× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο 1,08 ευρώ το κιλό η τιμή του γάλακτος τη νέα περίοδο

Κλείνει συμφωνία τις επόμενες ημέρες ο Συνεταιρισμός της Αγίας Παρασκευής με τον Μπαταγιάννη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/9/2021

Στο 1,08 ευρώ το κιλό η τιμή του γάλακτος τη νέα περίοδο

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τυροκομικών μονάδων και των παραγωγών της Λέσβου για τη νέα γαλακτοκομική  περίοδο η οποία αναμένεται να ανοίξει μέσα στο Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και η κατάσταση είναι ακόμη αρκετά ρευστή και το οικονομικό πλαίσιο σχετικά δύσκολο με δεδομένο ότι οι τιμές των ζωοτροφών παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί προετοιμάζονται για το χειμώνα που έρχεται κάνοντας τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τους εμπόρους και τους τυροκόμους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Αγίας Παρασκευής είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για τη διάθεση του γάλακτος τη νέα σεζόν με την τυροκομική μονάδα του Μπαταγιάννη η οποία διατηρεί τυροκομική μονάδα στο Μανταμάδο. Η τιμή που φέρεται να είναι στο τραπέζι της συζήτησης είναι 1,08 ευρώ ανά κιλό γάλα.

Προς το παρόν η συμφωνία δεν έχει κλείσει ούτε έχουν μπει σχετικές υπογραφές ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εκεί θα καταλήξει η συζήτηση και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η τιμή αυτή θα αποτελέσει οδηγό – βάση διαπραγμάτευσης και για τους υπόλοιπους συνεταιρισμούς και παραγωγούς του νησιού μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρυσι ως γνωστόν η τιμή του γάλακτος ξεκίνησε από τα 90 με 92 λεπτά το κιλό και μέχρι σήμερα κινείται σε αυτά τα επίπεδα. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι η αύξηση των 16 λεπτών το κιλό είναι μία πολύ καλή βάση διαπραγμάτευσης η οποία θα αφήσει κέρδος στον παραγωγό. Πρακτικά ωστόσο αυτό δεν ισχύει με δεδομένο ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί σημαντικά και ακόμη εξακολουθούν να ανεβαίνουν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος συνεταιρισμού, η τιμή του γάλακτος ανεβαίνει με σταθερά βήματα όμως η τιμή του καλαμποκιού κάνει καθημερινά άλματα.

Πριν ένα χρόνο η τιμή οι παραγωγοί αγόραζαν το καλαμπόκι προς 21 λεπτά το κιλό ενώ σήμερα η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 25 και 26 λεπτών με έντονα ανοδικές τάσεις. Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι από τα 10 ευρώ που είναι η συσκευασία των 40 κιλών δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 15 ευρώ το επόμενο διάστημα.

Στην  Ηπειρωτική Ελλάδα τώρα, οι πρώτες συζητήσεις που γίνονται με τους παραγωγούς και τους τυροκόμους μιλούν για τιμή κοντά στο 1,20 ευρώ το κιλό, αρκετά υψηλότερη δηλαδή σε σύγκριση με την τιμή που παίρνουν οι παραγωγοί στα νησιά μας. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά αυτή δικαιολογείται όπως αναφέρουν από το μεταφορικό κόστος που πληρώνουν οι εταιρείες για τη μεταφορά του προϊόντος καθώς και από την επιδότηση που παίρνουν οι παραγωγοί των νησιών για το γάλα που τυροκομούν σε μονάδες του νησιού.   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά