× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μηνυτήρια αναφορά για τη δυσοσμία στο Esso PAPAS στο Πλωμάρι

Μαύρο καλοκαίρι πέρασαν οι κάτοικοι οι οποίοι δεν μπορούσαν να σταθούν στα σπίτια τους από τη μυρωδιά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/9/2021

Μηνυτήρια αναφορά για τη δυσοσμία στο Esso PAPAS στο Πλωμάρι
Φωτογραφία plomarinews.gr
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης κατά παντός υπευθύνου και κυρίως κατά της ΔΕΥΑΛ, ετοιμάζονται να καταθέσουν οι κάτοικοι της περιοχής Esso PAPAS του Πλωμαρίου, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν πλέον τη δυσοσμία στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους.

Πρόκειται για μία περιοχή πολύ κοντά στη θάλασσα, όπου δραστηριοποιούνται καταστήματα, ταβέρνες ενώ υπάρχουν και αρκετά σπίτια. Δυστυχώς όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής το πρόβλημα της δυσοσμίας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια περίπου δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν κάποιες φορές να σταθούν ούτε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα είχε αναδείξει το «Ν» μέσα από αναλυτικό ρεπορτάζ και ραδιοφωνική συνέντευξη στο «Ν» 99 fm με τον κάτοικο της περιοχής Μανώλη Καραμβάση ο οποίος είχε περιγράψει αναλυτικά την κατάσταση που βιώνουν οι περίοικοι τα τελευταία χρόνια.  Όπως είχε πει χαρακτηριστικά  η δυσοσμία είναι τόσο έντονη που κάποιες στιγμές δεν μπορούν  να πάρουν  ανάσα μέσα στα σπίτια τους. «Η περιοχή μας, είχε τονίσει, είναι πολύ όμορφη και κοντά στη θάλασσα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει καταστραφεί εξαιτίας της κατάστασης αυτής. Έχουν κλείσει και μαγαζιά που λειτουργούσαν εκεί και είναι απολύτως λογικό. Δεν μπορεί να πίνεις το ούζο και το κρασί σου με την παρέα και να μην μπορείς να πάρεις ανάσα από τη μπόχα.

Το διάστημα που ακολούθησε από το τελευταίο ρεπορτάζ του «Ν», ήταν ένας εφιάλτης περιγράφουν οι κάτοικοι του Έσο Πάπας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι  τόσο δύσκολο, να ζήσει κανείς με τη δυσοσμία στο σπίτι του, αναφέρουν, που πλέον η προσφυγή στη δικαιοσύνη αποτελεί μονόδρομο και μοναδική επιλογή, αφού σημειώνουν, η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΛ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένες να λύσουν το πρόβλημα.

Μιλώντας στο «Ν» ο δικηγόρος των κατοίκων Τάσος Χατζηγιάννης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και αποτελεί στην ουσία υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε μία Δημοτική Ενότητα όπου ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων και ανάπτυξης για τους κατοίκους.

«Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι μαζεύουν υπογραφές προκειμένου να προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και κυρίως κατά της ΔΕΥΑΛ η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Όπως φαίνεται ο Βιολογικός του Πλωμαρίου στο συγκεκριμένο σημείο υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία. Οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΛ προχωρούν κάθε φορά σε εμβαλωματικές παρεμβάσεις οι οποίες όμως δεν λύνουν το πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η υπόθεση φτάσει πλέον στα δικαστήρια και αποδειχθεί ότι η δυσοσμία προκαλεί υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με σοβαρές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων, τότε θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες για τους υπευθύνους οι οποίες θα καταλογιστούν.

Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επισκεφθεί τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος άκουσε προσεκτικά το πρόβλημά τους και τους πρότεινε τρόπους για να κινηθούν αποτελεσματικά και να διεκδικήσουν το δίκιο τους», σημειώνει ο Τάσος Χατζηγιάννης.

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Γιώργος Φλώρος, παραδέχεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, προσθέτει όμως ότι η επίλυσή του είναι δαπανηρή και χρονοβόρα υπόθεση ενώ απαιτούνται μελέτες και πολλά χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πρόβλημα στην περιοχή Έσο Πάπας, προϋπήρχε και η παρούσα διοίκηση της ΔΕΥΑΛ το παρέλαβε όπως άλλωστε παρέλαβε παθογένειες πολλών ετών σε όλο το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης του νησιού μας.

Οι κάτοικοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα στην περιοχή το οποίο δεν επιτρέπει την σωστή λειτουργία του βιολογικού με αποτέλεσμα τα λύματα να λιμνάζουν στο σημείο αυτό και να προκαλούν δυσοσμία. Προσπαθούμε με περιοδικές αποφράξεις που γίνονται εκεί λίγο να βελτιώνουμε την κατάσταση, όμως για την οριστική επίλυση του προβλήματος απαιτούνται μελέτες και πολλά χρήματα γιατί το έργο θα πρέπει να κατασκευαστεί σχεδόν από την αρχή.

Επιπλέον σε ορισμένα σημεία έχουν γίνει και 36 παράνομες συνδέσεις με την ανοχή των προηγούμενων δημοτικών αρχών και οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την παρούσα διοίκηση με την επιβολή προστίμων. Γενικά η ΔΕΥΑΛ και το Διοικητικό της Συμβούλιο, έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις, πολλές δύσκολες καταστάσεις και πολλές παθογένειες ετών για τις οποίες αν και δεν ευθύνεται, οφείλει να λάβει τα μέτρα της».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η γιορτή της τράτας ζωντάνεψε ξανά στη Σκάλα Πολιχνίτου

Η αναπαράσταση του παλιού αλιευτικού εθίμου, οι παραδοσιακοί χοροί και η μουσική γέμισαν το λιμάνι το βράδυ της 6ης Αυγούστου
Η γιορτή της τράτας ζωντάνεψε ξανά στη Σκάλα Πολιχνίτου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ένα βιβλίο, ένα χαμόγελο» για τα παιδιά του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Μυτιλήνης

Βραβεύτηκαν οι μαθητές για την προσπάθειά τους – Ο Ματίν, παιδί πρόσφυγας, πέρασε στη Νοσηλευτική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
«Ένα βιβλίο, ένα χαμόγελο» για τα παιδιά του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Αγιασμός στο ανακαινισμένο Κοινοτικό Γραφείο Παλαιοχωρίου

Ο Δήμος Μυτιλήνης προχώρησε στην επισκευή του κτιρίου, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων
Αγιασμός στο ανακαινισμένο Κοινοτικό Γραφείο Παλαιοχωρίου
ΑΓΟΡΑ

Η Μυτιλήνη κινείται στους ρυθμούς της Λευκής Νύχτας

Μουσική, παιδικές δράσεις, κεράσματα και μεγάλες προσφορές από τις 6.30 το απόγευμα – Ο Γιάννης Μουτζούρης παρουσίασε στον «Ν» 99 fm το αναλυτικό πρόγραμμα
Η Μυτιλήνη κινείται στους ρυθμούς της Λευκής Νύχτας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Για τον «πυρηνικό εφιάλτη» προειδοποίησε η Επιτροπή ειρήνης Λέσβου

Μια συγκέντρωση γεμάτη μηνύματα και νοήματα για τον πόλεμο και την ειρήνη
Για τον «πυρηνικό εφιάλτη» προειδοποίησε η Επιτροπή ειρήνης Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δημόσιο «ευχαριστώ» της ΔΕΥΑΛ στην Αστυνομία

Ιδιαίτερη αναφορά στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και το Τμήμα Τροχαίας για τη βοήθεια κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Ελευθερίου Βενιζέλου
Δημόσιο «ευχαριστώ» της ΔΕΥΑΛ στην Αστυνομία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 65.000 Τούρκοι τουρίστες στη Λέσβο στο επτάμηνο

Καθοριστική για την τελική εικόνα η τουριστική κίνηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου
Πάνω από 65.000 Τούρκοι τουρίστες στη Λέσβο στο επτάμηνο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Έλενα Παπαρίζου τραγουδά στη Μυτιλήνη για τους εθελοντές αιμοδότες

Μεγάλη συναυλία στις 19 Αυγούστου στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης – Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών
Η Έλενα Παπαρίζου τραγουδά στη Μυτιλήνη για τους εθελοντές αιμοδότες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αφιέρωμα στον Νίκο Καλαϊτζή – Μπινταγιάλα στον Μεσότοπο

Μουσική, φωτογραφία και δραματοποίηση συνθέτουν την εκδήλωση «Έρωτας με τις χορδές των οργάνων» τη Δευτέρα 10 Αυγούστου
Αφιέρωμα στον Νίκο Καλαϊτζή – Μπινταγιάλα στον Μεσότοπο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πενθήμερο υψηλών θερμοκρασιών στη Μυτιλήνη

Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος την Κυριακή – Από 3 έως 5 μποφόρ οι άνεμοι στην περιοχή
Πενθήμερο υψηλών θερμοκρασιών στη Μυτιλήνη
ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη εμπλοκή κάβου στο «Νήσος Ρόδος» μέσα σε δύο μήνες

Μετά το περιστατικό της Μυτιλήνης στις 3 Ιουνίου, ανάλογο συμβάν καταγράφηκε κατά την πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι του Ηρακλείου
Δεύτερη εμπλοκή κάβου στο «Νήσος Ρόδος» μέσα σε δύο μήνες
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Ο Μύθος της Νυφίδας» ζωντανεύει δίπλα στη θάλασσα

Θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής την Παρασκευή 7 Αυγούστου
«Ο Μύθος της Νυφίδας» ζωντανεύει δίπλα στη θάλασσα