συνολική αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που λαμβάνουν από το εθνικό απόθεμα ανέρχεται στα 0,99 εκατ. ευρώ.
Είναι εντυπωσιακό πως μεγάλες αγροτικές περιφέρειες της χώρας έχουν μικρό αριθμό δικαιούχων αγροτών και θα λάβουν αντίστοιχα μικρά ποσά επιδοτήσεων. Χαρακτηριστικά μόλις 928 είναι οι δικαιούχοι του εθνικού αποθέματος από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στο ποσό που θα λάβουν είναι 1,11 εκατ. ευρώ. Στην Κεντρική Μακεδονία οι δικαιούχοι είναι 2.140 και το ποσό που θα λάβουν είναι μόλις 1,96 εκατ. ευρώ.
Τι είναι το Εθνικό Απόθεμα
Εθνικό απόθεμα είναι το ποσό που συγκεντρώνεται από την ετήσια οριζόντια περικοπή των επιδοτήσεων όλων των αγροτών που μένει στα ταμεία του κράτους. Στην συνέχεια το ποσό αυτό δίνεται σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών για πρόσθετη ενίσχυση τους ή για να αποκτήσουν δικαιώματα επιδότησης ως νεοεισερχόμενοι στην αγροτική παραγωγή. Στο εθνικό απόθεμα καταλήγουν και τα ποσά των επιδοτήσεων που για διάφορους λόγους χάνουν ορισμένοι αγρότες αλλά και τα ποσά των επιδοτήσεων κάτω των 250 ευρώ που δεν πληρώνονται στους δικαιούχους όπως προβλέπει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ