× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μηνυτήρια αναφορά για τη δυσοσμία στο Esso PAPAS στο Πλωμάρι

Μαύρο καλοκαίρι πέρασαν οι κάτοικοι οι οποίοι δεν μπορούσαν να σταθούν στα σπίτια τους από τη μυρωδιά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/9/2021

Μηνυτήρια αναφορά για τη δυσοσμία στο Esso PAPAS στο Πλωμάρι
Φωτογραφία plomarinews.gr

Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης κατά παντός υπευθύνου και κυρίως κατά της ΔΕΥΑΛ, ετοιμάζονται να καταθέσουν οι κάτοικοι της περιοχής Esso PAPAS του Πλωμαρίου, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν πλέον τη δυσοσμία στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μία περιοχή πολύ κοντά στη θάλασσα, όπου δραστηριοποιούνται καταστήματα, ταβέρνες ενώ υπάρχουν και αρκετά σπίτια. Δυστυχώς όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής το πρόβλημα της δυσοσμίας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια περίπου δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν κάποιες φορές να σταθούν ούτε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Το θέμα είχε αναδείξει το «Ν» μέσα από αναλυτικό ρεπορτάζ και ραδιοφωνική συνέντευξη στο «Ν» 99 fm με τον κάτοικο της περιοχής Μανώλη Καραμβάση ο οποίος είχε περιγράψει αναλυτικά την κατάσταση που βιώνουν οι περίοικοι τα τελευταία χρόνια.  Όπως είχε πει χαρακτηριστικά  η δυσοσμία είναι τόσο έντονη που κάποιες στιγμές δεν μπορούν  να πάρουν  ανάσα μέσα στα σπίτια τους. «Η περιοχή μας, είχε τονίσει, είναι πολύ όμορφη και κοντά στη θάλασσα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει καταστραφεί εξαιτίας της κατάστασης αυτής. Έχουν κλείσει και μαγαζιά που λειτουργούσαν εκεί και είναι απολύτως λογικό. Δεν μπορεί να πίνεις το ούζο και το κρασί σου με την παρέα και να μην μπορείς να πάρεις ανάσα από τη μπόχα.

Το διάστημα που ακολούθησε από το τελευταίο ρεπορτάζ του «Ν», ήταν ένας εφιάλτης περιγράφουν οι κάτοικοι του Έσο Πάπας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι  τόσο δύσκολο, να ζήσει κανείς με τη δυσοσμία στο σπίτι του, αναφέρουν, που πλέον η προσφυγή στη δικαιοσύνη αποτελεί μονόδρομο και μοναδική επιλογή, αφού σημειώνουν, η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΛ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένες να λύσουν το πρόβλημα.

Μιλώντας στο «Ν» ο δικηγόρος των κατοίκων Τάσος Χατζηγιάννης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και αποτελεί στην ουσία υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε μία Δημοτική Ενότητα όπου ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων και ανάπτυξης για τους κατοίκους.

«Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι μαζεύουν υπογραφές προκειμένου να προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και κυρίως κατά της ΔΕΥΑΛ η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Όπως φαίνεται ο Βιολογικός του Πλωμαρίου στο συγκεκριμένο σημείο υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία. Οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΛ προχωρούν κάθε φορά σε εμβαλωματικές παρεμβάσεις οι οποίες όμως δεν λύνουν το πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η υπόθεση φτάσει πλέον στα δικαστήρια και αποδειχθεί ότι η δυσοσμία προκαλεί υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με σοβαρές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων, τότε θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες για τους υπευθύνους οι οποίες θα καταλογιστούν.

Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επισκεφθεί τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος άκουσε προσεκτικά το πρόβλημά τους και τους πρότεινε τρόπους για να κινηθούν αποτελεσματικά και να διεκδικήσουν το δίκιο τους», σημειώνει ο Τάσος Χατζηγιάννης.

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Γιώργος Φλώρος, παραδέχεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, προσθέτει όμως ότι η επίλυσή του είναι δαπανηρή και χρονοβόρα υπόθεση ενώ απαιτούνται μελέτες και πολλά χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πρόβλημα στην περιοχή Έσο Πάπας, προϋπήρχε και η παρούσα διοίκηση της ΔΕΥΑΛ το παρέλαβε όπως άλλωστε παρέλαβε παθογένειες πολλών ετών σε όλο το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης του νησιού μας.

Οι κάτοικοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα στην περιοχή το οποίο δεν επιτρέπει την σωστή λειτουργία του βιολογικού με αποτέλεσμα τα λύματα να λιμνάζουν στο σημείο αυτό και να προκαλούν δυσοσμία. Προσπαθούμε με περιοδικές αποφράξεις που γίνονται εκεί λίγο να βελτιώνουμε την κατάσταση, όμως για την οριστική επίλυση του προβλήματος απαιτούνται μελέτες και πολλά χρήματα γιατί το έργο θα πρέπει να κατασκευαστεί σχεδόν από την αρχή.

Επιπλέον σε ορισμένα σημεία έχουν γίνει και 36 παράνομες συνδέσεις με την ανοχή των προηγούμενων δημοτικών αρχών και οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την παρούσα διοίκηση με την επιβολή προστίμων. Γενικά η ΔΕΥΑΛ και το Διοικητικό της Συμβούλιο, έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις, πολλές δύσκολες καταστάσεις και πολλές παθογένειες ετών για τις οποίες αν και δεν ευθύνεται, οφείλει να λάβει τα μέτρα της».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ