× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα διαστημικά καμάρια της Λέσβου

Ο Ηλίας Θεοδωρίδης, ο Ηλίας Ψυρούκης και ο Στρατής Τσιρτσής δημιούργησαν τον πανελλήνιο διαστημικό διαγωνισμό CanSat και «εκτοξεύουν» τα όνειρά τους

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 26/9/2021

Τα διαστημικά καμάρια της Λέσβου

Πίσω στο 2010 μια ομάδα μαθητών του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης με τον καθηγητή τους Γιώργο Κοντέλλη έλαβαν μέρος στον πρώτο ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), κατασκευάζοντας ένα εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. Ο καθηγητής τους, ήταν εκείνος που τους έκανε να βρουν αυτό που έψαχναν, να πάρουν τα κλειδιά του σχολικού εργαστηρίου και να ξενυχτούν, να συμμετέχουν με επιτυχία σε διαγωνισμούς διαστήματος και στη συνέχεια να «εκτοξευτούν» παρέα.
Το 2012, μια νέα ομάδα από το ίδιο σχολείο μαζί με τον κ. Κοντέλλη εκπροσώπησε την Ελλάδα στον δεύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό και κατέκτησε τη 2η θέση! Από τότε το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης είναι το σχολείο με τις περισσότερες συμμετοχές σε διαγωνισμούς CanSat (2010, 2012, 2014, 2017, 2018) και βραβεία (2012, 2014) στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ταξίδι όμως δεν τελειώνει εκεί. Το 2015, τρεις Mυτιληνιοί, ο Ηλίας Ψυρούκης, ο Ηλίας Θεοδωρίδης και ο Στρατής Τσίρτσης, δημιούργησαν τον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece. Το όραμα τους ήταν οι μικροί δορυφόροι που κατασκεύασαν εκείνοι και άλλοι μαθητές στη Μυτιλήνη να μπουν σε κάθε σχολείο και πανεπιστήμιο της χώρας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία για πρώτη φορά!
Πρώτο τους μέλημα η SPIN, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Space Innovation που ίδρυσαν το 2017 και κατάφερε εν μέσω πανδημίας να απασχολεί 60 εθελοντές! Η έδρα τους ένας φιλόξενος χώρος στο Μεταξουργείο, αλλά και ένα εργαστήριο του Χημικού στο ΕΜΠ με το οποίο συνεργάζονται. Η δική τους SPIN, λοιπόν, σχεδιάζει πυραύλους που θα πετά σε λίγο καιρό δορυφόρους.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2021 ξεκινάει ο 5ος διαγωνισμός CanSat in Greece που διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC) και με την υποστήριξη του National Geographic. Οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος θα εκτελέσει μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος αυτός θα εκτοξευθεί, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο και στη συνέχεια θα αποδεσμευτεί από αυτόν.

Μετά την αποδεύσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος θα προσγειωθεί με ασφάλεια με χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα. Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια ομάδα της μαθητικής κατηγορίας προκρίνεται στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe. Η νικητήρια ομάδα της φοιτητικής κατηγορίας προκρίνεται στον παγκόσμιο διαγωνισμό του WCRC.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό επισκεφθείτε το cansat.gr και το space-innovation.org ή στείλτε email στο [email protected].

*To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό της Λέσβου ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης