× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σκληρό παζάρι για τις τιμές του γάλακτος

Στα 1,20 ευρώ η επικρατούσα τιμή του πρόβειου γάλακτος

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/10/2021

Σκληρό παζάρι για τις τιμές του γάλακτος
' χρόνος ανάγνωσης

Η επικρατούσα τιμή του πρόβειο γάλακτος σε πανελλαδικό επίπεδο φαίνεται να διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχουν και περιοχές που έχουν κλειστεί συμφωνίες με τιμή παραγωγού στα 1,3 ευρώ το κιλό.  Η μεγάλη ζήτηση για τυροκομικά προϊόντα οδήγησε στην άνοδο των τιμών.

Φέτος οι πρώτες συμφωνίες για τις τιμές του πρόβειου γάλακτος οριστικοποιήθηκαν τον Ιούλιο, παρότι οι παραδόσεις του γάλακτος θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Κρήτη (που είναι εκτός της ζώνης παραγωγής φέτας) από το Σεπτέμβριο έχει γνωστοποιηθεί συμφωνία για την αγορά πρόβειου γάλακτος με τιμή παραγωγού στο 1,00 ευρώ το κιλό. Στο Αγρίνιο υπάρχει συμφωνία για αγορά πρόβειου γάλακτος στα 1,25 ευρώ το κιλό και στον Έβρο 1,20 ευρώ το κιλό. Η δε τιμή του κατσικίσιου γάλακτος διαμορφώνεται κυμαίνεται από τα 0,65 ως τα 0,70 ευρώ το κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Λέσβο η τυροκομική επιχείρηση του κ. Μπαταγιάννη έκανε την αρχή κλείνοντας συμφωνία με τον συνεταιρισμό της Αγίας Παρασκευής δίνονταν τιμή παραγωγού 1,08 ευρώ ανά κιλό για το πρόβειο γάλα. Ακολούθησαν άλλες τυροκομικές επιχειρήσεις που ανέβασαν την τιμή παραγωγού στα 1,2 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα. Την προηγούμενη εβδομάδα τοπική τυροκομική επιχείρηση προσπάθησε να κλείσει συμφωνία με συνεταιρισμούς της βόρειας Λέσβου με τιμή παραγωγού στα 1,15 ευρώ. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Η τιμή του κατσικίσιου γάλακτος στην Λέσβο ακολουθεί τον «κανόνα» που λέει ότι διαμορφώνεται στα 2/3 της τιμής του πρόβειου γάλακτος.

Το παζάρι στην αγορά γάλακτος του νησιού συνεχίζεται και οι συνεταιρισμοί συνεκτιμούν κι άλλα στοιχεία όπως είναι: 1) ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής των κτηνοτρόφων από την τυροκομική επιχείρηση, 2) η τιμή που θα δώσει η κάθε τυροκομική επιχείρηση για το κατσικίσιο γάλα, 3)η πιθανή προκαταβολή που θα δοθεί στο συνεταιρισμό, 4) αν η τυροκομική επιχείρηση θα απορροφήσει το γάλα που θα παραχθεί τους καλοκαιρινούς μήνες ή όχι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κίνηση στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης ανεβαίνει παρά την ακρίβεια

Αύξηση 4% στους επιβάτες το 2025 και 11,1% μόνο τον Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της Fraport
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται με σύμβαση εργασίας διάρκειας έξι μηνών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ