× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι θέσεις της Ανταρσίας στο Αιγαίο

Εν όψει των περιφερειακών εκλογών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/5/2019

Οι θέσεις της Ανταρσίας στο Αιγαίο

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά», με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νίκο Μανάβη παρουσιάζει το προεκλογικό της πρόγραμμα- διεκδικητικό πλαίσιο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συμμετέχουμε στις Περιφερειακές εκλογές χωρίς ψευδαισθήσεις για τις διαδικασίες αυτές. Ξέρουμε ότι οι λύσεις έρχονται μόνο μέσα από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, μόνο μέσα από αγώνες επιβάλλονται μόνο με τη σύγκρουση. Συμμετέχουμε στις εκλογές θεωρώντας τες ως ένα ακόμα πεδίο μάχης και σύγκρουσης, ως ένα ακόμα πεδίο για να αντιπαρατεθούμε με λογικές συνδιαχείρισης και συναλλαγής. Θέλουμε, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, στο Περιφερειακό Συμβούλιο να είμαστε να μάτια και τα αυτιά των εργαζόμενων, των ανέργων, των φτωχομεσαίων αγροτών, της νεολαίας, των προσφύγων και πάνω από όλα του κόσμου των εργατικών αγώνων, του αντιφασιστικού – αντιρατσιστικού κινήματος και του κινήματος για την χειραφέτηση των γυναικών.

Με ένα πρόγραμμα – διεκδικητικό πλαίσιο που για μας αποτελεί το αναγκαίο πρόγραμμα στόχων για την ανακούφιση και βελτίωση της ζωής μας στα νησιά.

Ψήφος στην Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά σημαίνει αγωνιστική ψήφος για:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα ημερομίσθια, μείωση του χρόνου εργασίας, αύξηση των ημερών αδείας, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, κοινωνική ασφάλιση για όλους, μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων γυναικών. Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και του ευρωμνημονίου διαρκείας.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση των νοσοκομείων, κέντρων υγείας, σχολείων, παιδικών – βρεφικών σταθμών, αλλά και για την στελέχωση των Δήμων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Παραγωγή ποιοτικών και φθηνών τροφίμων, για ένα αξιοπρεπές εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων. Κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των Συνεταιρισμών που λειτουργούν στα νησιά. Μονομερής κατάργηση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ). Ειδικό σχέδιο για στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στα νησιά με πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών τους. Χτύπημα των τοπικών και πανελλαδικών καρτέλ που κλέβουν τον κόπο του αγρότη. Επιδοτήσεις στους νησιώτες παραγωγούς που να αντισταθμίζουν το υψηλό κόστος παραγωγής και τα φυσικά μειονεκτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπόνηση και εφαρμογή σχεδιασμού για την προστασία του Περιβάλλοντος και τλων φυσικών πόρων των νησιών μας. Με άμεση προτεραιότητα την μείωση της παραγωγής απορριμάτων, την μείωση της σπατάλης του νερού και των προστασιά των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Εκπαίδευση των νησιωτών/τισσών αγροτών και αγροτισσών για την μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και την μείωση της σπατάλης νερού στην αγροτική παραγωγή.

Οργάνωση των εργατών γης γιγενών και μεταναστών σε ενιαίο συνδικάτο για την υπεράσπιση των δικαιώματων τους έναντι των ντόπιων και αλλοδαπών νεοτσιφλικάδων που δημιουργεί η ΚΑΠ στα νησιά μας.

Στήριξη των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων των χωριών των νησιών μας με απαλλαγή από ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές εισφορές. Για να συνεχίζουν να λειτουργούν όσα καφενεία, παντοπωλεία, κρεοπωλεία και λοιπά καταστήματα έχουν μείνει ανοιχτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλληλεγγύη, έμπρακτη σε όσους κι όσες την έχουν ανάγκη (ντόπιους/ ες, πρόσφυγες, μετανάστες /τριες).

Δημόσιος φορέας ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών που θα εξασφαλίζει την δωρεάν μετακίνηση των επιβατών με τα πλοία και φθηνές αεροπορικές μετακινήσεις.

.Δημόσιος φορέας για αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες που να συνδέουν τις πόλεις και τα χωριά των νησιών με τακτικά δρομολόγια σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Δωρεάν μεταφορά για όλους και όλες τους νησιώτες με τα λεωφορεία του φορέα αυτού.

Κεντρικός σχεδιασμός για την οικιστική ανάπτυξη των πόλεων και των χωριών των νησιών μας ώστε να μειωθεί το κόστος των κατοικιών.

 

Μέτωπο υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών ελευθεριών ενάντια στο φασισμό.

Ίσα δικαιώματα σε όλους και σε όλες, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, εθνικότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα παιδιά των μεταναστών-τριών που γεννήθηκαν ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα να παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια

Γενναία επιχορήγηση της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό η οποία μπορεί να υπάρξει μόνο με μονομερή διαγραφή του χρέους και επιστροφή των κλεμμένων και εθνικοποιημένους – κρατικοποιημένους τους κλάδους στρατηγικής σημασίας.

Αυξημένη, κλιμακωτά, φορολογία στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντίστοιχη μείωση των φόρων για τους εργαζόμενους.

Πλήρεις ποιοτικές και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ, που παραδίδουν τα πάντα στους ιδιώτες.

.Δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους. Να ανεγερθούν νέες μονάδες υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού των νησιών.

Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ενιαία πανεπιστημιακή μόρφωση για όλους, με ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Να δημιουργηθούν νέες φοιτητικές εστίες – όπου είναι αναγκαίες – και νέες πανεπιστημιακές σχολές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε άμεση σύνδεση με τις λαϊκές ανάγκες.

Ελεύθερη συμμετοχή στα κοινά, δικαίωμα το οποίο πρέπει να το απολαμβάνουν ανεμπόδιστα και ισότιμα όλοι/ όλες οι κάτοικοι των νησιών και οι εκλογές να διεξάγονται με απλή ανόθευτη αναλογική.

Πολιτισμό για όλους – όλες και όχι τους λίγους κι εκλεκτούς της δήθεν «ανώτερης» κοινωνικής οικονομικής και πνευματικής ελίτ.

Τουρισμό ως πολιτισμική διαδικασία γνωριμίας ανάμεσα στους λαούς, κάτι που αντιστρατεύεται τη λογική του κέρδους των κολοσσών της τουριστικής βιομηχανίας. Ο τουρισμός για εμάς είναι ταυτισμένος με το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων στην ξεκούραση και στην αναψυχή.

Συμμετοχή και αποφασιστική στήριξη των τοπικών κινημάτων (π.χ. ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στο κόψιμο του ρεύματος, στις ανεμογεννήτριες και τις εξορύξεις πετρελαίου).

Μέτωπο ενάντια στον πόλεμο και στον εθνικισμό, για εδραίωση της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών και ενάντια στα πολεμοκάπηλα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Έξω το ΝΑΤΟ και η FRONTEX από το Αιγαίο.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση