× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η κλιματική αλλαγή χτύπησε και την παραγωγή κρασιού

25% κάτω η εκτιμώμενη παραγωγή το 2021 σε σχέση με το 2020

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/10/2021

Η κλιματική αλλαγή χτύπησε και την παραγωγή κρασιού

Η ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρικής Συνεταιριστική Οργάνωση των Αμπελουργών) σε ανακοίνωση της αναφέρει μείωση της παραγωγής κρασιού στην χώρα κατά 25,09% το 2021 σε σχέση με το 2020. Ειδικότερα η παραγωγή κρασιού έφθασε στα 1,7 εκατ. εκατόλιτρα όταν ένα χρόνο πριν είχε διαμορφωθεί στα 2,28 εκατ. εκατόλιτρα.  

Η συνεταιριστική οργάνωση των αμπελουργών εκτιμά ότι τα καιρικά φαινόμενα της φετινής χρονιάς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση της παραγωγή καθώς οι αμπελώνες της χώρας χτυπήθηκαν από χαλαζοπτώσεις, παγετούς και διαδοχικούς καύσωνες.  Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με βάσεις τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας. Τα οριστικά αποτελέσματα για την παραγωγή κρασιού της φετινής χρονιάς αναμένονται το Απρίλιου του 2022.

Κατά κατηγορία οίνων σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων που προέβη η ΚΕΟΣΟΕ, η παραγωγή εμφανίζει διακυμάνσεις σχετικά και την προηγούμενη χρονιά που αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Αντίστοιχα μειωμένος εμφανίζεται ο όγκος της οινοπαραγωγής του 2021 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, κατά 28,88%.

«Η μείωση του όγκου οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09%, επιδρά αρνητικά και στο εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών, παρά την μικρή αύξηση 5%-8% που παρατηρήθηκε στις τιμές των οινοσταφύλων στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, γεγονός που θα εντείνει την παρατηρούμενη ήδη εγκατάλειψη των μικρών κυρίως αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Ήδη στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ συζητήθηκε η διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος εξαιτίας της απουσίας ελέγχων «επιτρέπει» την μαζική είσοδο στον τομέα σταφυλιών που δεν επιτρέπεται να οινοποιηθούν, επίσης συζητήθηκε η απουσία στρατηγικής στην παραγωγική διαδικασία σταφυλιών που τροφοδοτούν μαζικά την οινοβιομηχανία. Οι δυο αυτές πρακτικές συμβάλλουν, ώστε τελικά να καθηλώνονται οι τιμές των οινοσταφύλων, με απότοκο την δημιουργία ισχυρών τάσεων εγκατάλειψης της καλλιέργειας» τονίζει σε ανακοίνωση της η ΚΕΟΣΟΕ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρασί: Μείωση παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγών

Παρά την μεγάλη μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ε.Ε. συνεχίζεται η εφαρμογή της απόσταξης κρίσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ράβε ξήλωνε με τα Οικολογικά Σχήματα

Σφυρίζει αδιάφορα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατανομή των χρηματοδοτήσεων στα σχέδια βελτίωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κομισιόν: Πτώση της κατανάλωσης και των εξαγωγών ελαιολάδου

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου ενθαρρύνουν την στροφή των καταναλωτών σε άλλα φυτικά έλαια αναφέρει η βραχυπρόθεση ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τομέα του ελαιολάδου
ΑΓΡΟΤΕΣ

GeoΣυμβουλευτική: Το ελαιόλαδο στη Λέσβο

«Η όρεξη των νέων παραγωγών σε συνδυασμό με τις συμβουλές και τις οδηγίες ορθής γεωργικής πρακτικής των ειδικών, στρώνουν το μονοπάτι που οδηγεί στο ξέφωτο της αναγνώρισης του τόπου μας παγκοσμίως»
ΑΓΟΡΑ

Καλοκαιρινό ωράριο για τα καταστήματα της Μυτιλήνης

Ανοιχτά τρία απογεύματα την εβδομάδα έως τις 9 το βράδυ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αθέατος εμπορικός πόλεμος του ελαιολάδου

Ισπανο-Ιταλική διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς του υγρού χρυσού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η τραγωδία των αγροτικών πληρωμών

Σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη για τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτική Στέγη: Η δύναμη του Αγρότη

Στεγάζεται σε ένα μεγάλο σύγχρονο ιδιόκτητο χώρο στην Καλλονή και σε νέο κατάστημα στη Λάρσο