× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους» από το Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή

Διήμερο δράσεων στο οποίο περιλαμβάνεται η παρουσίαση του βιβλίου «Οι πετράδες της Λέσβου. Κοινωνικά δίκτυα, τεχνικές και τοπική ιστορία (1850-1950)» του δρ Χρήστου Ν. Χατζηλία

Δημοσίευση 16/9/2021

«Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους» από το Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
' χρόνος ανάγνωσης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με θέμα     «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους», και οργανώνει διήμερο δράσεων για την παρουσίαση της έκδοσης Οι πετράδες της Λέσβου. Κοινωνικά δίκτυα, τεχνικές και τοπική ιστορία (1850-1950) του δρ Χρήστου Ν. Χατζηλία, στην Αγία Παρασκευή και στο Σκαλοχώρι της Λέσβου.

Αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου (ώρα 17:30), με σημείο συνάντησης την πλατεία της Αγίας Παρασκευής, θα περπατήσουμε και θα γνωρίσουμε δημόσια και ιδιωτικά λιθόκτιστα κτίσματα και κατασκευές του χωριού, με βασικό οδηγό τον συγγραφέα Χρήστο Χατζηλία Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της έκδοσης στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (ώρα 19:00). Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, με θέμα «Οι πετράδες της Λέσβου και τα κοινωνικά-ιστορικά-πολιτισμικά-οικονομικά τους συμφραζόμενα. Η περίπτωση του Σκαλοχωρίου και της Ανεμότιας»· ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής ΠΜΣ «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία», Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, με θέμα «Η πέτρα ως υλικό. Χαρακτηριστικά, χρήσεις και απειλές» και ο ιστορικός και Πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Σπουδών, δρ Στρατής Αναγνώστου, με θέμα «Οι πετράδες της Λέσβου την περίοδο 1850-1950». Θα παρέμβει ο συγγραφέας του τόμου Χρήστος Χατζηλίας, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με ντόπιους πετράδες και με το κοινό. Η βραδιά θα κλείσει μουσικά με τη συμμετοχή μελών της χορωδίας Canta λαλούν υπό τη μαέστρο Μαρίζα Βαμβουκλή. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου (ώρα 11:00) οργανώνεται περιήγηση στο Σκαλοχώρι της βορειοδυτικής Λέσβου, όπου θα συζητήσουμε για τις λιθόκτιστες κατασκευές του χωριού με τον Χρήστο Χατζηλία. Στο Σκαλοχώρι, μια από τις δυο μελέτες περίπτωσης της έκδοσης αλλά και γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο περιβάλλον εργασίας των πετράδων, να γνωρίσουμε χαρακτηριστικά τους έργα, να κατανοήσουμε εκφάνσεις του «πολιτισμού της πέτρας». Η δράση θα ολοκληρωθεί στην πλατεία του Σκαλοχωρίου, με σύντομη παρουσίαση της έκδοσης από την ιστορικό Μαρία Σταματογιαννοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Ο καιρός της πέτρας: η συμβολή του βιβλίου του Χρήστου Χατζηλία στην ιστοριογραφία της Λέσβου (1850-1950)», καθώς και από την αρχιτεκτόνισσα μηχανικό ΕΜΠ Ιωάννα Βαλλίνα, Msc Κοινωνικής και Ιστορικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Πώς “βλέπουμε” τα πετρόκτιστα σήμερα; Ερμηνείες και απόψεις».

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για την περιήγηση στην Αγία Παρασκευή και για τη βιβλιοπαρουσίαση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (25/9).

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 2253032300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Λέσβο διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Κίνδυνος να μην λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία του νησιού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην αγορά της Μυτιλήνης

Ενημέρωση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στην πλατεία Σαπφούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ‑Οδηγητή στη Μυτιλήνη

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέες ειδικότητες, αλλά λιγοστές αιτήσεις στην ΣΑΕΚ Μυτιλήνης

Κινδυνεύει να χαθεί το παράρτημα της Καλλονής. Ελάχιστο ενδιαφέρον ακόμη και για το τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων που θα λειτουργήσει εκεί -Συνέντευξη με τον διευθυντή Νίκο Μακαρώνη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

«Να μπει τέλος σε πρακτικές που ντροπιάζουν το νησί»

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης για τα περιστατικά κακοποίησης αλόγων σε πανηγύρια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου συμμετέχουν οι οικοδόμοι της Λέσβου

Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Λιγότερα τροχαία στο Βόρειο Αιγαίο, περισσότερα θανατηφόρα

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου