× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Οι Τούρκοι ψαράδες αλωνίζουν το Αιγαίο με την ανοχή της ελληνικής πολιτείας»

Σοβαρές καταγγελίες των ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών Μιχάλη Καραντώνη και Κώστα Καραμανώλη οι οποίοι βιώνουν κάθε μέρα τη δραστηριότητα των συναδέλφων τους στις ελληνικές θάλασσες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/9/2021

«Οι Τούρκοι ψαράδες αλωνίζουν το  Αιγαίο με την ανοχή  της ελληνικής πολιτείας»

«Οι παραβάσεις των Τούρκων αλιέων, δεν είναι ποινικό αδίκημα», αποκαλύπτουν οι ψαράδες του νησιού μας μιλώντας στο «Ν» σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, με τους Τούρκους συναδέλφους τους, να μπαίνουν ανενόχλητοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να ψαρεύουν χωρίς να έχουν την παραμικρή συνέπεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Ν» συνάντησε τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λέσβου Μιχάλη Καραντώνη και τον ιδιοκτήτη αλιευτικού σκάφους Κώστα Καραμανώλη, στο λιμανάκι της Παναγιούδας, και μίλησε μαζί τους για το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά τις  συνεχόμενες προκλήσεις των Τούρκων αλιέων στα ελληνικά χωρικά ύδατα που δεν διστάζουν να φτάνουν μέχρι και λίγα ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές.

Οι δύο αλιείς αναφέρθηκαν σε έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι η διενέργεια αλιείας από τα αλιευτικά σημαίας Τουρκίας εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα. Το έγγραφο αυτό σημειώνουν οι Κώστας Καραμανώλης και Μιχάλης Καραντώνης δείχνει ούτε λίγο ούτε πολύ πως οι Τούρκοι ψαράδες μπορούν ανενόχλητοι να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά χωρίς να έχουν καμία ποινική και νομική συνέπεια.

Η  διάταξη αυτή αναφέρεται σε Προεδρικό Διάταγμα του 2019 και προβλέπει μόνο διοικητικά πρόστιμα όπως, δηλαδή, ισχύει για τους Έλληνες ψαράδες σε περίπτωση παραβιάσεων του νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Έλληνες ψαράδες ωστόσο,  σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Καραντώνης σε περίπτωση που περάσουν τα χωρικά ύδατα κάτι που μόνο εκ παραδρομής μπορεί να συμβεί φυσικά, έχουν σοβαρότατες ποινικές ευθύνες και πρόστιμα τόσο από την πλευρά του τουρκικού κράτους όσο και από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας».

Περιγράφοντας την κατάσταση ο Μιχάλης Καραντώνης σημείωσε ότι οι Τούρκοι αλιείς μπαίνουν στα ελληνικά ύδατα κατά ομάδες και δεν τολμά να πλησιάσει στις περιοχές που βρίσκονται κανένας Έλληνας ψαράς, άλλωστε επισημαίνει οι αναφορές Ελλήνων ψαράδων από διάφορες περιοχές του Αιγαίου είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα λοιπόν που οι Τούρκοι ψαράδες λυμαίνονται το Αιγαίο χρησιμοποιώντας μεγάλα αλιευτικά εργαλεία και κατασπαράσσοντας στην κυριολεξία τα αλιεύματα των ελληνικών υδάτων, η χώρα μας προχωρά στην απαγόρευση χρήσης της βιντζότρατας η οποία αποτελεί ένα παραδοσιακό εργαλείο το οποίο δεν μπορεί  να καλύψει ούτε το 2% της ελληνικής  ακτογραμμής.

Στο θέμα αυτό αναφέρεται ο ιδιοκτήτης αλιευτικού σκάφους Κώστας Καραμανώλης  οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων πως η ελληνική πολιτεία κρατά δεμένες τις βιντζότρατες εδώ και 1,5 χρόνο με πρόφαση την προστασία του αλιευτικού πλούτου, αφήνει όμως από την άλλη του Τούρκους να αλωνίζουν χωρία καμία συνέπεια στο Αιγαίο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση