× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα συγγενικά πνευματικά δικαιώματα πνίγουν την εστίαση

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Καταστημάτων εστίασης για τις πιέσεις που δέχονται τα καταστήματα να πληρώσουν συγγενικά δικαιώματα σε εταιρείες χωρίς ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική

Δημοσίευση 22/9/2021

Τα συγγενικά πνευματικά δικαιώματα πνίγουν την εστίαση

Στο ζήτημα της πληρωμής των Συγγενικών - Πνευματικών δικαιωμάτων και στις πιέσεις που υφίστανται τα καταστήματα εστίασης από διάφορες εταιρείες που ενοχλούν τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες απαιτώντας αμοιβές χωρίς ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική, αναφέρεται  σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των συλλόγων εστίασης της χώρας, Estiasigreeece, η οποία συνυπογράφεται και από το Σύλλογο Εστίασης Μυτιλήνης «Ασπίδα». Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων η Estiasigreeece σημειώνει ότι τα καταστήματα αποδέχονται μεν ότι πρέπει να πληρώνουν τα συγγενικά πνευματικά  δικαιώματα, αυτό όμως όπως σημειώνουν πρέπει να γίνεται με βάση ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων: 

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια συνεχόμενη πίεση σε επιχειρηματίες της εστίασης για την είσπραξη αμοιβής των Συγγενικών-Πνευματικών δικαιωμάτων.

Η estiasigreece ως ένας φορέας διαλόγου βγαίνει μπροστά και παίρνει ξεκάθαρη και σαφή θέση για τα δικαιώματα των εταιριών. 
Όπως και στο παρελθόν σταθερό αίτημα μας είναι η ύπαρξη ενός Οργανισμού-Εταιρείας Συλλογικής Διαχείρισης στην οποία θα καταβάλουν τα καταστήματα την αναλογική αμοιβή και αυτός με την σειρά του να κάνει την σωστή κατανομή στις εταιρείες, όπως γίνεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να συμβαδίζει με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις παρέχοντας προστασία τόσο στους δικαιούχους όσο και στις επιχειρήσεις εστίασης.
Δεν γίνεται καθημερινά να επικοινωνούν εταιρείες και να απαιτούν αμοιβές χωρίς σωστή τιμολογιακή πολιτική, να απειλούν ότι θα κινηθούν νομικά και να μην αποστέλλουν τον πλήρη κατάλογο με το ποια τραγούδια εκπροσωπούν.
Έτσι η εστίαση γίνεται έρμαιο των εταιρειών, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από το κράτος για το ποια πρέπει να πληρώσουμε, αφού πολλές από αυτές έχουν δικαστικές διαμάχες για την νομιμότητα τους ή με τους ίδιους τους δημιουργούς ή και ακόμα μεταξύ τους ζητώντας την ανάκληση αδειών εκατέρωθεν. Σίγουρα αυτό από μόνο του μας δημιουργεί απορίες και δυσπιστία, διότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.
Η estiasigreece δέχεται ότι πρέπει να καταβάλλονται Συγγενικά & Πνευματικά Δικαιώματα, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζοντας κανόνες. Το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι μεγάλο και χρόνιο για την εστίαση, τους τελευταίους 18 μήνες όμως έγινε τεράστιο λόγο των παρατεταμένων lockdown.
Η άποψη μας λοιπόν είναι σαφή και ξεκάθαρη :
• Δημοσίευση άμεσα των ρεπερτορίων όλων των εταιριών για να είναι ξεκάθαρο ποιος εκπροσωπεί ποιον. (Δεν γίνεται όλες οι εταιρίες να απαιτούν το 100% του καταλόγου τους χωρίς να ξέρουμε ακριβώς ποια εκπροσωπούν).
• Δημοσίευση των τιμοκαταλόγων. Δεν μπορεί να γίνετε τιμολόγηση κατά το δοκούν.
• Όταν υπάρχει τιμολόγηση από δύο και πλέον εταιρίες δεν μπορεί να απαιτείται καταβολή ολόκληρου κατάλογου και από τις δύο ή τρεις εταιρείες. Ανάλογα το ρεπερτόριο της επιχείρησης θα πρέπει να γίνει ποσοστιαία κατανομή. (Π.χ. 60% του τιμοκαταλόγου στην μία εταιρεία, το 40% στην άλλη).
            •         Λόγω των έκτακτων συνθηκών και των επιπτώσεων από τα ληφθέντα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID -19 με την υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας καταστημάτων βάσει σχετικών ΚΥΑ, κατά τους μήνες από Μάρτιο 2020 έως Μάιο 2020, καθώς και από Νοέμβριο 2020 έως Μάιο 2021, για τον υπολογισμό της αναλογούσας συνολικής αμοιβής των ετών 2020 και 2021 δεν θα να προσμετράτε για τα εν λόγω καταστήματα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατά το οποίο παρέμειναν κλειστά, βάσει των ανωτέρω. Το αυτό θα ισχύσει και σε περίπτωση που εκδοθούν τυχόν νέες ΚΥΑ οι οποίες θα προβλέπουν νέα αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, για το χρονικό διάστημα μεταξύ των μηνών από Ιούνιος 2021 έως Δεκέμβριο 2021.
            •     Για τους μήνες που υπολειτουργήσαμε είτε με μόνο καθήμενους, είτε με αποστάσεις, είτε μόνο σε εξωτερικούς χώρους, το τίμημα δεν μπορεί να ξεπερνάει το 50% του τιμοκαταλόγου στην χαμηλή κλίμακα αφού οι υγειονομικοί περιορισμοί δεν επέτρεπαν να λειτουργήσει ο χώρος με τα κριτήρια της άκρως απαραίτητης.
• Προτείνουμε το αίτημα μας να γίνει αποδεκτό από το σύνολο των επιμέρους τοπικών Συλλόγων εστίασης και να μην υπάρξει καμία σύμβαση χωρίς να ληφθεί υπόψη η περίοδος της πανδημίας.
• Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση για όλους τους Συλλόγους της χώρας και ξεκινάμε επαφές με μεγάλο Δικηγορικό γραφείο για να διασφαλίσουμε όλα τα μέλη μας.
• Ζητάμε επίσημα από την Κυβέρνηση να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει την θέση της σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ότι  επιθυμεί και η ίδια. Το θέμα είναι και πολιτικό. Η ηθική δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη νομιμότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Estiasigreeece

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες εκτός πληρωμής των επιδοτήσεων

Άλλα υποσχέθηκαν κι άλλα έκαναν κυβέρνηση και ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λιβανός: Είμαστε ανυποχώρητοι στην προστασία του ελληνικού μελιού

Χρήσιμο εργαλείο το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πληρωμή 114,5 εκατ. ευρώ σε 30.000 δικαιούχους αγρότες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε τους δικαιούχους των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την καρπόπτωση στους ελαιώνες

Αναμένονται οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για την καταγραφή
ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακή αναβάθμιση και για τις μισθωμένες κατοικίες

Ως 65% το ποσοστό επιδότησης που δίνει το πρόγραμμα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλη μια ανάκληση πιστοποίησης ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα

Μετά τα τυροκομεία έλεγχοι και στα τυποποιήτηρια ελαιολάδου
ΕΡΓΑΣΙΑ

11 θέσεις στη ΔΕΔΔΗΕ Νομού Λέσβου

Το νέο προσωπικό θα υπογράψει 8μηνη σύμβαση εργασίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετά την ακαρπία ...ήρθαν και οι νοτιάδες

Έκκληση στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση από τους ελαιοπαραγωγούς της Άντισσας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

Από 30 έως 50% ακριβότερα τα Χριστουγεννιάτικα είδη και τα παιχνίδια

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Βαγγέλης Μολυβιάτης μιλά για την αγορά των εποχικών ειδών και την κίνηση στα καταστήματα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες συνεργασίες αναζητά η ΕΑΣ Λέσβου

Προτεραιότητες η αξιοποίηση του τυποποιητηρίου ελαιολάδου και του πυρηνελαιουργείου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησαν τα σεμινάρια μελισσοκομίας στην Λήμνο

«Στόχος η παραγωγή προϊόντων που ταυτίζονται με τον τόπο μας» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Καλλονής

Ξεκινά στις 18 Δεκεμβρίου σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής