× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κόντρα ΟΠΕΚΕΠΕ – Neuropublic για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Ανησυχούν οι αγρότες για την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/10/2021

Κόντρα ΟΠΕΚΕΠΕ – Neuropublic για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Μια παλιά λαϊκή παροιμία λέει «όταν στο βάλτο παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Φοβόμαστε πως αυτή η παροιμία θα βρει την εφαρμογή της στην περίπτωση των 670.000 αγροτών, δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων, που αναμένουν στο τέλος του Οκτωβρίου να πάρουν στα χέρια τους την προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων που δικαιούνται για το τρέχον έτος, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με εξαίρεση την περυσινή χρονιά. Τα βουβάλια που παλεύουν είναι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την μια πλευρά και η εταιρεία Neuropublic. Η αντιπαράθεση τους αφορά το διαγωνισμό για τον νέο τεχνικό σύμβουλο του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πραγματικό διακύβευμα είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του πληροφοριακού συστήματος του οργανισμού.
Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύσαμε την ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμής των επιδοτήσεων) και με την οποία γνωστοποιούσε την έναρξη νέου διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου τεχνικού συμβούλου για το πληροφοριακό σύστημα του οργανισμού. Στην ανακοίνωση αυτή ο Οργανισμός υποστήριζε ότι η νέα προκήρυξη είναι νομικά άρτια και διαμορφώθηκε με την ουσιαστική συμβολή νομικού συμβούλου. Στην εν λόγω ανακοίνωση απάντησε σήμερα ο νυν τεχνικός σύμβουλος του ΟΙΠΕΚΕΠΕ, η εταιρεία Neuropublic, η οποία με δηκτικό ύφος σημειώνει πως ο προηγούμενος διαγωνισμός ακυρώθηκε με την απόφαση 1510 της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και μάλιστα «με μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και αναλυτικότατη αιτιολογία». Στο ίδιο ύφος η εταιρεία υποστηρίζει πως η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στην ουσία μια απολογία προς πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και προς τους αγρότες.
«O ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι για να μπορέσει να εξασφαλίσει την νόμιμη και επιτυχημένη εκτέλεση του βασικού του έργου που είναι ο έλεγχος των πληρωμών των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και για να προβεί στην αναδιάρθρωση και τον εξ ορθολογισμό της λειτουργίας του Οργανισμού, οφείλει να συμμορφωθεί πλήρως όχι μόνο με το διατακτικό, αλλά κυρίως με το σκεπτικό της υπ’ αριθ. 1510/2021 απόφασης της ΑΕΠΠ.  Σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης αυτής η ήδη ακυρωθείσα Διακήρυξη περιείχε όρους και απαιτήσεις «ασαφείς, υπέρμετρους, ατεκμηρίωτους, αδικαιολόγητα περιοριστικούς του ανταγωνισμού, βλαπτικούς –απομειωτικούς της ευχέρειας συμμετοχής, υπερακοντίζοντες κατά την κοινή πείρα και τα συνηθιζόμενα σε διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων το εύλογο μέτρο, ελλείποντες κάθε σχέσης αναγκαιότητας και αναλογικότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει» αναφέρει στην συνέχεια η εταιρεία Neuropublic. Τέλος με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο προειδοποιεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ πως δεν θα δεχθεί να γίνει διαγωνισμός με παράνομους όρους και με απαιτήσεις που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος, θα υπόκεινται πάντα σε πειθαρχικό, δικαστικό και εισαγγελικό έλεγχο για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Δηλαδή πρακτικά η εταιρεία λέει πως είναι σε ετοιμότητα να προσφύγει σε κάθε αρμόδια αρχή και για την νέα προκήρυξη του διαγωνισμού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έτοιμος για πλήρη συμμόρφωση με εντολές της Κομισιόν δήλωσε ο Αυγενάκης

Νέα συνάντηση τεχνικού χαρακτήρα στις 11 Ιουνίου στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και των στελεχών της Κομισιόν
ΕΡΓΑΣΙΑ

Οριστικά αποτελέσματα για πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Λέσβου

Αφορά στην Πράξη: «Βελτίωση Δεξιοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο».
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΑΤΗΕΝΑ: ο πρώτος ελληνικός Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου!

Πραγματοποιείται ετησίως από το 2016
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Μέσα από τη συνεργασία και την αναβίωση των αμπελώνων, η Ανεμώτια αναπτύσσεται

Για τις δράσεις του Σωματείου Αμπελουργών και της Κοιν. Σεπ «Ηφαίστειο» μιλήσαμε με τον Μιχάλη Μαρμάρου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Λιγότερη γραφειοκρατία για τους αγρότες

Πέντε νέες υπηρεσίες που αφορούν τους αγρότες εντάχθηκαν στο gov.gr
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπορικές καντρίλιες με άδειες τις δεξαμενές ελαιολάδου

Προσπαθούν να μηδενίσουν τις εμπορικές πράξεις στην χονδρική αγορά για να πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το ελαιόλαδο στην Ελλάδα και στο νησί της Λέσβου

Η «Παπαδέλλης Χαράλαμπος & ΣΙΑ Ο.Ε.» έχει δεσμευτεί για την παραγωγή και διάθεση του ποιοτικότερου και γευστικότερου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο νομικό πλαίσιο για τους ελέγχους σε ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα

Φραγμό στις «ελληνοποιήσεις» υπόσχεται για ακόμη μια φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν με τρελά κέρδη οι τράπεζες

Αύξηση κερδών 38% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αυτά είναι τα δρομολόγια του Sporades Star

Αναμένεται η έγκριση τους από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Μπάσιμο της Sea Jet στο Βόρειο Αιγαίο με υπερήλικα... πλοία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιγμα της Λέσβου στην Γερμανική τουριστική αγορά

Συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτη Χατζηκυριάκο για τα όσα είδε, άκουσε και έμαθε στην IT Berlin
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ